Svenskflykten från Danmark

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Under en relativt lång period har den danska ligan varit ett naturligt steg för våra svenska fotbollsproffs att testa livet utomlands. Men efter ett transferfönster där de svenska talangerna lämnat istället för tillkommit, ställer jag mig frågan om det är ett större skifte på gång.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Det verkar som att det inte bara är vi skånska pendlingsarbetare som väljer att lämna Danmark för tillfället. Under de senaste dagarna blev det klart att Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson och Mikael Ishak lämnar Superligan. Pelle Nilsson ställer dessutom skorna på hyllan och lämnar Köpenhamn för sitt gamla hemland Tyskland.
 
Att Augustinsson skulle lämna för Werder Bremen har varit en dåligt bevarad hemlighet i minst ett halvår men trots det är det oerhört spännande att nu få se vad Ludde kan göra i en liga där motståndet är bättre i varje match. Han har jobbat sig närmre en ordinarie plats i Janne Anderssons landslag och jobbar han ordentligt kommer han snart att cementera den. Och är det någonting vi vet om Ludwig så är det att han aldrig ligger på latsidan. Extraträning efter extraträning för att distansera sig från sina konkurrenter. Framtiden ser ljus ut och personligen tror jag han kommer hamna i en ännu större klubb inom ett fåtal säsonger. Övergången till Tyskland sker dock först till sommaren vilket innebär att vi får se honom i Europa League under våren. Spännande.
 
Kristoffer Olsson har fått lida mycket av FC Midtjyllands uppmärksammade värvning av Rafael van der Vaart. Utvecklingen sedan Norrköpingssonen kom från Arsenal har dock gått spikrakt uppåt och U21-kaptenen går en fin tid till mötes. Att han väljer AIK tror jag är bra. Han borde få mycket speltid och bli en del av stommen i ett av allsvenskans absolut bästa lag. Kristoffer har redan visat framfötterna i U21-landslaget och i supporterled hör man allt oftare människor som vill ha med honom i A-truppen. Kontinuerlig speltid och utveckling kommer definitivt ta honom närmre.
 
Randers är en klubb som få människor bryr sig om utanför staden. Men har man flera år i rad varit med och kämpat om topplaceringar bakom jättarna FC København och FC Midtjylland, gör man någonting rätt. Mikael Ishak har varit en av lagets bästa spelare när han varit skadefri och hela tiden levererat poäng. Nürnberg i 2. Bundesliga smäller kanske inte så högt, men det är en traditionsrik klubb som siktar uppåt igen. Och i Tyskland vet vi att det kan gå fort. Kolla bara på Emil Forsberg. Ishak har alltid gått lite under radarn eftersom han inte spelat allsvensk fotboll men lär få vänja sig med lite mer mediafokus nu.
 
För mig som följer Superligaen noggrant så är det givetvis tråkigt att tre så profilstarka svenska spelare försvinner, men samtidigt är jag väl medveten om att det var på tiden för dem alla. Dessutom känns det som att den danska ligan tappat lite av sin slagkraft.
 
Det kan ju bara vara tillfälligheter men jag tror att den danska ligan tappat sitt försprång man haft gentemot bland annat Allsvenskan under de senaste åren. FC København är i en klass för sig i hela Skandinavien när det kommer till ekonomi men jag tror inte man ska underskatta det publikstöd som växt fram i de svenska klubbarna. Hemvändarna, som tidigare tog en vända i Danmark innan man avslutade i Sverige, tar nu steget direkt till en svensk klubb och dessutom är det betydligt fler svenska spelare som hamnar i större europeiska klubbar än de danska när man skriver sitt första utlandskontrakt. Publikkrisen som drabbat Danmark måste lösas då den långsiktigt kommer drabba klubbarnas ekonomi och intresse från utländska spelare. Att en klubb som FCK bara lockar strax över 12.000 åskådare i genomsnitt, trots sina fina prestationer, är ett underbetyg till den danska ligans sätt att tillknyta sig supportrar. En enda klubb, AGF från Aarhus, har lyckats öka sitt hemmasnitt men samtliga lag har sammanlagt tappat publik i förhållande till förra säsongen.
 
Vi får nog ge det några säsonger till innan vi avgör hur framtiden ser ut för Superligaen, men man befinner sig just nu i en kris, med undantag för FC Københavns sportsliga framgångar, där det ser krångligt ut att ta sig uppåt.
 
Vi snakkes,
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln