Fifa ger oss nya skäl att ilskna till

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

2014. VM. Brasilien-Kroatien som öppningsmatch och Glenn Strömberg var vildare en någonsin i rutan. Jag hade införskaffat mig en ny tv, nytt ljudsystem och lånat en projektor, för att inte missa något under dagarna då matcherna spelades samtidigt. Jag missade en halvlek på hela mästerskapet. En andra halvlek mellan Honduras och Ecuador, som spelades på midsommarafton och som jag läst var en ganska uddlös föreställning. 
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Till kommande VM 2018 har jag tänkt vara på plats och uppleva det live. 2022 får jag se, kanske att jag åker även på ”det sista världsmästerskapet”. För 2022 spelas det sista världsmästerskapet. 
 
Fifa har beslutat att VM 2026 ska utökas med 16 lag. Mästerskapet ska nu innehålla 48 lag, för att världens mäktigaste fotbollsorganisation ska bli ännu mäktigare och ännu rikare. 
 
I och med utökningen till 48 lag kommer Fifa inkassera ytterligare någonstans kring sex MILJARDER kronor. 
 
Fifa själva menar på att de ändrade utformningarna av världsmästerskapet inte är av ekonomiska själ. Många tror att detta kommer generera i fler platser för Asien och Afrika. Vilket i sig är bra. Sporten behöver breddas, men inte på bekostnad av världens mäktigaste evenemang (tillsammans med OS). 
 
En av anledningarna till att jag spenderade VARJE dag, i en hel måndag framför min tv var tack vare den evigt underhållande fotbollen, som vi bjuds på under en månad var fjärde år. Honduras-Ecuador var helt klart den sämsta matchen i VM och det bidrog till att jag valde att skippa andra halvlek och ansluta till de övriga på midsommarfesten, någon gång in på småtimmarna. 
 
Afrika och Asien är två BLYTUNGA avsnitt i fotbollens utveckling. Involvera och förena världen genom fotboll. Men det finns aspekter som behöver ses över. 
 
Bland annat den korruption som är utbredd inom fotbollen i stora delar av Asien. I SVT:s dokumentär om Fifas härvor kunde vi se hur diverse fotbollsförbund fick ekonomiskt stöd för att bygga fotbollsanläggningar. Men pengarna försvann och några fotbollsområden blev aldrig av. 
 
Nu är det kanske fel av oss i västvärlden att kasta skit på andra delar av världen om just korruption när vi varit värst.
 
Andra detaljer som bör förbättras innan ytterligare landslag ska välkomnas in i VM är kvaliteten. Varför inte låta hockeyn hjälpa oss i detta fall? Ett A-VM, ett B-VM, osv? Involvera fler landslag till världens största fest, som vi just nu har för oss själva. Därefter kan vi ta diskussionen igen. 
 
Kvalitet före kvantitet. Men framför allt. Fifa får inte bli mäktigare än sporten, vilket de varit de senaste femtio åren. Vi kan inte tolerera vad som helst. 

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln