Janne gjorde helt rätt

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Äntligen är det dags igen. Janne Andersson har tagit ut en ny VM-kvaltrupp och återigen går diskussionen på högvarv om han gjort rätt eller fel. Från många håll argumenteras för att Samuel Armenteros skulle varit med istället för någon av John Guidetti, Christoffer Nyman och Ola Toivonen.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Hade det varit en turné med dubbla träningsmatcher eller något så kallat blåbärsmotstånd hade jag hållit med. Men när Frankrike väntar och ett enormt steg mot Ryssland kan tas tycker jag Janne har gjort helt rätt.
 
Samuel Armenteros har en fin säsong bakom sig och har gjort 19 mål i Eredivisie. John Guidetti har å sin sida inte övertygat i Celta Vigo, men har skaffat sig rutin och vi vet vad vi får när han startar. Stenhårt jobb till bristningsgränsen är nådd. Ola Toivonen har mängder av rutin och har fått en ny vår i landslaget sedan Zlatan Ibrahimovic ställde sina blågula skor på hyllan. Janne Andersson känner ”Totte” Nyman väl och vet vad han kan så det finns ingen anledning att tveka på uttagningen av de svenska anfallarna.
 
I övrigt känns truppen också gjuten. Vi går en oerhört spännande ”Gulo-Gulo”-framtid till mötes och förhoppningsvis kan en fullsatt Friends Arena hjälpa den svenska truppen att överraska mot de regerande EM-vicemästarna. Det blir givetvis hårt den 9:e juni men optimismen som spridit sig hos både trupp och supportrar kommer inte skakas förrän laget gjort en riktig plattmatch. En poäng mot Frankrike skulle vara guld värd inför de avslutande matcherna.
 
I mötet med Norge har Janne chansen att lufta ett antal av de spelare som fortfarande behöver erfarenhet från A-landslaget.
 
Även Håkan Ericson har presenterat en trupp i dagarna. Truppen till U21-EM i Polen är uttagen och också här ser det spännande ut. Niclas Eliassons fina vår i IFK Norrköping har gett honom en plats. Det känns som han kan vara den joker som laget behöver för att försvara guldet från Tjeckien 2015.
 
Den största delen av spelarna är hämtade från Allsvenskan och det finns fler än Eliasson som gjort det bra. Gustaf Engvalls första tid i Djurgården har blivit precis som både han och klubben önskade. Hans lagkamrat Mrabti har också levererat fina prestationer. I Malmö har Franz Brorsson varit en betydande del i ett starkt försvar. På andra sidan planen har Pawel Cibicki, vid sidan av Markus Rosenberg, varit bidragande till att mesta mästarna är med i toppen inför landslagsuppehållet. Dessutom bistår Kristoffer Olsson, Simon Tibbling och ett par andra med viktig erfarenhet och vinnarkultur från tidigare kval och mästerskap.
 
Trots att de flesta ligorna nu är slut och att Allsvenskan snart tar paus kan vi se framemot en riktigt spännande fotbollssommar. Förutom A-lagsmatcherna mot Frankrike och Norge och U21-landslagets tur till Polen väntar också ett spännande EM för Pia Sundhages lag i Holland under Juli och Augusti.
 
Ha en fantastisk vecka.
/Joakim Forsell

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln