Kroppsidealen kan göra idrottandet skadligt

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

En färsk studie från Göteborgs universitet visar att idrottande tjejer kan hämmas av dagens kroppsideal, som säger att man ska vara smal och inte ha för mycket muskler. Tyvärr en sanning som många brottas med inom barn- och ungdomsidrotten. 

Låt oss börja med att förklara att det här inte är ett isolerat tjejproblem, även om det oftast tas upp på det sättet. De manliga kroppsidealen lämpar sig inte heller inte alltid så väl för, till exempel, fotbollsspelandet. Många unga killar och tjejer brottas med mörka tankar för att de inte lever upp till de kroppsideal som är rådande i dag.

Minns ni Linus Thörnblad? En av Sveriges mest lovande och framstående höjdhoppare, som plötsligt försvann från arenan. Han berättade efter ett tag om den psykiska ohälsa han brottats med. Och om hur han till exempel ”deffat”, för att leva upp till vissa manliga kroppsideal. Att dränera sig själv på vätska och fett (energi) för att ge ett muskulöst intryck är, som ni alla förstår, inte optimalt för en elitidrottare som använder kroppen som sitt verktyg.


Vi har även hört Pia Sundhage prata om hur de svenska landslagsspelarna på damsidan ätit för lite och förvåningen över detta. Isabella Gulldén som är en av våra bästa handbolsspelare på damsidan genom tiderna prata om en snabb viktnedgång, som gjorde henne orkeslös. Hon får även mail i ämnet.
"Det kan vara tjejer som säger att deras tränare säger att de måste gå ner i vikt eller föräldrar som undrar om det verkligen är bra att deras dotter utesluter kolhydrater. Man ska absolut inte utesluta kolhydrater när man tränar", säger hon till gp.se
 
Forskaren Carolina Lundes studie bekräftar bara den bilden, stärker den ytterligare. Så varför pratar vi inte om den oftare? På grund av okunskap? Bristande intresse? 
 
Med tanke på den djupt inpräntade bilden av hur en man eller kvinna ska se ut för att vara maximalt attraktiv, så vet ni också att det här är mönster som inte är lätta att bryta. Men det är ett ämne man måste våga ta i. Och framför allt visa på hur mycket mer en regelbundet idrottande individ både kan och bör äta (inte fokusera så mycket på vad i början).
 
Carolina Lunde berättar för Sveriges Radio hur de tjejerna som deltog i studien lyfte att idrotten får dem att må bra, men att den också kan krocka med rådande kroppsideal.
- Det finns väldigt mycket idéer om hur den kvinnliga kroppen ska se ut. De pratade bland annat om hur kropparna blir på grund av idrottsutövandet, och att det inte alltid stämde överens med hur de uppfattade att idealen för tjejer ser ut.

Och jag säger det igen: Det här är ett bekymmer även på pojk- och herrsidan. Men där är det nästan än mer tabubelagt. Fråga bara Linus Thörnblad. Och han har medhåll i landslagslöparen Mattias Claesson, som skriver i Svenska Dagbladet att flera svenska friidrottare är långtidsskadade, som ett direkt resultat av att de inte äter tillräckligt.


Vi söker också dag ut och dag in anledningar till att barn, ungdomar och vuxna lämnar idrotten. Vi vet att svaren kan skilja sig väldigt, men både yttre och inre press på skönhetsideal kan vara en faktor för vissa. En faktor som leder till så pass mycket stress att man helt enkelt inte orkar idrotta längre. Man väljer idealen framför idrotten.
 
Carolina Lundes studie borde naturligtvis lyftas fram i större format inom idrottsrörelsen, men den har än så länge bara varit en liten notis. Det oroar mig, kanske rör det sig om bristande intresse och/eller beröringsskräck ändå.
 
Barn och ungdomar som idrottar och inte äter tillräckligt lider naturligtvis större risk att drabbas av skador, både lättare och mer allvarliga. Barn och ungdomar som inte äter tillräckligt får inte ut alla de hälsofördelar som idrottandet för med sig, utan kan rentav göra det skadligt i stället.
 
Det här är faktiskt ett av de absolut viktigaste ämnena vi någonsin kan prata om och brottas med inom idrotten, på alla nivåer. Det är dags att vi gör det på riktigt.
 
Läs mer:
Carolina Lunde berättar om sin studie:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6674401

Landslagslöparen Mattias Claesson om vikthetsen i idrotten
https://www.svd.se/hetsa-inte-kring-mat-och-vikt

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln