Lägligt uppehåll

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Janne Andersson har återigen samlat landslagstruppen för att fortsätta kämpa om en VM-plats och det känns, precis som man vant sig vid, som det finns en positiv aura kring det svenska laget. John Guidetti har lämnat återbud, men annars känns det som truppen är så stark som den kan vara. Martin Olsson har dragits med en skada men hans plats kan Ludwig Augustinsson definitivt fylla upp.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det är bara seger som räknas i hemmamatchen mot Vitryssland och på ett sätt är det väl tacksamt att Guidettis skada kom nu och inte när det är tuffare motstånd som väntar. Annars är det just anfallspositionerna som oroar mest. Det finns en stabil grund att stå på med Granqvist, Nilsson Lindelöf, Ekdahl och Forsberg men längst fram ser det tunt ut. Marcus Berg fortsätter göra mål i Grekland, men i min värld är han inte anfallaren man vänder sig till när matcher står och väger. Åtminstone inte i landslaget. Tyvärr dröjer det nog innan vi får se en riktig toppanfallare i ett svenskt herrlandslag igen.
 
Oscar Wendt har tackat nej till fortsatt landslagsspel och det finns väl ingen som inte förstår honom. Trots kanonspel i Bundesliga och Champions League har han inte varit given ens i truppen. Väldigt roligt att Niklas Hult ersätter. En spelare med fart som försvunnit från radarn sedan han lämnade Allsvenskan.
 
Bristen på målfarlige anfallare gör att jag sätter hoppet till mittfältet. Victor Claeson har levererat direkt efter sin ankomst till Ryssland, Emil Forsberg har fortsatt sin fina säsong i Tyskland och Sam Larsson är en av de bästa spelarna i holländska ligan. Dessutom finns det flera balansspelare som kan göra grovjobbet när de offensiva mittfältarna drar iväg framåt.
 
Från att alltid ha varit negativt inställd till landskapsuppehållen känner jag nu att det är skönt varje gång de kommer. Man får en paus från den enorma mängd fotboll som sänds varje dag och kan helt fokusera på en sak och en match. Det känns också som intresset för det svenska landslaget stigit den sista tiden och även om inte Friends Arena säljs ut för en match mot Vitryssland så finns det ett stort intresse i landet. Det märks om inte annat på sociala medier där livliga diskussioner om startelvor och uttagningar florerar. Dessutom märks det att de flesta nu helt accepterat att den store inte kommer tillbaka och att man har slutat använda argument som ”tänk om Zlatan varit med också”.
 
Själv tar jag antagligen tåget till Köpenhamn för att se matchen hos min bästa kompis. Det börjar bli en vana att alltid resa över i landslagströja, laga lite mat och hålla tummarna för grabbarna därifrån. Hjärtat säger 3-0 och att Marcus Berg står för två. Det tredje gör Emil Forsberg.
 
Efter uppehållet är det bara ett par dagar innan Allsvenskan går igång och det finns ännu en underbar fotbollsliga att följa. Att det blir publikfest och stormatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF gör bara att jag längtar ännu mer. Det enda problemet är att den krockar med Merseyside-derbyt. Men lyckligtvis kan man ju kolla på flera skärmar samtidigt.
 
Trevlig lugn fotbollsvecka. Se till att ta igen er innan det sprakar igång igen.

/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln