Ska vi tvingas välja vilken idrott vi gillar?

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

1 160 kronor i månaden. 13 920 kronor om året. En kvarts miljon på 20 år. Det är just nu min personliga nota för att uppleva det jag älskar allra mest. Och då har jag ändå studentrabatt inbakat i det priset.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

C more har vann budgivningen om SHL och kommer nu betala cirka en halv miljard per säsong. Discovery Networks Sweden påstås ha vunnit budgivningen om fotbollsallsvenskan och ska även dem betala en halv miljard per säsong.
 
Rättigheterna blir dyrare, ligorna mer exklusiva. Sett till Premier League ligger vi dock långt efter, där det i snitt kostar 120 miljoner att sända EN match, men där hela världen delar på notan.
 
Men vad betyder detta för oss som konsumenter? Allt fler visar stort intresse för såväl Allsvenskan som SHL. Vi är beredda att betala extrema summor för att våra svenska ligor på C more. Vill vi dessutom se utländska ligor, som NHL eller Premier League tvingas vi också skaffa ett konto på Viasat.
 
Viasats sportpaket kostar 399 kronor i månaden. C more kostar just nu 399 kronor i månaden. På grund av det stora intresset triggas budgivningarna upp och när C more tvingas betala en halv miljard per säsong för att visa SHL måste de se till att verksamheten blir lönsam, vilket betyder att vi konsumenter tvingas betala ännu mer.
 
Vill vi i framtiden fortsätta kolla på Premier League, SHL och Allsvenskan tvingas vi nu skaffa oss ännu ett paket som säkerligen kommer skjuta i höjden. Inom snar framtid kommer inte hyran eller lånen på huset vara de stora slukhålen. Pengarna kommer spenderas åt att abonnera på olika konton för att se våra favoritlag. Och vad händer den dagen vi inte längre har råd?
 
Idrott tillhör alla och är något som snarare förenar människor än splittrar, något som alla kan samlas runt och känna tillhörighet. Ska vi snart vara tvungna att välja vilken idrott vi vill kunna kolla på.
 
Låt säga att jag bara har råd med ett eller två abonnemang, då måste jag alltså välja bort någon av mina favoritligor?
 
Jag tror vi är på väg åt helt fel håll och vems fel är det egentligen? Tv-rättigheterna kostar vad de kostar, det finns inget att göra åt priserna. Om inte C more eller Viasat är beredda att lägga den stora summan för rättigheterna kommer någon annan att göra det. Som i fallet med Allsvenskan.
 
Jag vet inte vad lösningen skulle vara, men jag vet att det farliga är när kostnaderna är för höga för att folk ska ha råd att betala. Då sjunker per automatik intresset när vi inte kan följa våra favoritligor och så har vi ett moment 22.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln