Filmningar är inte en del av sporten

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

Minns ni den 5 juni 1985? Säkerligen inte. Har ni någonsin kollat tillbaka på tidningsrubrikerna den 6 juni? Om inte så ska jag hjälpa er. Glenn Strömberg föll i straffområdet på Råsunda, fixade en straff till Sverige i måstematchen mot Tjeckoslovakien. Sverige vann matchen med 2-0 men dagen efter hängdes Strömberg ut som en fuskare. Han blev hårt ifrågasatt hemma i Sverige för sin filmning, trots att han fixat tre viktiga poäng.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

8 mars 2017, Barcelona stod för en av århundradets största och häftigaste vändning, tack vare, eller snarare, på grund av Luis Suarez. En filmning i straffområdet som ledde fram till en straffspark. I detta läge stod det 4-1 till Barcelona och när Neymar gjorde mål på straffen återstod bara ett mål för att fullborda vändningen. Vilket de också lyckades med.
 
Mycket handlade efteråt om den sanslösa upphämtningen, vilket i sig var enastående. Bland de 96 000 åskådarna grät nästan majoriteten av dem. Engelsk press hyllade stämningen på Europas största fotbollsarena och påstod att det var tidernas mäktigaste ögonblick.
 
I min värld dödade Suarez all glädje över denna fantastiska fotbollsmatch. Att en individ, på ett så uppenbart sätt, kan fuska sig till segern i en så viktig match får mig att tappa lusten helt. Jag stängde av tv:n av vrede och ilskan blev allt mer påtaglig.
 
Vad hände sedan? INGENTING! Återfallsförbrytare, stäng av honom, bort med honom från planen för alltid.
 
Något måste göras kring det mer utpräglade fusket på fotbollsplan. Straffområdesdomarna? Det hjälper inte. De lyckas inte fälla fuskarna.
 
Strömberg är knappt förlåten ännu för filmningen för snart 32 år sedan. Fotbollen måste ta ett större ansvar, göra fotbollen ren från fuskare genom att stänga av dem. På lång tid.
 
En del påstår att det tillhör spelet. Att de lyckas lura domaren och att det är ett knep för att vinna matcher. Tvärtom enligt min mening. Det är inget annat är fusk och det bör också hanteras som fusk och straffen bör vara extremt mycket hårdare än de är nu.
 
Om Suarez inte fuskat till sig en straff är jag övertygad om att de inte lyckats med den osannolika vändningen.  

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln