Fuskbygget fortsätter inom FIFA

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

FIFA. En fasad som ska spegla en av världens mäktigaste organisationer och som också vill se ut att vara det. Många olika intresseprojekt som i första hand inte ska bidra till fördelar för FIFA, utan som ska hjälpa människor som behöver det.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

En välputsad fasad med en genomrutten stomme – och nu väntas ännu en renovering av utsidan äga rum.
 
Historien om Nord- och Sydkorea känner de flesta till. Även att Nordkorea de senaste månaderna har gjort flera militära övertramp som skakat omvärlden och framför allt grannländerna. Nu har Sydkorea ansökt om att få arrangera VM 2030 – tillsammans med grannländerna där Nordkorea ingår. ”Om grannländerna i nordöstra Asien, inklusive Nord– och Sydkorea, kan arrangera VM tillsammans skulle det i sin tur kunna bidra till att skapa fred mellan Nord– och Sydkorea och även resten av Asien”, det säger Sydkoreas president, Moon Jae-in. Tanken är god, men hur går det när FIFA ger klartecken och sedan ger blanka fan i hur samarbete och förberedelser äger rum?
 
2022 ska Qatar arrangera fotbolls-VM. Förra veckan beslutade Saudiarabien och andra länder kring Qatar att stänga all handel och släppa ner bommen framför tullarna. Detta eftersom Qatar anses underlätta och stödja terrororganisationer. Dessförinnan har flera olika källor lagt fram bevis för hur gästarbetarna i landet, som anslutit från framför allt länder som Indonesien, Pakistan och Indien används som vår tids slavar. De blir lovade att få komma till Qatar och för at hjälpa till att bygga upp de olika VM-arenorna och byarna. De skriver på ett kontrakt i sitt hemland, tvingas ta ett lån för att flyga till Qatar, för att mötas av en arbetsgivare som vid ankomst tar passet och ändrar kontraktet, utan gästarbetarens vetskap.
 
Lönerna går inte att jämföra med de som människorna blivit lovade innan avresa, dessutom är det inte ovanligt att lönen uteblir under de första 12-18 månaderna. De bor flera tusen personer i ett lägenhetsbygge med ett(!) kök att dela på, där det knappt finns vatten eller möjlighet att laga mat. Enligt The Guardian kommer så många som 4000 gästarbetare mista livet innan turneringen äger rum.
 
Detta gör FIFA inget åt, utan döljer snarare problemen. Ingen förbättring har skett i Qatar, snarare försämring för arbetarna. När 2022 kommer och folk vallfärdar till Qatar kommer fasaden vara putsad, medarbetarna från FIFA kommer vara gästvänliga och ingen kommer tänka på hur det gick till när detta fuskbygge tillverkades.
 
Så varför skulle FIFA kunna hjälpa till att lösa en konflikt mellan Nord- och Sydkorea när de skapar konflikter på andra håll i världen?

/Tobias Dahlberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln