Säsongens bästa spelare i Premier League - plats 50-26

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Endast ett fåtal omgångar återstår av Premier League-säsongen och det är därför dags att runda av. Det betyder att summering väntar. Två fredagar i rad rankar vi säsongens 50 bästa spelare. Innan vi kör igång är det på sin plats att gå igenom ett antal kriterier: 
 

Etiketter: fredagskrönikören

* Spelaren måste ha deltagit i minst 20 ligamatcher.

* Bra insatser i stora matcher och under viktiga perioder värderas högt.

* Betydelsen av spelaren för laget har stor betydelse. Tio mål i Bournemouth kan exempelvis värderas högre än tio mål i Tottenham.

* Vi bedömer endast ligaspelet och försöker bortse från mål i inhemska cuper eller Europaspel.

50. Matthew Phillips, West Bromwich
Först ut är WBA-mittfältaren Phillips. När laget knäppte storlag på löpande band i vintras, var Phillips lagets lysande stjärna. Formen har dalat under våren i takt med en del skador, men har över det stora hela varit en succé. Hårt arbetande spelare med bra fart och en utmärkt inspelsfot. Flexibel.

49. Troy Deeney, Watford
Deeney debuterade i Premier League ifjol och gjorde det med besked. Anfallaren svarade då för 13 mål, och har svarat upp det med elva nya fullträffar i år. Ett väl godkänt facit med tanke på det stora arbetet anfallaren lägger ner - offensivt som defensivt. Hans Watford går emot en imponerande slutplacering som kan bli på den övre halvan. Insatserna har dock varit väldigt upp och ner. Deeney har dock varit en av lagets jämnaste spelare, och det belönas med en plats på denna lista.

48. Jamie Vardy, Leicester
Mycket har hänt under Leicesters säsong. Usel höst, framgångar i Champions League, Ranieri sparkad och succé under våren. Stjärnor har saknats, och andra har mattats av. En spelare som kommer undan med äran i behåll är Jamie Vardy. Han är inte med i någon skytteligatopp i år, men 12 mål är ändå bra. Målen är dessutom utspridda över säsongen, och ett antal av dem har varit direkt avgörande. Vardy förblir ett starkt djupledshot som gärna kliver fram mot de bästa lagen. Han är en tydlig anledning till varför Shakespear kunde vända Leicesters säsong.

47. Pedro Rodgriguez, Chelsea
Pedro är knappast en huvudrollsinnehavare i Chelseas säsong, men hans prestationer ska hyllas. Han har ofta tagit vara på chanserna han tilldelats och samtidigt förändrats och tagit större ansvar som spelare. Ibland som en hårt pressande anfallare - och ibland som högerwinger. Pedro har den starka förmågan att göra mål på flera olika sätt och han har varit en utmärkt truppspelare i år som gör skillnad när han spelar.

46. Danny Rose, Tottenham
Under hösten och början av vintern var Danny Rose seriens bästa ytterback. Kanske till och med hela världens bästa vänsterback. Rörlig, noggrann, förträfflig vänsterfot och han passade väl in i Tottenhams lagbygge. Skador har sedan förstört säsongen, därför den lite blygsamma placering. Framtiden är dock ljus för Rose som lär förbli en toppytterback.

45. Ben Foster, West Bromwich
Lagets säsong har mattats av ordentligt och West Bromwichs vår är inget att skryta med. Hösten och vintern var dock fenomenal och det var ett starkt försvarsspel som lade grunden till detta. Publikfavoriten Foster har vaktat klubbens mål i ett antal år och ofta gjort det bra, men detta är hans bästa säsong. Tavlorna har nästan helt uteblivit samtidigt som han är bred i sitt spel. Väldigt bra fötter, orädd i luften, han är en stark ledare och kliver gärna fram i stormatcherna. Foster förtjänar att hyllas.

44. Wilfried Zaha, Crystal Palace
Crystal Palace fortsätter att agera som det halvsäsongslag de blivit. Detta är knappast bara en tränarfråga. Flera av spelarna har enorma högstanivåer, men är inte dem som står upp när det blåser. I den kategorin ingår Wilfried Zaha - men han förtjänar ändå att hyllas. Han har fått det att lossna ordentligt i Premier League och har ofta varit väldigt svårstoppad. Snabb, teknisk och gillar att ha huvudrollen. 15 poäng är ett bra facit. Frågan är om Crystal Palace kan behålla honom.

43. Ross Barkley, Everton
Det ska inte glömmas bort att Ross Barkley stundtals varit ifrågasatt i år. Blir det tillräckligt mycket produkt av hans individuella nummer? Kan han hantera sitt temperament? Är han kapabel att axla en nyckelroll? Detta är frågor som till viss del består - och säsongen har inte varit lysande. Everton går dock mot en stark säsong och Barkley har haft en stor del i den. Han har höjt sig under våren och 11 poäng är gjorda. Högstanivån är osannolikt hög, och visst ska han ha beröm i Romelu Lukakus fortsatta framgång. Det finns en bra kemi dem emellan.

42. Mesut Özil, Arsenal
Mesut Özils säsong är inte heller helt oproblematisk. Han är på pappret en av ligans större stjärnor och är en av dem ska lyfta det underpresterande laget. Hans betydelse för Arsenal var dock stor under hösten. Skador har sedan satt stopp för assistmaskinen. Någon är besviken på honom - men han spelar i ett lag med Champions League-chans och är en av säsongens tre bästa spelare. Då ska man vara med här.

41. David De Gea, Manchester United
De Gea har levererat kontinuerligt i ett antal års tid och gjort sig till en världsmålvakt. Denna säsong är inte hans absolut bästa, några tavlor gjordes under hösten. Men De Gea har rest sig. Uniteds stora problem har ofta varit det kollektiva spelet framåt. Sett till att spelare roterats enormt på grund av skador i backlinjen, är försvarsspelet bra. Det har De Gea en stor del i. En av ligans bästa målvakter.

40. Gary Cahill, Chelsea
Chelsea lär vinna ligan med 98% sannolikhet, och har varit i topp i ett halvårs tid. Det är dock inte säkert att Chelsea har flest spelare på denna lista. Kollektivet har i vissa fall gått före de individuella prestationerna. I det facket ingår Cahill, individuellt har han presterat bättre tidigare. Men en stor betydelse har han med sin enorma rutin och att han ofta fått axla rollen som lagkapten. Spelar alltid uppoffrande, håller sig till det spel han behärskar och han har deltagit vid nästan varje match. Cahill imponerar i sin enkelhet.

39. Victor Wanyama, Tottenham
En pusselbit som är enkel att glömma bort i Pochettinos bygge. Alla nyförvärv har knappast lyckats - samtidigt som spelarna som redan fanns fortsatt att utvecklats. Wanyama anlände från Southampton i somras och har verkligen funnit sin plats. Kenyanen har funnit dynamiken med Dembele och spelat 32 av 34 ligamatcher. Han har varit en stark bollvinnare och har minskat misstagen med boll. Kraftfull i båda riktningar och en underbar lagspelare. Wanyama förtjänar att hyllas.

38. Ryan Bertrand, Southampton
Bertrands Southampton har svävat mellan platserna 9-11 i stort sett hela säsongen. Därför blir dem lätt bortglömda. Säsongen är stabil, inte minst försvaret. Bertrand är näst intill en komplett vänsterback som symboliserar denna stabilitet. Han innehar ett väldigt bra positionsspel, bra i både kort och långt spel och är anpassningsbar. Bertrand tillhör en av ligans bästa ytterbackar.

37. Kyle Walker, Tottenham
Det håller på att bli ett ganska surt på Walkers säsong. Han har fått sitta bredvid efter en tidigare skada, och det ska ha uppstått en konflikt med Pochettino. Hans framtid är osäker, men hans säsong ska hyllas. Han har ofta ingått i seriens starkaste backlinje och han var ligans bästa högerback under vintern. Kraftfull med flertalet assist och en ruggig högstanivå som han uppnått oftare än tidigare.

36. Heung-Min Son, Tottenham
Son är en unik spelare. Ofta ifrågasatt under matcher, men ack så viktig. Trots 70 dåliga minuter, är det ofta han som avgör. Bör lyftas extra för det ansvar han fick axla i Kanes frånvaro under vintern. 12 mål på 19 starter är starkt, och han har höjt sig allt mer under säsongens gång. Snabb och målfarlig. En mycket bra lagspelare som hjälpt Tottenham mycket.

35. Christian Benteke, Crystal Palace
Vi återvänder till det här med att vara som bäst vid viktiga lägen. Bentekes kvaliteter hade givetvis också fått spela en större roll under Alan Pardew. Där var ljuspunkterna väldigt få. Men när Big Sam tog över, och med tiden fick ordning på bygget, var Benteke hans största livlina. Du vinner inga ligor med honom i topplag som pressar högt, men han är idealisk för mittenlag. Stark som en oxe, fantastisk på huvudet och målfarlig som få. 14 fullträffar har det blivit i ligaspelet. En dyr men nyttig investering för Londonklubben.

34. Adam Lallana, Liverpool
Likt Danny Rose - hade denna placering förmodligen varit ännu högre utan skador. Lallana har kunnat starta 26 ligamatcher och svarat för 14 poäng. Under en period var han viktigast i Liverpool. Löpstark och teknisk med briljans och produktivitet på sista tredjedelen. Liverpool nådde säsongens högsta höjder när Lallana spelade som bäst. Behärskat sin halvnya roll under Klopp på ett imponerande sätt.

33. Kasper Schmeichel, Leicester
Som sagt, saker och ting blev inte som förra årets Leicester. Men någonstans vid sidan av fokuset på hur Kantés lucka ska fyllas - och hur Mahrez och Vardy ska nå förra säsongens form - vaktar Schmeichel målet på precis samma självklara sett. Dansken är i mitt tycke en av seriens bästa målvakter. Så självklar i allt han gör. Levererar alltid med en hög lägstanivå och det är extremt imponerande att gå oberörd från förra årets Leicester till denna säsong.

32. Kevin De Bruyne, Manchester City
De Bruyne är svårplacerad. Han är fortfarande den stjärna som värvats till Manchester City med högst krav på sig. Han ska under flera år bära klubbens anfallsspel med Aguero, och det har han inte alltid gjort. Stundtals briljant, stundtals ifrågasatt. Jag försvarar dock De Bruyne i många fall. Guardiola ändrar om och arbetar långsiktigt. Formationer och spelare ändras, och att stå i centrum i detta är inte alldeles lätt. Han är en av de spelarna i Premier League som skapar flest målchanser på egen hand.

31. Tom Heaton, Burnley
Här är en spelare som ska det ska plussas för enormt. Burnleys trupp är varken stjärnspäckad eller speciellt märkvärdig, men kontraktet säkrades redan tidigt i vår. Det ska klubben tacka Tom Heaton för. En av seriens största målvakter har med säkerhet spridit lugn i försvaret och egentligen inte stått för en enda tavla. Fantastisk på linjen och säker i luften. Heaton blir inte långvarig i Burnley.

30. Laurent Koscielny, Arsenal
Koscielny är en av spelarna som haft tur med skadorna. Fransmannen har tidigare år haft konstanta problem, men har kommit till spel mera i år. Kvalitetsmässigt kandiderar detta som ett av hans bästa år i England, i ett försvar som inte haft någon vidare säsong. Han gör alltid stor nytta med sin snabbhet och fysik. Han är också den försvarare som är bäst lämpad för Arsenals typ av försvarsspel.

29. Ander Herrera, Manchester United
En av seriens mest underskattade spelare. Herrera behärskar alla typer av spel. Sidled i en sittande mittfältsroll - eller i en mer framskjuten roll. Fantastisk precision i passningsfötterna - samtidigt som han är en stark bollvinnare. Spanjoren är väldigt nyttig på alla sätt. En av Uniteds tre viktigaste spelare denna säsong.

28. Jermain Defoe, Sunderland
Förra säsongen gjorde Defoe 17 mål i ett extremt svagt Sunderland. I år överträffade Sunderland sig själva och blev ännu sämre. Trots det består Defoe med 14 nya mål. Hans höst var helt fantastisk och jag har väldigt svårt att se honom i Championship nästa år. Ofta klinisk i straffområde. Besitter en stor intelligensens och utan honom hade Sunderland inte tagit tvåsiffrigt med poäng. 

27. Nemanja Matic, Chelsea
När Matic återvände till Chelsea hyllades han mycket. Sedan var serben en av dem som föll tyngst förra året. Då klumpig och temposvag. I år är han dock tillbaka. Han har tillsammans med Kanté bildat ett enastående mittfältslås. Han bidrar mer än någonsin i offensiven, samtidigt han spelar med otrolig disciplin. Väldigt viktig för Chelsea.

26. Jan Vertonghen, Tottenham
Alderweireld har en stor del i denna framgång, men Vertonghen förtjänar att hyllas lika mycket för det. Har blommat ut till en världsmittback av högsta rang. Alltid lika bolltryck vilket ger en stor dimension i anfallsspelet. Behärskar både högt och lågt försvarsspel. Tottenham har knappt släppt in ett mål under våren och det har dem Vertonghen att tacka. 

Fortsättning följer nästa fredag med 1 - 25

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln