Utan målvakt-ingen framgång

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

För mig med en förkärlek för engelsk fotboll väntar nu årets mest intressanta tid. Från och med i kväll (tisdagen 13 december) väntar ett tätt spelschema med fem omgångar och således 50 matcher fram till den 4 januari. Så mycket ska avgöras. Lag ska hängas av, haka på eller hamna någonstans mittemellan.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Den match jag ser mest framemot är mötet på Anfield, nyårsafton klockan 18.30. Mitt kära hemmalag tar emot Manchester City och det känns som en match som kan avgöra hela säsongen.
 
Under de senaste omgångarna har Liverpool lyckats hamna i en form av formsvacka som ingen kunnat förvänta sig. Förlust mot Bournemouth efter att ha haft en 3-1–ledning, oavgjort mot West Ham efter en drömstart och nu väntar en tuff bortamatch mot Middlesbrough.
 
Diskussionerna som förts under de senaste veckorna berör nästintill bara målvaktsfrågan i klubben. Fjolårets förstamålvakt Mignolet har bänkats till förmån för Karius, som gör tavla efter tavla. Var ligger felet i klubbens målvaktsutveckling?
 
På Twitter läste jag något om att Liverpool inte haft en bra målvakt sedan ”Pepe Reinas glansdagar”, men ska vi vara ärliga så var, eller är, ju inte Reina en målvakt som inger trygghet för försvarsspelarna framför sig.
 
Jag tycker problemet ligger lika mycket hos försvararna som hos målvakterna. Offensivt kan Liverpool bjuda på propagandaspel match efter match men om försvararna inte kan sköta sitt spel kommer man hamna utanför topp 4, som jag förutspådde innan säsongen.
 
Under min tid som Liverpoolsupporter har klubben aldrig haft en målvakt som varit på den nivå som klubben förväntas ligga på. Vill man spela i Champions League eller utmana om Premier League-titeln måste man ha spelare på den nivån. När dessutom fotbollen blir mer och mer styrd av pengar måste man vara beredd på att betala för att få en målvakt som kan leverera på den begärda nivån.
 
Under januari M Å S T E klubben agera och få in en målvakt som kan ge trygghet för försvarsspelarna och supportrarna. Jag, precis som Joel Matip, orkar inte vara otrygg så fort bollen hamnar i eget straffområde.
Än så länge har säsongen egentligen artat sig betydligt bättre än vad jag förväntade mig, men med framgångarna föds också ännu högre förväntningar och vad vore väl supporterskapet annars?
 
God jul och gott nytt år. Vi ses igen i mitten av januari och redan nu kan jag avslöja att jag, i min första krönika 2017, ska berätta för er precis hur året kommer arta sig.
 
/Joakim Forsell
 
PS. Förresten vill jag passa på att slå ett slag för det fantastiska initiativet ”Musikhjälpen” som just nu pågår i SVT och SR. Dra in lite grann på julklappsinköpen och skänk en slant så unga flickor i krig kan få gå i skolan. Det är det minsta vi kan göra. DS.

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln