Del två av topp 50-listan

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Förra veckan publicerade vi del ett av säsongens 50 bästa spelare i Premier League. Det är nu dags att blicka mot den den övre delen av listan. Vi går igenom plats 25 till förstaplatsen.
 

Etiketter: fredagskrönikören

25. Leroy Sané, Manchester City
Sané, som är född 1996, fick ett ordentligt genomslag i Bundesliga och Schalke 04 förra året. I somras blev han en del av Pep Guardiolas Manchester City och framtidstron till honom är stor. När laget var som bäst i höstas - hade dock tysken svårt att ta en plats. Sané mognade sedan in i laget och tur var nog det. Han har spelat en nyckelroll i Manchester Citys offensiv. Kvick och extremt hårt arbetande ytter som varit skicklig på att bryta mönster i spelet. Medan spelarna runt omkring honom roterat i olika roller, har Sané blivit kvar i elvan och varit ett ständigt hot. Sanés roll lär knappast bli mindre med tiden.

24. Moussa Dembele, Tottenham
Pochettino har skapat ett lag där samtliga lagdelar spelat stor roll och tillfört mycket. Moussa Dembeles roll på mittfältet ska inte underskattas. Bredvid Wanyama, har spelare snurrat i olika formationer och när det fungerat som bäst har Dembele varit på banan. Kraftfull och tempostark men också vårdad. Viktig vid återerövring, men inte minst i spelet med boll. Har en lite lägre utgångsposition än tidigare, vilket varit lyckat men andra spelare har fått göra poängen. Kanonsäsong.

23. Roberto Firmino, Liverpool
Hösten var fullkomligt briljant, likt nästan hela Liverpool. Då var Firmino en av ligans absolut bästa. I takt med att lagets kvalitet blev sämre, dalade också Firmino. Brasilianaren påverkas mycket av lagets prestation, men är samtidigt en spelare som skapar mycket på egen hand. Snabb, rörlig och gör poäng på många olika sätt. Spelat i olika typer av roller under året. Passar väl in i Klopps typ av fotboll och man får inte glömma Firminos roll i det intensiva presspelet. Totalt sett en väldigt bra säsong.

22. Michael Keane, Burnley
I den här listan bedömer vi som sagt vad spelarna presterat i sina lag, inte framtida kvalitet. Jag är inte alls säker på att Keane kommer bli en världsback i ett lag med högre krav och ett högre försvarsspel. Men hans insats i Burnley är alldeles strålande. Burit en av ligans tyngsta roller i år. Mycket stark duellspelare, med en fin högerfot i det längre spelet. Varit en enorm ledare som Burnley ska vara väldigt tacksamma för. Burnley kunde mycket väl åkt ur utan Keane.

21. David Silva, Manchester City
David Silvas spel har förändrats i år. Det har blivit mer likt hans landslagsroll än den han tidigare haft i Manchester City. Då: poängspelare på sista tredjedelen. Nu: en central spelfördelare. Visst hade fler än tio poäng, vilket är Silvas facit, inte skadat. Men man ska heller inte stirra sig blind på dem. Han har spelat nästan varje match och haft en konstant nyckelroll. Kombinationen av att förstå spelsättet och vara en rutinerad City-spelare har gjort honom otroligt viktig, och han har ofta varit den som hållit en god nivå när spelet hackat. Omåttligt populär bland fansen.

20. Cesar Azpilicueta, Chelsea
Från att ha varit en gedigen vänsterback, har "Azpi" blivit allt viktigare för Chelsea. Hans starka försvarsspel har nyttjats mycket i den trebackslinje Conte skapat. Innehar kanske hela lagets högsta lägstanivå och arbetar mycket i det dolda - samtidigt som han är en utmärkt passningsspelare. Ofta burit kaptensbindeln när Terry och Cahill varit utanför laget. Strålande säsong som förtjänar att hyllas.

19. Virgil Van Dijk, Southampton
Van Dijk har haft sina skadeproblem, men ofta varit fantastisk när han varit på banan. Lär vara på många toppklubbars radar i sommar. Behärskar alla typer av försvarsspel, både högt och lågt. Väldigt duellstark men ändå elegant i sitt spel. Innehar fantastiska uppspelsfötter. Southampton har fortfarande god chans att nå åttondeplatsen vilket får anses som en framgång. Klubbens vår är väl godkänd - trots försäljning av Fonte i januari. Anledningen till det? Van Dijk.

18. Joshua King, Bournemouth
Helt klart årets största sensation. Den före detta Manchester United-talangen flög varken i Preston, Hull eller Blackburn, men har verkligen hittat rätt i Bournemouth. Förra säsongen var väl godkänt, och denna säsong är en saga. Har fortfarande chans att nå upp mot 20 mål, och det sker väldigt sällan i lag som slutar på undre halvan. King har en förmåga att göra mål på väldigt många olika sätt. Borde från distans och i boxen, både med högern och på huvudet - samt mot alla typer av motstånd. Otrolig säsong.

17. Sergio Aguero, Manchester City
Agueros säsong är inte okomplicerad. Flyttrykten i januari och har faktiskt inte alltid varit given i Guardiolas elva. Hans status på planen är dock inte speciellt förändrat. Han har återigen gjort en väldigt stark säsong med en hel del poäng och han är svårstoppat. Har fortfarande en högstanivå som endast två-tre spelare kan komma upp i. Dock inte hans bästa säsong i Premier League.

16. Hugo Lloris, Tottenham
Lloris var en toppmålvakt redan innan han kom till Tottenham. Förmodligen Ligue 1:s bästa målvakt och nummer ett i landslaget. Utan att ha gjort det dåligt till en början, har han dock växt enormt i London. Har bättre tajming än innan och är vass utanför straffområdet. Bra fötter och stark i luften. Helt fantastisk på linjen. Lloris har spridit en säkerhet som smittat av sig på övriga delar av försvarsspelet vilket genererat i en framgång. Endast en handfull målvakter före sig i en världsranking.

15. Christian Eriksen, Tottenham
Den här utvecklingen såg jag inte komma. Eriksen har dock tystat i princip alla kritiker i år. Han hade inför denna säsong stundtals kommit upp i en bra poängskörd - men alltför ofta försvunnit mot de bästa lagen. Det har ändrats totalt. Mer poäng i toppmötena och framför allt har han avgjort en hel del jämna matcher. Eriksen har växt ut till den nyckelspelare Tottenham velat ha. 20 poäng är gjorda med tre omgångar kvar - vilket redan nu är hans bästa siffror i Premier League.

14. Zlatan Ibrahimovic, Manchester United
Ett tag såg det ut som att Zlatan skulle kunna vinna både skytteligan och titeln som seriens bäste spelare. Skadan i Europa League - samt den måltorka han hade i höstas förstörde dock detta. Totalt sett är dock säsongen ännu en stor framgång i hans karriär. När spelet hackade som mest var Zlatan ständigt stjärnan att luta sig emot. Spektakulära mål och ett fysiskt spel i världsklass gjorde honom till lagets viktigaste spelare.

13. Diego Costa, Chelsea
Costas säsonger är sällan harmoniska med en kronologiska kurva. Seriens hetaste anfallare i höstas - innan han ville få till en flytt i vintras som resulterade i sämre kvalitet på planen. Han har sedan kommit igen under våren och hittat nätet på nytt. Han är nu uppe i 20 ligamål och har chans att slå sitt personliga Premier League-rekord. Costa är inte viktigast i Antonio Contes lagbygge och skulle gå att ersätta, men han passar in väldigt bra. Ändå varit en vass nyckel i ligatiteln.

12. Philippe Coutinho, Liverpool
Coutinho har i år lyckats blivit mer effektiv och fått mer produkt av sitt fina spel. Hans lägstanivå har höjts ordentligt, och hade han inte drabbats av en skada vid en tung tidpunkt för Liverpool hade förmodligen CL-platsen redan varit klar. Coutinho gör fler mål från distans än innan och hans roll i laget är tyngre. Håller i hopp helheten i Klopps offensiv på ett utmärkt sätt.

11. Thibaut Courtois, Chelsea
Courtois har hittills hållit 15 hållna nollor (lika många som Lloris) och har givetvis chans på ännu fler. Belgarens genombrott kom som bekant i Atletico Madrid, innan han återvände till Chelsea. Förra året var lite av en mellansäsong för honom - innan han verkligen återvänt till den stora scenen i år. Fenomenal på alla sätt och är jämnast i serien i år. Ständigt rätt placerad, säkerheten själv i luften och utmärkt på linjen.

10. Gylfi Sigurdsson, Swansea
Kanske är detta Sigurdssons riktiga revansch? Hans tid i Tottenham var inte alls helt misslyckad, och hans två säsonger sedan återkomsten har också varit bra. Men som islänningen levererat i år. Tio mål och 12 assist är ett otroligt facit i ett Swansea som ofta haft stora problem. Burit en offensiv på egen hand och formen har bestått hela säsongen. Lär inte bli kvar i Swansea efter denna säsong.

9. Sadio Mané, Liverpool
Som sagt, Liverpool hade nog varit klara för Champions League med Coutinho skadefri hela säsongen. Då är det helt klart samma sak med Mané. Berömts av Klopp som den bäst försvarande anfallaren i hela världen. Jobbar alltid stenhårt och är fruktansvärt svårstoppad. Var inne i en period i höstas och vintras som var i klass med nivån Suarez höll i Liverpool. Innan Manés skada så var han topp fyra i serien.

8. David Luiz, Chelsea
Hånad av vissa när han återvände för en ny enorm övergångssumma i somras. Men Conte visste vad han köpte. Luiz har fått ett stort utrymme att nyttja sina kvaliteter i årets konstellation. Det har resulterat i grymma siffror. Ofta utgår uppspelen från Luiz. Ofta har han en hockeyassist på offensiva mål. Ofta är han den som räddar upp defensiven med sin snabbhet. Hans bästa säsong i karriären och ligans näst bästa mittback.

7. Toby Alderweireld, Tottenham
Att Jan Vertonghen utvecklats till en världsback, har han samarbetet med Alderweireld att tacka. Den sistnämnde har alltid uppträtt med stor pondus och försvarat på ett grymt sätt. Hanterar både stående och ett mer uppoffrande försvarsspel på bästa sätt. Hans passningsfötter sätter ofta igång längre anfall och Alderweireld är en av hela världens främsta försvarare för tillfället.

6. Dele Alli, Tottenham
Genombrottet kom egentligen redan förra året, men utvecklingen i år är uppseendeväckande. Alli har slipats ordentligt och får ut ännu mer av sitt spel. Behärskar flera olika positioner och kommer alltid till väldigt mycket avslut. 16 mål är gjorda, en hel del av dem med huvudet. 21-åringens prestationer är sanslösa och Tottenham sitter på en riktigt guldklimp. 

5. Alexis Sanchez, Arsenal
Alla beteenden från Sanchez är inte försvarbara. Han kunde absolut uppträtt på ett mer professionellt sätt under Arsenals tyngre period. Däremot är hans prestationer på plan i vanlig ordning strålande. Flexibel och snabb - och alltid målfarlig. 19 gjorda mål gör att han återigen nosar på toppen av skytteligan. Spelat både på en kant och som striker. Behärskar både lika bra. Extremt bred i sitt spel. 

4. Harry Kane, Tottenham
Det blir ännu mer Tottenham på denna lista. Harry Kane är den första spelaren sedan Henry som gör 20 ligamål tre säsonger i rad. Dessutom missade Kane en hel del matcher i höstas. Han har i alla fall bevisat att hans kvaliteter är på riktigt. Han är seriens mest kliniska målskytt som gör mål med alla kroppsdelar. Bär ett oändligt ansvar i sitt älskade Tottenham och har chans på en andra raka skytteliga.

3. Eden Hazard, Chelsea
För någon är Hazard etta på denna lista, och det köper jag. Hazards säsong är fantastisk och han har repat sig från förra säsongens misslyckande. Alltid låg tyngdpunkt och alltid lika svårstoppad. Han är dessutom mer effektiv än någonsin, 16 ligamål är gjorda. Får mer boll och bär ett ännu tyngre ansvar under Conte. Det har bara gynnat Hazard.

2. Romelu Lukaku, Everton
Lukaku leder skytteligan med sina 24 mål inför slutomgångarna. Att spela i en klubb som ligger sjua med detta resultat är enastående. Lukakus vara eller icke vara kan ha inneburit en handfull placeringars skillnad. Svårstoppad i boxen och besitter ett djupledsspel av högsta rang. Haft ett kontinuerligt målskytte hela säsongen och är säsongens mest värdefulla spelare.

1. N'Golo Kanté, Chelsea
Det mest imponerande med Kanté är att han är modern men också en mästare på att stoppa det moderna. Kraftfull och bolltrygg som få. Men också bollvinnaren som jobbar i det tysta. Att hans lag vinner ligan två raka år är allt annat än en slump. Tar ett enormt ansvar och har knappt gjort en dålig match - oavsett vem som spelar bredvid honom. Kanté är säsongens spelare. 

/Marcus Lindén

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln