Sluta kategorisera försvarsspel 

Av fredagskrönikör - Marcus Lindén

Vi är nu inne i en av årets mest intressanta faser. En fas där väldigt mycket händer samtidigt. Allsvenskan är igång med fans fulla av förväntningar. Modiga nykomlingar, hungriga storklubbar och de intressanta matcherna duggar tätt. Samtidigt ska Europas bästa lag kåras i Champions League-slutspelet - samt alla ligor ska gå i mål. Det är därför tider då åsikterna och utvärderingarna är många.
 

Etiketter: fredagskrönikören

I tisdags föll Barcelona med 3-0 mot Juventus. Det resultatet innebär inte endast att Barcelona har ännu en svår retur framför sig. Det var också ett facit på att fler lag än tidigare säsonger har en möjlighet att såra Barcelona. Orsaker till detta kommer vi in på snart, men det är ofrånkomligt att det faktiskt är ett faktum.

En fråga som faktiskt väcktes på en del håll var: Tränar Barcelona försvarsspel fortfarande? Denna frågeställning går att sammanlänka med tidigare påståenden i fotbollsvärlden. Till exempel: BK Häcken under Peter Gerhardsson är dåliga på att försvara för att de släpper in mycket mål. Eller följande: Det är svårt att spela försvarsspel i damfotboll för att målvakterna inte har samma längd som i herrfotboll. Alla dessa tre saker är enorma förenklingar. Någonting vi måste ta oss ifrån.

Om jag tycker Barcelona försvarade tillräckligt bra? Nej det gör jag inte. Då hade inte slutresultatet varit 3-0 här eller 4-0 mot PSG. Men om det finns en spelidé och plan ifrån klubbens sida? Givetvis. Försvarsspel handlar inte endast om fyra backar, en målvakt och hur bra spelarna är på att tackla och rensa bollar. Varenda fotbollstränare i detta land vet att elva spelare används i försvarsspel - samt anfallsspel.

Begreppen: "återerövring" och "press" går snart inte att använda längre. För tydlighetens skull bör de snart alltid benämnas som "försvarsspel". Barcelonas modell - i stora drag - bygger på att styra matcher, ha stort bollinnehav och att lösa alla situationer. Och framför allt att ta tillbaka bollen så fort som möjligt. Om detta innefattar försvarsspel? I allra högsta grad.

Det mest simpla exemplet är givetvis om en fotbollsmatch slutar med en 3-2-vinst. Om två individuella misstag slutar med baklängesmål och de tre målen framåt uppstår vid bollvinster på offensiv planhalva, är det ett bra anfallsspel och dåligt försvarsspel? Jag vägrar i alla fall benämna det så. Aggressivitet och återerövring är precis lika mycket försvarsspel som att rensa undan en boll. Den enda skillnaden är att du har närmare till offensivt mål.

För en fotbollstränare kanske detta låter väldigt grundläggande. Men vi tenderar i synnerhet i Sverige att kategorisera och förenkla försvarsspel för mycket. Förlorar du en fotbollsmatch är försvarsspelet inte bra nog. Då släpper du in fler mål än du gör offensivt. Men att alltid hävda att 0-0 är bättre försvarat än 2-2 håller jag inte med om.

Så till alla tyckare, fotbollstränare och experter därute, börja benämna presspel som försvarsspel. Låt oss få en bredare och mer modern syn på fotbollen. Den går att spela på väldigt många olika sätt - men i slutändan strävar alla tränare mot samma mål. Att göra fler mål än du släpper in. Att strategin sedan är annorlunda är en annan sak. Men jag lovar er att alla tränar sin variant av försvarsspel. 

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln