Inför Allsvenskans avslutning

Av - Marcus Lindén -

Vi är mitt i ett landslagsuppehåll och klubbfotbollen får vänta en vecka till innan den åter är i spel. I Allsvenskan återstår endast nio omgångar och kampen om både Europaspel och överlevnad hårdnar. Det är därför på sin plats med en genomgång av samtliga lag. Hur är förutsättningarna? Uppnås säsongsmålen? Och hur ska det gå till? Det besvaras här nedan.
 

Etiketter: marcus lindén

16. AFC Eskilstuna 
Poäng: 12
Form: God
Chans att uppnå en bra säsong: Hyfsad
Kommentar: Trots att det enklaste målen slutade trilla in under Pelle Olssons sista tid som tränare i våras, uteblev resultaten. Ytterst lite stämde då för AFC, och alla kunde egentligen utgå ifrån att nedflyttning var att vänta.

Michael Jolley har dock fått ordning på laget. Formen är betydligt bättre än övriga nedflyttningskandidaters och att gå obesegrade från matcherna mot AIK, Malmö och Hammarby är väldigt starkt. Nu väntar ett något enklare spelschema där fler trepoängare måste trilla in.


AFC gjorde ett starkt fönster i somras. Abdul Razak återvände på lån och har bidragit på ett bra sätt. Även Taiwo kommer att stärka upp försvaret. I mål har Alireza Haghighi klivit in efter vårens skador och det är en klar förbättring från Tim Erlandsson. Centrallinjen är betydligt mer stabil numera och utgör en tydlig stomme i laget. Det är en bidragande orsak till den uppåtgående formkurvan.

Ett stort jobb är dock kvar att göra. AFC kan ha vaknat försent. Det är sju poäng upp till kval, och även upp till säker mark. Fem segrar kan behövas, vilket givetvis är en tuff uppgick. Det är dock långt ifrån omöjligt och laget är definitivt på gång.

15. Halmstad BK
Poäng: 13
Form: Svag
Chans att uppnå en bra säsong: Svag
Kommentar: Halmstads återkomst till Allsvenskan har inte blivit som de tänkt sig. Endast två vinster är inspelade och laget har nu tre raka förluster. Det är heller inget lätt schema som väntar i de resterande nio matcherna.

Det uppenbara problemet är att laget haft svårt att vinna matcher. Försvarsspelet har sett skapligt ut, även när trotjänaren Fredrik Liverstam valts bort. Isak Pettersson är en trevlig bekantskap och det finns ändå en handfull lag som släppt in fler mål. Anfallsspelet har dock lämnat mycket att önska. Både Janne Jönssons kollektiva anfallsspel under våren samt de individuella kvaliteterna. 

Jönsson sparkades i somras och unge Igor Krulj ersatte. Ett spännande val som dock lär få effekt först i Superettan. Truppen saknar spets och nyförvärvet Johan Oremo är nu skadad resten av säsongen. Försäljningen av Sead Haksabanovic var nyttig, men försämrar chanserna ytterligare. 

Många unga talanger spelades in i laget under förra årets säsong. Det var givetvis positivt. Däremot har laget värvat spretigt sedan återkomsten. Halmstad behöver bli tydligare inför framtiden och Krulj kan visa vägen. Det lär dock bli 2018 för chanserna att hänga kvar är små.

14. Jönköping Södra
Poäng: 19
Form: Svag
Chans att uppnå en bra säsong: Hyfsad
Kommentar: Jönköping slåss för sin överlevnad. Förra årets säsong får minst sagt betraktas som en överprestation. Plånboken är tunn och en två-tre förstärkningar utöver Fredrik Olsson hade inte varit fel i somras. Det är dock den nuvarande truppen som ska göra det.

Förra året var marginalen sex poäng ner till kvalplats. Jönköping kom då starkt på slutet, för den nuvarande poängen är inte så mycket sämre än då. Skillnaden från ifjol är dock hemmaspelet. Det har inte varit lika svårt att besöka Stadsparksvallen i år. Framför allt har det blivit för få segrar mot bottenkonkurrenterna. 

Jönköping står och faller med två-tre spelare. Framför allt i offensiven. Tommy Thelin och Dzenis Kozica måste vara hela och bidra med poäng om kontraktet ska räddas. Anton Cajtoft i mål måste också tillbaka till vårens fina form. Marginaler, som i Jönköpings fall handlar om den bristande kvaliteten, har ofta varit emot laget.

Sundsvall, Kalmar och Sirius väntar på hemmaplan. Där har Jönköping sin chans. Spelschemat är överkomligt och stressen är förmodligen inte alltför stor i klubben. Jimmy Thelin är en skicklig tränare och har motbevisat folk förut. Kontraktet går att rädda, men året har varit tufft för Jönköping.

12. GIF Sundsvall
Poäng: 19
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: Hyfsad
Kommentar: Sundsvall har allt i egna händer och slåss för sin överlevnad. Stressen över degradering bör dock vara större här än i Jönköping. Ekonomin är usel och vid Superettan-spel ökas knappast intresset för laget. Vid tidigare degraderingar har Sundsvall alltid lyckats tagit sig tillbaka, men det är knappast någon garanti denna gång. 

Vändningen med en man mindre mot Örebro var blytung senast. Extremt viktig på alla sätt. Att både Hallenius och Wilson gjorde avgörande mål var också viktigt. Där har laget haft stora problem under säsongen. Sundsvall har gjort minst mål i Allsvenskan och poängspelarna har lyst med sin frånvaro.

Vinsterna var för få under våren, men Sundsvall lyckades dock störa bra lag flera gånger. Poäng togs mot AIK, Elfsborg och Norrköping efter varandra. Nyckeln till det var ett väldigt sammansvetsat försvarsspel och ett bolltryckt mittfält. Försvarschefen Markus Danielsson måste ta sig tillbaka till vårens form för att det ska kunna upprepas. Trots att offensiven var svag även då, så gav det spelet resultat. 

De nästkommande matcherna blir ganska avgörande för Sundsvall. Ett formsvagt Sirius väntar, samt matcher mot AFC och Jönköping. Med en god resultatrad kan man ta sig upp på säker mark. Med tränare Cedergrens kontinuitet kan det bli verklighet. Jag tvivlar dock på om det räcker.

12. Kalmar FF
Poäng: 23
Form: Väldigt god
Chans att uppnå en bra säsong: Hyfsad
Kommentar: Nej, 2017 är inte året Kalmar-fansen kommer att minnas. Peter Swärdhs tid vid rodret blev inte lyckad bortsett förra årets sjätteplacering. Årets placering kommer att bli sämre, men Nanne Bergstrand har minst sagt lyckats styra denna skuta åt rätt håll.

Vårsäsongen var ett enda långt haveri för Kalmar. Rasumus Elm och Ismail var förvisso skadade, men försvarsspelet kollapsade både i högt och lågt försvar samtidigt som offensiven var svag. Ring saknades, som nu är tillbaka, och målskyttet som Markus Antonsson bidrog med förra våren visade sig först nu.

Kalmar låg knappast på latsidan under sommaren. Ring, Erton, Dyrestam och Hellqvist är nu inspelade och det har gett effekt. Kontraktet är nästan räddat och risken att degraderas är snart borta. Hösten för Nanne handlar främst om att visa upp en offensiv, och visa tvivlarna att han inte bara är här för stabilisering. Att han kan utveckla fotbollslag på lång sikt också.

Kalmar måste på sikt ersätta Ismail om man vill ligga högt upp i tabellen. I övrigt är truppen komplett för att ligga i mittenskiktet. Spets har tillkommit och förhoppningsvis blir skadorna färre i höst. Kalmars kris är inte ett faktum längre - även om säsongen är en besvikelse.

11. Örebro SK
Poäng: 27
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: God
Kommentar: Örebro placerar sig där man också placerar sig i den allsvenska näringskedjan. Laget svävar mellan placering åtta och elva och lär sluta där också. Truppförändringarna som gjordes förra sommaren i och med ett antal stjärntapp har först nu skapat resultat.

Alexander Axén tog nyligen farväl av klubben. Ny huvudtränare blir den före detta assisterande Axel Kjäll. Ett roligt val som kan vara bra på sikt. Höstens uppdrag är att sätta spelidén och utmana om högre placeringar nästa år. Slutplaceringen i år är inte det viktigaste.

Högstanivån är hög och de individuella kvaliteterna finns. Det är inte där problemen legat hos Örebro. Det har snarare handlat om jämnheten, både i det stora hela och i matcherna. 4-4-2 har använts men ofta varit väldigt flexibel med ganska fria roller. 

Örebros säsong är inte dålig - men snarare nyttig än bra. Axén har tillsammans med Kjäll byggt bra inför framtiden. Truppen och framtiden är mer stabil än den kändes inför året. Riskerna är ytterst få i höst, avskedet av Axén var smärtfritt och Kjäll kommer att få en bra inkörningsperiod.

10. Hammarby IF
Poäng: 29
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: God
Kommentar: Hammarbys säsong har varit en enda lång process. Ut med det gamla, in med det nya. Det gäller både spelare och sportchef. Och även spelet. Långbollarna har successivt blivit färre och det vi lär få se framöver är framtidens Hammarby. 

Jakob Michelsen är en spännande tränare. Han framstår som ytterst kompetent och har alltid varit tydlig - både i med- och motgång. Han och Jesper Jansson har en vision för hur Hammarby ska agera på planen och på transfermarknaden. De utgör en bra duo. Likt Örebro är inte slutplaceringen det viktigaste i år. Det är att bygga upp en framtid och sätta ramar. 

Sommarfönstret var imponerande. Rutin blandat med långsiktighet. Det är dock spelartyper och profiler som klubben inte haft de senaste åren. Processen att bygga kring dessa behöver inte vara smärtfri, det kommer att gå upp och ner. Anfallsspelet med Tankovic och Svendsen blir spännande att följa.

Tåget för de riktigt bra slutplaceringar gick dock strax innan värvningarna kom in. Där förlorades enkla poäng, annars hade hoppet om Europa levt. Nu handlar hösten om att sätta ett hållbart grundspel - samt två heta Stockholmsderbyn. Framtiden är i alla fall ljus för Hammarby.

9. IFK Göteborg 
Poäng: 30
Form: God
Chans att uppnå en bra säsong: Svag
Kommentar: Göteborg har varit namnen på mångas läppar i negativ bemärkelse. Våren var ett stort kaos. Lennartsson sparkades och missnöjet mot Wiberg och Gren växte. Effekten är dock ett faktum sedan förändringarna på tränarsidan och spelarsidan gjordes. 

Nye tränaren Alf Westerberg har tagit tio poäng på de senaste sex matcherna. Ett bra facit med tanke på våren - men framför allt att flera rivaler besegrats. Spelsättet har varit hållbart mot flera typer av motstånd och klubben mår väldigt mycket bättre än i våras. Tidigare såg det ut som Göteborg var en kandidat för bottenstriden.

Dahlberg spelade med framgång in sig från start redan under försäsongen. I övrigt har flera unga testats i höst. För de egna talangerna handlar hösten om att visa att de håller, samtidigt som lånen ska spela till sig längre kontrakt. Sakor har hittills varit ytterst nyttig på mittfältet. Göteborgs byggstenar ska snart väljas ut.

Jag tror inte Alf Westerberg är Göteborgs långsiktiga lösning. Antingen kommer detta år bara betraktas som en säsong som endast räddades från tragedi. Eller så betraktas den som starten på en nysatsning. Det kommer inte att besvaras i november, utan mycket längre fram. Arbetet är framför dem, men det har i alla fall påbörjats.

8. Elfsborg
Poäng: 30
Form: Svag
Chans att uppnå en bra säsong: Svag
Kommentar: Elfsborg står och trampar. Förra årets femteplats var inte speciellt imponerande sett till förutsättningarna. Årets nuvarande mittenplacering är direkt dålig. Det är ingen harmoni för tillfället i Borås - trots att ambitionerna är stora.

Inledningen var direkt usel, då det pratades om ett spelaruppror mot tränare Magnus Haglund. Säsongen höll sedan på att ordna upp sig efter att Elfsborg uppträtt som seriens bästa lag i sju-åtta omgångar. Den formtoppen är dock som bortblåst och augusti månad har varit väldigt svag.

Elfsborg har problem med jämnheten och fortsätter att tappa poäng i matcher de har kontroll över. Många enkla mål släpps in. Minst en försvarsvärvning bör vara på sin plats inför nästa säsong, men truppen är både dyr och håller bra nivå. Holmén, Nilsson, Gustavsson och Horn är dyra investeringar sedan 2016 och kravbilden ska vara högre på resultaten.

Lundevall och delvis Jebali håller allsvensk toppnivå. Mycket saker är fortfarande bra i klubben och framtiden kan vara ljus. Men att vara så långt ifrån Europaplatserna är hittills underkänt. I Elfsborg kan det vara på sin plats med förändringar efter säsongen.

7. Östersund
Poäng: 32
Form: God
Chans att uppnå en bra säsong: God
Kommentar: Östersund fortsätter att skriva historia. Cuptitel i våras och ett mäktigt avancemang till Europa League efter vinster mot Galatasaray och PAOK. Redan här är säsongen minnesvärd och gör det allsvenska spelet mindre viktigt.

Östersund tog stryk av sommarens rotation. Ska man ställa höga krav kunde spelet varit bättre i flera av matcherna. En högre lägstanivå hade kunnat ge väldigt fin utdelning i poäng. Annars var Östersund ett av seriens tre bästa lag under våren - men hade en förmåga att gång på gång släppa in mål på stopptid.

Östersund blir förmodligen bättre än ifjol, då kom laget åtta. Det är en framgång. Ovannämnda saker är otroligt. Uteblir Europaspelet nästa år så kommer Östersund kunna vara med i den riktiga toppstriden - så årets säsong är nästan uteslutande positiv.

Klubbens största utmaning blir att ta bra betalt och sedan ersätta Ken Sema och Saman Ghoddos. Ett tufft uppdrag som kräver kompetens. Östersund har dock lyckats förr. Den före detta lagkaptenen Alex Dyer som bedömdes som lagets viktigaste har ersatts utan större problem. Framtiden är fortsatt mycket spännande i Norrland.

6. IFK Norrköping
Poäng: 33
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: Hyfsad
Kommentar: Norrköping fortsatte i våras på de senaste säsongernas inslagna väg. Överprestation sett till de utomstående förväntningarna. Fallet har därför blivit tungt när spelet började när höstsäsongen drog igång. Frågorna har snarare hamnat var Norrköping ska förväntas ligga i näringskedjan.

Kristoffer Olsson och Muamer Tankovic är två exempel på värvningar där Norrköping förlorat kampen mot konkurrenter. Norrköping är inte bland de mest slagkraftiga på marknaden. De försämrade resultaten skylls av en del på Jens Gustavsson och av en del på klubbledningens förmåga att inte ersätta förlorade stjärnor. Jag tror på en kombination av det.

Spelmässigt finns det positiva saker också. Filip Dagerstål var ofta bra under våren och Eric Smith börjar till slut få ut sin talang. Att Niclas Eliassons genombrott skedde i Norrköping är ingen slump. Klubben är fortsatt bra på att fostra unga spelare och det är en extremt viktig byggsten inför framtiden.

Om Norrköping slutar ett fåtal placeringar och poäng bakom topptrion är det inte dåligt. Sommaren var dock inte bra - inte minst uttåget mot ett litauiskt motstånd i Europa League. Norrköping måste rannsaka sig själva för att kunna vara ett topplag framöver. 

5. Sirius 
Poäng: 33
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: Väldigt god
Kommentar: Sirius är årets lag sett till förväntningarna. Nykomlingen har chockat gång på gång och säsongen är minnesvärd. Att laget fortfarande är med i toppen har de inget att be om ursäkt för. Sirius har varit seriens femte bästa fotbollslag. 

Kingsley Sarfo såldes i somras. Det var viktiga pengar för Sirius. Elias Andersson och Shkodran Maholli har absolut varit bra ersättare, men det viktigaste som skedde i somras var förlängningen av Kim Bergstrand. I och med det är klubbens framtiden säkrad.

Sirius har funnit en bra modell. Både med en offensivt lagd fotboll som fungerat även i Allsvenskan, men också hur truppen ska byggas. Gammalt och ungt, spelare som varit med från division ett och fynd från övriga lag - och inte minst kvalitet före kvantitet. Sirius har bevisat att det går.

Om Sirius orkar hela vägen till en succéplacering återstår att se. Sirius har råd att sjunka ett par platser och ändå betraktas som årets främsta lag. Chanserna till en bra höst består. De ska möta en majoritet av lagen på undre halvan, och nya trepoängare kommer att kammas hem.

4. BK Häcken
Poäng: 35
Form: Väldigt god
Chans att uppnå en bra säsong: God
Kommentar: Det tog ett tag för BK Häcken att hitta rätt. Men de vaknade i rätt tid. Häcken är hittills höstens lag och jakten på Europa lever i allra högsta grad. Mikael Stahre har börjat hitta rätt under sitt första år.

Spelet tenderade att vara fantasilöst i våras. Toppspelarna höll inte den goda nivån de borda och skador plågade klubben. Stahre har dock löst en modell som behärskar avbräcken på Farnerud och Crespo. Bland annat genom sommarfyndet Ahmed Yasin. Han är en av seriens hetaste och är tillsammans med Paulinho ständigt ett hot.

Häckens försvarsspel förtjänar att hyllas - inte minst eftersom Jasmin Sudic varit frånvarande nästan hela säsongen. Endast 16 mål är insläppta, vilket är näst minst i serien. Rasmus Lindgren och Peter Abrahamsson tillhör toppklass i serien och bjuder på ytterst lite. 

Europaplats skulle vara viktigt för Häcken. Då har man fått utdelning. Kraven och förväntningarna var höga inför året och klubben vill slåss om titlar under de kommande säsongerna. Jag tror Häcken når Europaplats, så starka är de just nu.

3. AIK
Poäng: 36
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: Svag
Kommentar: Det här har inte varit AIK:s säsong. I år ville man ta upp kampen med Malmö, men det skiljer lagen elva poäng. Kraven är extremt höga i AIK, vilket innebär att en andraplats inte alltid betyder lyckad säsong. Vissa saker har man dock rätt att kritisera årets AIK för.

Hemmaspelet har varit väldigt svagt. Sundsvall, Hammarby, Kalmar och AFC är några som varit där och stulit poäng. En klar försämring från de senaste åren. Vårens felrekryteringar gjorde offensiven problematiskt. Men även efter flera dyra investeringar har spelet fortsatt att hacka. Det är något som inte vill släppa för AIK.

Defensiven är givetvis det positiva. Endast 15 mål är insläppta. Inga ålderstecknen syns hos Karlsson och Johansson - samtidigt som Nyholm var en mycket klok investering. AIK har en stark grund som behåller laget i toppen. Klubben förlorade inte mot rivalen Djurgården i år heller och man gav allt i kvalmatcherna mot Braga.

Mycket lär hända inför nästa säsong. Rikard Norling lär sitta kvar och få en ny chans, men det finns många utgående kontrakt i truppen. AIK måste värva bättre och finna en tydligare linje. Malmö är svåra att nå - men klubben har inte maximerat sina chanser att ta upp jakten i år.

2. Djurgården 
Poäng: 37
Form: God
Chans att uppnå en bra säsong: God
Kommentar: Djurgården har ett av två derbyspöken att ta död på i höst. Det krävs för att säsongen ska värderas som riktigt bra. Det var en väldigt stor satsning som klubben gjorde inför säsongen, och det är rimligt att kräva en topplacering då.

Drömmen om Europa lever i alla fall i allra högsta grad. För att bibehålla den krävs fler vinster mot topplagen. Özcan Melkemichel måste visa att spelidén håller för att föra spelet mot de främsta. Bottenlagen har dock ofta körts över och utdelningen har varit bra från de individuella kvaliteterna.

Profilvärvningarna har fallit ut väl. Det är en bidragande anledning till Djurgårdens säsong. Bosse Andersson bör ha en avsikt att kontraktera Engvall även efter säsongen, och Kerim Mrabti bör man ta väldigt bra betalt för. Startelvan håller idag toppklass och det ska tillskrivas Andersson. Däremot måste de billiga värvningarna falla bättre ut. 

Denna satsning är en plan över två säsonger. Djurgården är i behov av resultat. Vinner man derbyt mot Hammarby men slutar fyra så är det godkänt. Annars krävs en Europaplats. Klubben är i behov av framgång för mycket arbete är framför dem under de nästkommande säsongerna.

1. Malmö FF
Poäng: 47
Form: Hyfsad
Chans att uppnå en bra säsong: Väldigt god
Kommentar: Alla andra är avhängda. Malmö dödade säsongen redan i våras när match efter match avgjordes på stopptid. Maktpositionen består inom svensk fotboll och sommarens dyra värvningar tyder på att klubben har en plan på att fortsätta befinna sig där.

Europaspelet var en rejäl besvikelse när laget slogs ut av Vardar från Makedonien. Det är någonting som förmodligen fortfarande svider för Magnus Pehrsson. Malmö har tagit sig till nivån där inte ett allsvenskt guld betyder allt, utan kraven är ännu högre. Pehrsson behöver knappast vara rädd att förlora jobbet, men det höjer kraven inför nästa säsong. 

Daniel Andersson fortsätter att vara landets starkaste sportchef. Han har den största plånboken, men misslyckas ytterst sällan med värvningar. Malmös trupp är komplett. Egna talanger fortsätter att slå sig in - samtidigt som de dyra värvningarna sätter stommen. Strandberg och Sarfo är stora nycklar på sikt.

Malmö har ett bra försvarsspel. Malmö har ett fantastiskt anfallsspel. De är starkast på både hemma- och bortaplan - och plockar ofta fram sin bästa sida när det gäller som mest. De fostrar flest talanger och kan värva dyrast. Nu är det fjärde guldet på fem år på väg att spelas hem. Det är bara att lyfta på hatten.

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln