FIFA:s förslag – framtidens fotboll

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

Ut med offsideregeln och in med amerikanska straffar? FIFA:s tekniska direktör, Marco van Basten har givit oss en inblick i de förslag som nu tagits upp på agendan för att förändra fotbollen. Bra eller dåligt? Låt oss titta närmare på det.
 

Den här krönikan skulle egentligen handla om något helt annat, om framtidens fotbollsförening. Hur kan en sådan se ut? Men det får vänta, för mitt i allt presenterar FIFA:s Marco van Basten tre förslag för framtidens fotboll.

1. Ut med offsideregeln.
2. Orangea kort (med 10 minuters utvisning).
3. Åttasekundersstraffar där spelaren driver bollen på hockeyvis mot målvakten.

Jag försöker att hålla ett öppet sinne till det mesta. Vänder och vrider fram och tillbaka och efter lite argumenterande med mig själv kommer jag fram till att två av tre förslag inte är så dumma.
 
Offsideregeln bör vi undvika att skrota till varje pris. Tar vi bort den kommer det bli hela havet stormar. Argumentationen är som vanligt den något nedlåtande: ”fansen vill se fler mål”. Vi kan inte vara säkra på att det leder till fler mål.

Att dessutom klumpa ihop fansen som om de vore en encellig organism är ju direkt okunnigt. De som går på fotboll vill ha roligt och bli underhållna. Exakt vilka värden man lägger i de orden kan skilja sig väldigt från person till person. Någon vill, mycket riktigt, se massor av mål. Några vill se yrkesskickligheten. Andra vill ha hela upplevelsen, atmosfären. Någon vill ha lite av varje. Så nej, offsideregeln är här för att stanna.

Orangea kort är ingen dum idé. Hur många gånger har man inte svurit över de situationer som är över gränsen för gult, men inte kvalificerar sig för ett rött? Tio minuters utvisning? Jag är absolut villig att testa – det kan ge spelet ytterligare en underhållande dimension.

Dessutom är jag rätt såld på de där amerikanska straffarna, där man på hockeyvis driver bollen mot målvakten. Det ger också en ny dimension till den duellen. Det ger både målvakten och utespelaren fler möjligheter. Återigen: testa!

Men det finns andra förslag som också borde upp på bordet när framtidens fotboll ska skapas. Byten: Varför i hela fridens namn är vi begränsade till tre byten? Om vi vill se fler mål, högre tempo och mer variationer i spelet: addera två byten till. Eller hur kan vi underlätta för fritt antal byten, så kallade ”flygande byten” utan en massa spelavbrott? Är det möjligt?

Man bör även se över de assisterande domarnas roll. Jag har så många gånger sett situationer, som hade resulterat i en bättre bedömning om de hade haft möjligheten att ta klivet in i planen vid tillfälle. I dagens fotboll som går i ett allt högre tempo behöver dessutom huvuddomaren allt mer understöd, inte bara av de nya tekniska hjälpmedlen.
 
I hockeyn löste man det med ett fyrdomarsystem. Två huvuddomare och två assisterande domare. Kanske också något för fotbollen att se över?
Fotbollen är som bekant en av de mest konservativa idrotterna och att man äntligen på allvar börjar vända och vrida på de här frågorna är ett sundhetstecken. Det finns, som ni ser ovan, en hel del som är värt att testa och utvärdera för att utveckla vår underbara sport än mer. Att göra den både roligare och mer underhållande, samt säkrare och rättvisare.
 
Jag verkligen hoppas att man tar tillfället i akt att fram till 2026, den VM-turnering där några av de här förslagen kan bli verklighet, att pröva och ge det chansen för att där och då kunna erbjuda oss det häftigaste och mest underhållande världsmästerskap vi någonsin skådat.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln