Framgång föder framgång

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

FC København är vidare till åttondelsfinal i Europa League och i morgon torsdag spelas det första mötet mot holländska jätten Ajax. Är det rimligt att hoppas på ett avancemang för danskarna? Ja, varför skulle det inte vara det.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Med idel landslagsspelare är FCK den största klubben i Skandinavien. Man toppar den inhemska Superligaen överlägset och det vore allt annat än ett mirakel om man inte står som slutsegrare när säsongen sammanfattas senare i vår.
 
Under vintern tappade man Thomas Delaney men ersatte snabbt med Chelseaspelaren Nemanja Matic´s lillebror Uros. Rasmus Falk som jag redan tidigare öst beröm över fortsätter leverera fina prestationer. I helgen rätades dessutom det enda frågetecknet som funnits ut när anfallarna Andreas Cornelius och Frederico Santander bjöd på både mål och assist när AC Horsens kördes över med 5-0.
 
Ståle Solbakken har fått allt att stämma under den tidiga våren och lagets försvarsspel har varit briljant. På de sex matcher man spelat sedan uppstarten har man 11-2 i målskillnad och svenske Robin Olsen har fått lägga till ytterligare fyra nollor i kolumnen. Under säsongen är han nu upp i över 20 stycken vilket, i vilken liga man än spelar, är helt fenomenalt.
 
Eftersom försvarsspelet varit så bra ser jag det som en stor fördel när laget nu lottades att spela den första matchen på hemmaplan. Kan man hålla tätt och lyckas göra ett eller två mål framåt är utgångsläget givetvis bra inför returen i Amsterdam. En retur där hemmalagets biljetter sålde slut nästan direkt. Det förväntas storpublik och högt tryck på Zlatans gamla hemmaarena.
 
Men FCK har vant sig vid publiktrycket och man har visat tidigare under säsongen att man kan hantera pressen som matcherna på bortaplan innebär. 1-1 i Porto, 0-1 mot Leicester och en 2-0–seger mot Club Brügge talar sitt tydliga språk. Man kan utmana och är bättre än vad de flesta räknar med.
 
De senaste åren har det skett en stor omvandling i Nordens största klubb. Från att ha haft ett ganska ålderstiget lag med profiler som haft sina bästa år bakom sig, har man nu valt att istället satsa på talanger och spelare på väg in i sina bästa år som fotbollsspelare. Falk, Augustinsson och Toutouh är exempel på fina talanger som kommer ta sig vidare ut i Europa så småningom. Trots sin unga ålder har de flesta av lagets spelare stor erfarenhet från spel på internationell nivå vilket givetvis är viktigt i möten som det med Ajax.
 
Jag tror och hoppas på ett avancemang för danskarna. Skandinavisk fotboll behöver framgång och jag hoppas att en framgång här kan motivera svenska klubbar i framtiden.
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln