Min ”VIASAT elva”

Av - Bosse Petersson -

Under mina år på VIASAT har jag haft förmånen att träffa många färgstarka, kompetenta karaktärer som representerat olika kunskapsområden. Jag har tagit mig friheten att ta ut ett All-Star-Team.
Ingen lätt uppgift men beslut måste tas och det ingår också i ledarskapet att ta hand om dom som för tillfället hamnat utanför startelvan.
 

Detta är ett utdrag ur min bok ”BOLLKÄNSLOR - SJU DECENNIER FYLLDA AV FOTBOLL”

Målvakt Ett givet val, Henrik Strömblad är den ende som kan stoppa bollen att gå i mål, med sin röst. Jag har gjort många, många matcher tillsammans med Henke, denne mycket vänlige och omtänksamme person men som jag ibland måste be om lite tystnad speciellt i en flygplanskabin där luften annars riskerar att ta slut.

Höger ytterback Claes Andersson, en lagspelare som få. Klarar alla ligor, Serie A, La Liga, PL, Ligue 1, Eredivisie och jag tror han fixar K League i Syd Korea också. Vill spela på mittfältet men hans verbala talang gör sig bättre på en kant. Du får alltid 100 % från smålänningen Andersson och vi gjorde redan 2005 matcher tillsammans. Har fått nytt kontrakt.

Vänster ytterback Frida Nordstrand, kanalens röst i världen. En favorittjej med stjärnstatus och med grovjobbarens attityd, ödmjuk, noggrann, väl förberedd och sliter för laget m.a.o. allt det som gör henne till en startspelare i min elva.

Innerback Lagkapten i Liverpool, Blåvitt och landslaget. Charmören och den mycket godhjärtade Glenn Hysén. Vi hade många roliga stunder tillsammans inte minst då vi provade på att vara två experter vid sidan av huvudkommentatorn vid några landslagssändningar. Galen idé men med Glenns avslappnade hållning till pressade situationer så smittade det av sig på omgivningen och vi tog det iland.

Innerback Kärnkraftvärket Johan Mjällby. I personlighet ganska lika Hysén, ödmjuk, fötterna på jorden, lagspelare, 100 % hjärta. Det är alltid givande stunder att sitta med Johan i olika sammanhang och få spelarperspektivet belyst.

Mittfält Ola Wenström, detaljerna och ordens mästare. Har alla spetskvalitéer som behövs för att bemästra hela höger korridoren. Vill säkert fuska lite i defensiven men med Claes Andersson bakom sig lär han inte få en lugn stund. Snabbt, enkelt, kanske lite självisk i avslutningsmomentet men det gör honom till en viktig matchöppnare.

Mittfält med Glenn Strömberg, lagkaptenen, på centralt mittfält innebär alltid ett mentalt övertag mot vilket lag som helst. Begreppet att ”prata sönder en motståndare” tog Glenn till sig tidigt i karriären och har utvecklat till ett fulländat vapen. En go kille med stort hjärta som vill alla väl. Ser till att stämningen är på topp.

Mittfält Ola Andersson, eleganten som helst bara spelar när solen skiner och som uppfann riksminimering som spelidé redan på -90 talet, innan begreppet fanns. Börja komma lite till åren men vägrar fortfarande använda glasögon i direktsändning.

Mittfält Historien, transfersummor, ägarstrukturer, vem som kommer och vem som ska bort och allt det där man behöver för att springa i en vänsterkorridor. Jag har bara en person i truppen, Norrlands Maradona-Erik Niva, som klarar den uppgiften. Det är roligt att ha lärt känna Erik som i grunden är en ren kontrast till mig när det gäller synsättet på fotboll. Han från supporter/journalistperspektivet och jag från min spelare/tränarroll. Det har varit lärorikt.

Forward ”The Big Voice”, Niklas Holmgren tar plats där framme. Stor, tung, orädd och beslutsam i avgörande lägen. Vi har många, många roliga minnen tillsammans och precis nu, i denna skrivande stund, förbereder vi oss för ytterligare en FA cup final på Wembley, Manchester United vs Crystal Palace. Han är en generös och varm person som är lätt att tycka om. Lite för bra i pingis men tillräckligt svag i golf för att jag ska slå honom. Mitt i livet känns Holmgren som mer harmonisk och bättre än någonsin. En matchvinnare!

Forward Spelat fotboll i sju länder och varit U-proffs i världens största klubb, Manchester United, klart att Bojan Djordjic är given i min elva. En underbar kille som jag känt sedan han var liten och som jag verkligen respekterar. Tuffa, orädda åsikter i direktsänd TV är hans märke och helt i linje med min egen filosofi. Vi som känner Bojan vet att han är en omtänksam, vänlig och familjär person som bidrar till lagspelets viktigaste grund princip: ”gör dina medspelare bra”

Bänken Anders Bjuhr, coming men lite svårplacerad, VIASATS egen Magnus Erlingmark, Lasse Lagerbäck, coachar säkert min elva till ett mästerskap, Magnus Pehrsson, trygg mittfältsmotor men spelar bra i alla positioner, Jonas Olsson, bäst betald men aldrig på plats, Niklas Jidhe, för få matcher hittills men är på väg in i A-uppställningen Robert Tennisberg, lurar i vassen och kan spela på alla platser, Claes Åkesson, en personlig favorit men hamnade på transferlistan, Thomas Nordahl, tillsammans med Claes Åkesson är han Champions League, Lasse Kinch, pensionerad legend. Stort tack för allt du lärde mig.
Pontus Kåmark, världens bäste vänsterback, enligt honom själv, men Frida slå han inte ut.
 
Lagledning
Tommy Bark, ett fenomen i branschen
Per Nunstedt, VIASATs Mourinho
Christoffer Braw, ”det som sker stort, sker tyst”
Martin Älveby, teknisk direktör
Herdan, kanalens egen van Gogh
Stefan Maglicic, bollgeniet från Balkan
Och min respekt till alla övriga, ingen nämnd ingen glömd, som gör våra sändningar till landets vassaste fotbollssändningar.

/Bosse Petersson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln