Häcken, bäst i stan

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

Vad hände med Göteborg? Hur blev stans fjärde bästa lag västkustens bästa? Hur kunde Hisingen bli platsen vi går till för att titta på underhållande fotboll? Frågan är kanske inte hur Häcken blev så, bra, det är trots allt rätt logiskt vid närmare eftertanke. Men hur kunde Blåvitt luras ner i skiten?
 

Etiketter: tisdagskrönikören

För tio år sedan hade Häcken ett publiksnitt som var 1308 personer per match på Rambergsvallen. Samma säsong snittade IFK Göteborg 15798 på Gamla Ullevi. Det året vann Blåvitt sitt SM-guld samtidigt som Häcken lirade i Superettan.
 
Tio år senare har mycket hänt. Hisingegänget har ökat publiktillströmningen till den nya, Bravida Arena. Nu tar sig i snitt 3213 till hemmamatcherna, samtidigt som 11786 i snitt kommer till Gamla Ullevi. Fortsatt en tydlig dominans för Kamraterna.
 
Häckens intäkter är små när de kommer till publik och sponsorer. Inte heller transferpengar är något som de gulsvarta kan skryta med. Och i resultaten från fjolårets visar det negativa siffror i Häcken och positiva i Göteborg – tack vare försäljningen av Gustav Engvall.
 
Häcken har visserligen sin guldgruva, Gothia Cup, som är deras största inkomstkälla och som bidrar till att föreningen har en god och stabil ekonomi. Samtidigt har IFK Göteborg Sveriges mest utvecklade och troligtvis bästa akademi. Där har föreningen satsat åtskilliga summor pengar. Byggt en toppmodern anläggning med fullstor inomhusplan med konstgräs, fantastiska träningsmöjligheter, hotell och skola. Klubben har heltidsanställda tränare som ska göra ungdomsspelarna till a-lagsspelare. Ändå väljer klubben att plocka in killar utifrån, snarare än att satsa på sina egna talanger. Något som har satt klubben på pottkanten.
 
Utan försäljningen av Engvall hade klubbens ekonomi varit kritisk. Tills säsongen 2017 valde de att plocka in spelare på lån fram till sommaren, snarare än att plocka spelare från akademin. ”Man kan inte spela med för många unga om de inte är tillräckligt bra”, sade han tidigare till Sportbladet. Samtidigt påpekar han att vägen till a-laget ska bli kortare och att målsättningen är att plocka upp yngre. Dessutom döljer klubben sina framtidsplaner för både tränare och bärande spelare.  Ekvationen går inte riktigt ihop för mig.
 
På andra sidan bron njuter Häcken på sin toppmoderna anläggning som regerande cupmästare och med en derbyseger mot IFK Göteborg med 4-0.
 
Häcken är bäst i Göteborg och för Blåvitt ser det ut att bli en tung säsong där supportrarna redan tröttnat.

/Tobias Dahlberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln