En blågul möjlighet

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Det går att säga en hel del om Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten. Men det var hit Sverige åkte och rullade i gång landslagsåret 2017. Precis som vanligt handlade det om nästan idel inhemska spelare. Och även om större delen av dem kanske inte når längre så har de i alla fall visat att de finns.
 

Det är klart. Med en förbundskapten som huserat i såväl Allsvenskan som Superettan under hela sin karriär har såklart koll på den egna svenska fotbollen. Det känns fortfarande som att det är lite nyhetens behag över det svenska fotbollslandslaget. Ett VM-kval är påbörjat, en ny dröm och ett nytt hopp är utstakat, en ny ledning och en ny spelargrupp ska hitta varandra.

Januariturnén brukar ju ses lite som den yngre varianten av U21-landslaget. Det är blågult ­- men det är inte det "riktiga" landslaget. Spelarna verkar ha förstått att det är lite så det ligger till också. De pratade om att visa upp sig, att ta chansen. Precis som att OS-fotbollen förra sommaren inte togs på allvar av de runt omkring så kan det mycket väl vara bland det största vissa av spelarna varit med om. Att representera ett svenskt landslag i fotboll. På pappret står det noterat att de gjort matcher. Det står inte vilka övriga spelare som var med. Samtidigt så tackade vissa spelare nej för att de var på väg till en annan klubb. Men jag tror ingen av dem sagt nej bara för att det inte anses vara på riktigt.

De spelare som utmärkt sig mest under den gångna säsongen brukar också vara de som får en plats på planet ner till varmare breddgrader. 14 av dem var debutanter inför turnén - 12 av dem åker hem med minst en landskamp i bagaget. Mitt bland alla debutanter stod en 17-årig grabb från Solna. Yngst av dem alla. Ödmjukt borstade Alexander Isak bort alla transferrykten och såg också till att bli Sveriges yngsta målskytt genom tiderna. En av flera spelare som faktiskt kan spela till sig en plats när tävlings-landskamperna väl drar igång. Viktor Claesson och Linus Wahlqvist är två andra som förbundskaptenen valde att lyfta fram lite extra. När truppen nu reser hem till sina respektive klubblag kommer de gå in i en försäsong med en extra energi som jag tror kommer gynna såväl spelaren själv som laget. Och en extra gnista att återvända i den blågula dressen. Oavsett om de tidigare gjort landskamper eller debuterade nu i januari.

Det är trots allt en träningsturné där utförande och prestation går före resultat. Mot Slovakien gick ju de där hand i hand. Ett Sverige som inte spelat ihop sig mot ett Elfenbenskusten som vill försvara ett guld i Afrikanska mästerskapen var på något sätt inget överraskande resultat. Men likväl ingen dålig insats. 6-0 mot ett 25:e-rankat Slovakien är däremot imponerande. Fantasifullt, vackert och effektivt. Träningsmatch till trots. Tennissiffror brukar sällan bli verklighet om inte motståndet heter Malta, Luxemburg eller Liechtenstein.

Samtidigt som inhemska spelare får chansen att visa upp sig i landslagskläder så är det också en möjlighet för törstande allsvenska supportrar att få se sina spelare i aktion efter ett vinteruppehåll. Innan försäsongslöpningarna och träningsmatcherna drar igång. Östersund gläds åt Ken Sema och Saman Ghoddos. Precis som Norrköping såg Peking-samarbeten och Malmö följde sina pågar.

Den ständiga frågan är hur höga växlar man egentligen kan dra från ett sådant här läger. Hur många är över huvud taget aktuella i framtiden? Hur ska en landslagsledning bedöma spelare som inte spelat en match på ett par månader? Å andra sidan. Janne Andersson har visat att han inte är rädd att satsa på yngre spelare. Gentemot hans företrädare så känns det som att årets turné kanske till och med lite viktigare ur det perspektivet. Snart kommer vi att sluta jämföra och då är det resultat som åter igen gäller. Men visst är det fortfarande lite spännande. Allt det där nya.

De har visat att de finns och de har visat vad de kan. Från sol, värme och perfekta gräsplaner till minusgrader och försäsongsträning. Janne Andersson och hans ledning har koll på båda ställena. Därför tror jag inte det är någon omöjlighet att vi får se några av spelarna i en VM-kvaltrupp 2017.


/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln