”Alla kan slå alla-svenskan”

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Lägg ihop en tät toppliga och ett par månader kvar till ett europamästerskap och du får en vår som är värd att titta på lite extra. Det är långt mellan toppen och botten – men däremellan så finns det en del överraskningar att ta tag i. Eller egentligen över hela tabellen.
 

Att de regerande mästarinnorna toppar tabellen efter fyra omgångar är inte direkt någon skräll, men det var nog långt ifrån alla som trodde att de skulle gått rent. De tappade en drös med anfallsspelare. De tappade väldigt mycket offensiva kvaliteter. Men varför hänga upp sig på det när ersättarna visat att de klarar av uppgiften. Marija Banusic har gjort fem mål på fyra matcher och fyllt hålet efter de tre skyttedrottningarna. Hon är bara en av flera som växlar upp inför en sommar i Nederländerna.
 
Att Eskilstuna slår Rosengård är inte otroligt. Att skåningarna borstar av sig dammet och manglar ner Kopparberg/Göteborg i omgången efter är desto mer imponerande. Det kan låta ojämnt – men det är charmen i att alla kan slå alla som jag tror kan bidra till en bättre liga. För de som spelar här vet att de har respektive förbundskaptens ögonpar på sig. De som känns givna måste behålla formen för att visa att de är värda chansen. De som är på gränsen vill passera den.
 
Det finns trots allt en hel del blågula spelare i Damallsvenskan 2017. I de fyra första lagen i serien så har tolv spelare spelat landslagsfotboll under året. I Linköping finns tre fjärdedelar av en backlinje i landslagsklass (den fjärde håller till i Norge). Hilda Carlén och Zecira Musovic slåss om andraplatsen bakom Hedvig Lindahl. Eskilstunatrion Hanna Glas, Mimmi Larsson och Olivia Schough finns också med i beräkningarna. Precis som Pauline Hammarlund, Elin Rubensson, Emma Berglund och Lisa Dahlkvist.
 
När säsongen startade så var det några giganter som saknades. Det var också en nya bekantskap som ska visat upp sig på fotbollsscenen. Limhamn Bunkeflo har plockat trepoängare och i fjolårets nykomlingar Kvarnsveden har Tabitha Chawinga vässat målskyttet efter att ha gjort tretton mål 2016 och innan det den där fantastiska säsongen i Elitettan.
 
Det har bara gått fyra omgångar. Och även om det redan nu börjar utkristallisera sig vilka lag som kommer att hålla till vart i tabellen så är jag övertygad om att vi kommer att få se både en och två storlag gå på en mina mot vad som ser ut som en enkel seger. Stockholmsklubbarna kommer att vinna matcher och KIF Örebro kommer sedvanligt att hänga på toppen. Herrallsvenskan har tidigare benämnts som ”alla slår alla-svenskan”. Det behöver naturligtvis inte innebära någonting negativt. Tvärtom. Jag gillar jämnheten. Just i år kommer den att närvara mer än någonsin. Alla vill framåt. Alla vill nå sitt landslag.
 
Ju närmare den där premiären vi kommer, desto mer kommer spelare att kriga för att få en plats i landslagstruppen. När vi väl är där kommer några bli överlyckliga, några lättade, några ledsna, några förstörda och några förbannade. Det är så fotbollen är. Det är så mycket den betyder. Efter regn kommer solsken – efter ett EM kommer ett VM-kval. Och det med en ny förbundskapten som vill spela sin fotboll men sin filosofi. En nystart och en chans för andra att hitta in eller tillbaka. En cykel som gör att man aldrig kan stå still.
 
/ Jimmy Åkesson

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln