West Ham måste ändra om

Av Fredagskrönikör - Marcus Lindén

Säsongen lider mot sitt slut och på den undre halvan finner vi West Ham. 38 poäng är inspelade vilket i praktiken alltid brukar betyda nytt kontrakt. Klubben lär dessutom inte gå poänglösa från de fyra slutomgångarna. Men slutplaceringen kommer inte bli alltför glamorös. 
 

Etiketter: fredagskrönikören

Ska man blicka konkret på West Hams säsong så är det inte mycket att minnas tillbaka på. Missnöje på hemmaarena plus ett dåligt hemmafacit. Stjärnor som lämnat. Misslyckade nyförvärv. Och framför allt är det offensiva, frejdiga spelet från ifjol totalt bortblåst. 

Slaven Bilics facit är med andra ord en väldigt fin säsong och en mindre bra säsong. Det är inte heller helt förvånande. Hans tid i det kroatiska landslaget nådde höga toppar men fick ett tvärt slut. Plattfall i Lokomotiv Moskva. Bättring i Besiktas. Bra start i West Ham - som sedan blev sämre med tiden. Jag tycker mönstret är ganska tydligt. 

För mig är inte Bilic en långsiktig tränare. Hans karisma är svår att ogilla och hans byggen kan som sagt uppnå en bra högstanivå. Men stabiliteten finns inte. År två för en tränare är också ganska avgörande. Då ska din prägel vara satt och du ska stå för vidareutvecklingen. 

Truppen har varit otroligt felbalanserad i år. Bara tre mittbackar finns på pappret - vilket gjort att lagets bästa mittfältare, Cheikhou Kouyate, slösats bort i backlinjen. En lucka på högerbacken har sedan skapat osäkerhet. Och alla dessa felrekryteringar. Ingen av Simone Zaza, Jonathan Calleri, Håvard Nordtveit, Sofiane Feghouli och Arthur Masuaku fann sin plats detta år. 

Ingen kan anklaga Bilic för att vara en låst tränare i alla fall. Minst tre olika formationer har använts under året och ett gäng bärande spelare har haft en handfull positioner. Dessvärre har resultatet endast blivit en osäkerhet och grundspelet som West Ham vill genomföra är fortfarande ett frågetecken. Problem att föra matcher, ofta för statiskt, rörig backlinje och inga mönster i spelet. En hel del fans hävdar att laget knappt stått för en enda bra prestation i år. När de välbehövliga segrarna trillade in under hösten, var det ofta med sena 1-0-mål.

Klassen tar sig nedåt i Premier League. Bara för att de stora spelarna och de största tränarnamnen redan tillhör toppklubbarna - betyder inte det att inte fler kommer. West Ham är därför ett väldigt eftertraktat uppdrag. Ambitionen och pengarna finns. En satsning väntas i sommar. Bortsett de sex toppklubbarna, kan bara Everton mäta sig med West Hams resurser. Jag skulle inte bli förvånad om ett stort tränarnamn vill ha jobbet. 

Oftast är jag på tränarnas sida och vädjar om tålamod. Jag tror dock West Ham under Slaven BIlic har kommit till sitt slut. Ingenting pekar på att laget kommer att utvecklas. Klubben behöver en förändring efter säsongen.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln