Mot en blågul sommar

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Försäsongen pågår – de lokala och nationella cuperna är i gång och Sverige börjar vakna ur en vinterdvala som så många längtat ut från. Så snart vårvindarna sveper in över fotbollsplanerna så kommer också supportrarna att gnugga sin sömndruckna ögon och blicka fram mot sommaren. En sommar med två nya mästerskap.
 

De och alla andra minns den magiska sommaren för ett par år sedan. Ett ungt och kaxig U21-lag trotsade precis allting och visade att även ett blågult landslag kan vinna ett mästerskap. Festen i Tjeckien blev skådespelet för någonting som gav nytt hopp och ny tro till en törstande publik som trånade efter framgångar. När nästa generation U21 vände och vann matchen mot Kroatien på Vångavallen i Trelleborg i oktober 2016 så skulle de regerande mästarna få chansen att försvara guldet i Polen i sommar. ”Vi e i fucking EM” för att citera David Moberg Karlsson.
 
Det är inte bara många mil till Lublin och Kielce – det är fyra månader kvar av väntan, förberedelser och längtan. Mot England, Polen och Slovakien börjar en ny resa mot en ny bragd. Det är också en sista expedition för Håkan Ericson. En chans att signera epilogen på ett sätt som ingen annan. Han var med och gjorde det som alla utom de själva trodde var omöjligt förra gången. Gör han det en gång till så kliver han av posten med en krona på huvudet. Därefter ska det byggas om och byggas nytt. Men inte än. Under fjorton dagar i Polen ska ny historia skrivas.
 
Bara ett par veckor senare checkar de damlandslaget in i Nederländerna för deras Europamästerskap. VM-debaclet i Kanada 2015 följdes upp med ett osannolikt OS-silver i Brasilien förra sommaren. Och som brukligt så trippade Sverige igenom kvalet till sommarens EM på ett lika dansat sätt som vanligt trots felsteget mot Danmark i den avslutande gruppspelsmatchen. Biljetten till det orangea kungadömet vid Atlanten bokades in redan innan den där matchen.
 
De svenska damerna gästspelade i Nederländerna för snart ett år sedan. När Kanada-resan tog slut innebar det också en missad direktplats till OS. Sverige åkte ner till ett vårsvalt kval, gjorde tre mål framåt, släppte in ett bakåt och tog sig igenom ett nästan obefintligt nålsöga. De kommer inte spela på varken Stadion Woudestein eller Sparta Stadion Het Kasteel i sommar. Inte heller kommer de att möta Norge, Schweiz eller Holland igen. Men likväl ställs de mot antagonisten Tyskland, ett Italien på uppgång och ett Ryssland som slår i underläge. Sveriges damer har vunnit ett EM-guld, 1984. Nog för att det inte räknades som ett officiellt mästerskap och matcherna spelades i dubbelmöten – men då blev Pia Sundhage skyttedrottning och sänkte England i finalreturen under straffavgörandet. Nu är det hon som står vid sidan och ska styra sitt landslag en allra sista gång.
 
Ibland behövs det ett mål i sikte för att orka igenom de mörka månaderna. Damlandslaget har bokat planet till den årliga träningsturneringen i Algarve i Portugal för att sätta de första grundstenarna för sommarens äventyr. U21-herrarna laddar upp i Marbella i grannlandet ett par veckor senare och avslutar sedan uppladdningen mot Danmark som genrep i juni.
 
Visst är det ett tag kvar och innan vi är där så kommer det de två allsvenskorna att dra igång och ta över tankarna. Men ju närmare sommaren vi kommer desto mer kommer mästerskapskänslorna att krypa fram. Det ska planeras resor och ledigheter ska godkännas. Svenska fans ska följa med till Polen och Nederländerna – förhoppningsvis samlas alla i Kungsträdgården när allt är över.
 
Vi börjar där just nu. När snöblandat regn faller ner från februarihimlen.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln