Magin kommer aldrig att försvinna

AV`v måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Det är lätt att förälska sig i skrällarna, David mot Goliat-sagorna, när de små lagen från obskyra platser på landsbygden fäller de stora jättarna och skriver in sig i historieböckerna. Och de har en förmåga att göra det precis när det behövs som mest.
 

I takt med att TV-rättighetsmiljonerna landat i fickorna på lagen i den engelska högstaligan så har det också viskats om att de inhemska cuperna förlorat sin magi, sin charm och sin glans. Premier League-klubbarna ställer ut reservbetonade elvor för att de inte vill riskera onödiga skador på nyckelspelare. Ett bra sätt att lufta sina trupper på – men också en övertro på sig själva bara för att klubbmärket på bröstet känns igen oavsett vart i världen du kommer. Så dyker amatörlagen upp och visar att motivation slår klass och påminner oss om vad fotboll egentligen handlar om.
 
För det är ju nu det avgörs. Det är nu placeringar ska säkras, nedflyttningar undvikas och Europaspel kvalificeras till. Det är pengarna som prioriteras. Cuperna blir inte lika viktiga. Men likväl så betyder det oerhört mycket för andra.
 
Sutton United är nykomlingar i National League, divisionen under League Two. Säsongen 2015/16 tog de klivet upp från den södra serien – den sjätte högsta i systemet. Och det är i de undre divisionerna som de har spelat sin fotboll sedan starten 1898. Som nykomlingar har de efter 28 omgångar spelat till sig 36 poäng och placerar sig på den undre halvan av tabellen. För dem är ett FA Cup-äventyr någonting som skulle göra en hel säsong. Så varför inte göra det så vackert som möjligt? Och varför inte göra det igen?
 
Det är inte första gången som de gulklädda från södra London lyckas med konststycket att manövrera ut betydligt större motståndare. I januari 1989 kom Coventry City på besök till Gander Green Lane. Premier League-giganten skulle ju bara städa av amatörerna från utkanten av huvudstaden i jakten på en ny titel. Men John Silletts manskap – som skrällt sig till en finalvinst mot Tottenham i samma turnering bara två år tidigare – fick åka hem tomhänta.
 
Igår var det en annan forna storklubb som klev ut på konstgräset i London Borough of Sutton. Ett Premier League-jagande och B-betonat Leeds United med Marcus Antonsson från start skulle bli en av de 16 sista lagen och ta ytterligare ett steg mot Wembley den 27e maj. Men så är ju FA Cupen FA Cupen och strödde glittrande magi över en söndag i slutet av januari. Jamie Collins tog vara på chansen från elva meter och skickade sitt Sutton United till åttondelsfinal – det längsta i klubbens 118-åriga historia.
 
I lördags såg National League-kollegan Lincoln City till att spela sig vidare till nästa omgång efter 3–1 mot Brighton. En helg som svider för Championship men som ger ett gnistrande sken över amatörfotbollen på de brittiska öarna. Aldrig någonsin har två lag utanför det professionella seriesystemet samtidigt avancerat till åttondelsfinal i FA Cupen. I en cynisk fotbollsvärld där allt handlar om så mycket annat är det förlösande och befriande att gå tillbaka till gräsrötterna.
 
Kalla det konservativt och bakåtsträvande men det finns en glädje och äkthet i så väl fotbollen som spelas som i jublet som uppstår efter slutsignalen. Det finns någonting i just det där som kryper lite närmare hjärtat än vad det gör på stilrena skrytbyggen.
 
Det kommer såklart att pratas och hyllas länge om den här segern mot Leeds. Men snart så går de tillbaka i serielunken med ögonen fästa på ett nytt kontrakt. På lördag spelar de den tredje omgången i FA Trophy – en cup för lagen nedanför League Two – där de redan slagit ut motstånd från både division sex och division sju.
 
Sutton United spelar åttondelsfinal på två fronter. På den ena står Boreham Wood. I kväll lottas den femte rundan i FA Cupen. Det kan bli ytterligare en engelsk kulturkrock. David mot Goliat. Amatörer mot proffs. Det lilla mot det stora. Det kanske tar slut där – det kanske tar tvärstopp. Men de kommer ha varit där och de har fortfarande chansen.
 
Nej. Magin har inte försvunnit. Den kommer leva kvar så länge det spelas fotboll. Och den kommer att dyka upp när vi som mest behöver den.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln