Målet är öppet – men debattören skjuter utanför

Av  - Nils Montan-Lund -

BK Häckens förra sportchef, Carl Fhager skriver i en debattartikel på SVT om hur jakten på talanger kryper allt längre ned i åldrarna. Min fråga är: Har Carl Fhager hängt med i utvecklingen?
På flera håll i Stockholm, för det är Stockholmsfotbollen han vänder sig mot, har trenden snarare vänt. Vi är på väg åt andra hållet. Visst finns det bekymmersamma exempel på den här fronten, men det går sakta men säkert i rätt riktning i Stockholm.


 

Etiketter: nils montan-lund

Visst har han rätt i att jakten på kortsiktighet och på snabb framgång styr på sina håll. Föräldrar och barn som i sociala medier önskar visa upp sina framgångar i jakten på omedelbar bekräftelse, till exempel. Problematiken finns på sina håll och är många gånger rentav skrattretande. Men här går det åt rätt håll i stort, även om det finns mer att göra.

Men, jag säger det igen, vinden har vänt. Talangjakten kryper inte nedåt i åldrarna. Vi har flera föreningar som senarelagt sina nivåindelningar. Vissa har flyttat fram gränsen till gymnasieåldern. Andra har fegat ur halvvägs och landat i att det bör ske när man ska börja högstadiet. Personligen är jag av den uppfattningen att det sistnämnda alternativet är det klart sämsta av alla alternativ vad gäller nivåindelning. Varför kan ni läsa om i tidigare texter.

Vi kan även lyfta blicken och titta utanför fotbollens gränser. Inom ishockeyn har Södertälje och HV71 flyttat fram selekteringsprocessen till 16-årsåldern. Modigt i en annars väldigt konservativ idrott i det här avseendet.

Trenden vi ser är alltså en annan en den Carl Fhager beskriver. Däremot är det förstås väldigt angeläget att hålla den nya trenden vid liv.
 
Det finns dock fortfarande ingen forskning som visar att tidig nivåindelning på något vis skulle skapa färre framtida elitidrottare. Det finns bara ingen forskning som visar att det skapar fler. Det är viktigt att understryka. Det glöms ofta bort. Det finns heller inte tillförlitlig forskning, som säger att nivåindelning i yngre åldersgrupper medför att allt fler slutar tidigare. Snarare finns det studier som pekar på att det följer trenden att fler helt enkelt börjar idrotta organiserat i allt tidigare ålder.
 
En av de stora utmaningarna, vid sidan om att hålla den nya trenden vid liv, är alltså hur man får fler att fortsätta idrotta längre, trots att de börjat idrotta tidigare. En annan är hur vi ska komma ifrån att SEF-klubbar och breddföreningar glider allt snabbare isär.

Carl Fhager borde i stället ha glatt sig åt att vi är på väg bort från den värsta hetsen och sen kommit med konkreta förslag på hur vi bejakar den utvecklingen.

Mitt skarpaste förslag i dagsläget. Nästa anhalt: Ta tag i problematiken som uppstår på sociala medier, där både barn och främst föräldrar lassar ut skryt, resultat och annat som sänder helt fel signaler till alla parter. Här kan föreningarna göra stor skillnad, genom att skapa en policy som innefattar vad man publicerar och inte publicerar som utövare och/eller målsman. Det skulle skapa ytterligare och ett välbehövligt lugn - för alla.

/Nils Montan-Lund
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln