Vi går en positiv framtid till mötes

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Under kalenderåret 2017 är det än så länge en svensk som leder den totala skytteligan i Europa. Marcus Berg har gjort 15 mål och bidragit till att Panathinaikos är med och krigar om en plats till nästa års Champions League. Kan Berg bli den pålitlige måltjuv vi behöver i landslaget efter Zlatans avsked?
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Efter att Zlatan Ibrahimovic gjorde sin sista landskamper under förra årets EM-slutspel har surret gått om att det svenska landslaget saknar en målskytt av rang. Marcus Berg har med tre mål och tre assist bidragit till att saknaden av vår största genom tiderna inte är så stor som den kunde vara.
 
Det har pratats om att intresset för landslaget försvunnit efter Zlatan men inför mötet med Frankrike i juni räknar jag med det omvända. Att matchen dessutom kickar igång en fantastisk fotbollsmånad med U21-EM lär bidra till höjt intresse.
 
Med ett landslag som för första gången på länge påminner om ett kollektiv, där ingen sticker ut mer än nödvändigt utanför planen, är det viktigt att ha spelare med spetskvalitéer på densamma. Förutom Bergs fina målform, som vi hoppas håller i sig, presterade Viktor Claesson på allra högsta nivå i mötet med Frankrike. Fortsätter hans fina kurva i Ryssland är platsen spikad i den svenska startelvan.
 
Någonting säger mig att det är positivt att Sverige inte längre har några superstjärnor. Även om Emil Forsberg gör en kanonsäsong i Tyskland och Berg i Grekland kommer motståndarna underskatta Anderssons trupp. Celtic, Krasnodar, Celta Vigo, Panathinaikos eller FC Köpenhamn är inget som skrämmer våra största kvalmotståndare. Ett stjärnspäckat Frankrike med Griezman och Pogba i spetsen lär inte rädas Sverige med Lustig, Durmaz och Guidetti. Trots spel i Stockholm och trots Sveriges fina spel, både i Paris och i resten av kvalet. När Zlatan spelade var anfallsspelet givet och motståndarna kunde anpassa sig efter honom. Han var, och är, på nivån att han trots bevakning från flera spelare kan avgöra matcher men jag saknar honom betydligt mindre än jag trodde jag skulle göra.
 
Givetvis hade han varit given om han ändrar sitt beslut, men efter matcherna mot Vitryssland och Portugal känns det som Janne fått sitt spel att sitta och att alla förstått sina platser. Intervjuer med olika spelare vittnar också om en fantastisk stämning där alla umgås med alla. Någonting som tidigare varit ett visst bekymmer om man tror spelare och media.
 
Låt oss nu hoppas att våren fortsätter på ett fint sätt för våra svenska spelare. Att John Guidettis knä läker och han hittar målformen i Spanien. Att det fortsätter gå framåt för Hult i Grekland och för Vigge i Portugal. Det känns som den fantastiska känslan som infunnit sig hos U21-landslaget äntligen nått till A-truppen. Låt det förbli så så kan vi fortsätta hoppas på ett VM-slutspel till nästa sommar.
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln