Då musiken spelas är det match med stor M 

Av Helgkrönikör - Henrik Strömblad

En klok person sa en gång till mig att det finns två saker som förenar människor över hela världen, oavsett språk, religion, bakgrund eller position – musik och sport. Musik är speciell då den oftast förknippas med minnen eller att den spelas vid speciella tillfällen. Champions Leaguhymnen komponerades av engelsmannen Tony Britten på uppdrag av UEFA. Den kan sjungas på fem olika språk och är idag utan tvekan den, vid sidan av nationalsånger, mest symbolstarka musik som finns för ett stort idrottsevenemang. Hymnen spelas alltid klockan 20.42 när spelarna står uppställda efter att de gjort entré på planen. Många spelare har berättat att det känns väldigt speciellt att stå där redo för match och höra den musik som är en så stark symbol för världens bästa klubblagsturnering i fotboll. För oss kommentatorer är den också speciell, både för att den är en tydlig signal att det snart är match - oftast riktigt stor match – och den är också ingången till att studion lämnar över till kommentatorerna.
 
 

Etiketter: helgkrönikören

Jag har kommenterat Champions Leaguematcher sedan 1996 och fått uppleva många arenor, dramatik, stora stjärnor och en turnering som utvecklats och fått en allt viktigare position. De bästa spelarna vill spela Champions League, de bästa klubbarna vill finnas där och TV-bolagen vill givetvis sända de riktigt stora matcherna. I veckan var jag på plats i Lyon tillsammans med Pontus Kåmark för den helt avgörande matchen om en slutspelsplats mellan Lyon och Sevilla. Mina förberedelser inför en match startar ett par dagar innan för att få e bra grund i min research. Skadeläge för spelare, avstängningar, form, taktiska bitar, fakta, statistik och givetvis det mest primära för en kommentator – den eventuella laguppställningen – är saker som jag går igenom i mina förberedelser. Lag som jag kommenterat flera gånger under säsongen sitter givetvis lite bättre i minnet. Nya lag eller de som inte finns så ofta på min agenda kräver lite djupare grävande i källorna.

Resandet är en del av en kommentators arbete och det krävs planering för att hitta flyg som har god tidsmarginal och inte äventyrar den tid som behövs på stadion innan sändningen börjar. Dessutom gäller det att fylla på energidepån med mat så att du kan hålla hög koncentration och intensitet när matchen drar igång.

Precis som en spelare som skaffar sig rutin efter ett antal säsonger är det att arbeta som kommentator. Logistiken blir enklare när du kan rutinerna, vet hur lång tid det tar till stadion ifrån hotellet, var du skall hämta ackrediteringar och var du skall vara på arenan för det försnack som sänds i studion och var kommentatorsposition och intervjuzonen finns. Champions League är väldigt välorganiserat och UEFA lägger stor vikt vid att vara tydliga, stämma av att allt fungerar och se till att arenan är skyltad med hänvisningar dit du skall ta dig. Kvällen inleds alltid för de reportrar, kommentatorer och producenter som är på plats med ett avstämmande TV-möte 18.00. Innan dess har vi hämtat ut våra ackrediteringar och ibland även hunnit upp till kommentatorsplatsen för att koppla upp vår utrustning och testa att ljudledningarna hem till studion i Stockholm fungerar. När den gröna och röda lampan på vår kommentatorslåda lyser är det alltid en skön bekräftelse på att vi är ”uppe på linan”.
 
PÅ TV-mötet framförs önskemål om vilka spelare och tränare TV-bolagen vill intervju efter matchen. Än så länge håller de hårt på att intervjuer före match inte är möjligt. Det nationella TV-bolag som producerar matchen går igenom kameraplanen och informerar om det finns speciella saker som kommer att användas i sändningen. Det körschema som gäller inför match gås igenom och om det är speciella aktiviteter innan avspark, exempelvis en tyst minut , får alla information om vad som skall ske. Mötet brukar gå ganska snabbt och hålls enligt ett standardupplägg. Tekniska frågor eller problem kan också dryftas så att de som behöver assistans kan få det.
Ungefär en timme innan avspark är det dags att ta sig ned till planen för att producera de införinslag vi gör ifrån arenan. Tidigare under dagen har vi stämt av aktuella och intressanta ämnen att tala om med vår producent. Laguppställningen är officiell en timme före match och den delas ut till alla nere på planen. Ibland dyker det upp överraskningar och då brukar vi ta en snabb check med utländska kollegor ifrån det land där just det laget kommer. Vem är den nye spelaren? Varför spelar inte stjärnan ikväll som det var bekräftat eller kommer tränaren verkligen att köra den taktiska uppställning som presenteras? Uttal på namn är också en gammal kär favorit som byts flitigt mellan kommentatorer.
 
När våra inslag ifrån planen är färdiga är det hög tid att ge sig av upp mot kommentatorsplatserna. Oftast är de placerade högt upp. Det ger en bra överblick av planen, men kan ibland som till exempel i på Camp Nou, kännas som att vi sitter ”halvvägs till månen”. Sista handen läggs vid startelvan och om det finns någon ny spännande information att presentera under matchen. När studion inleder sändningen 20.00 har vi den i våra öron i headseten. En sändning av en fotbollsmatch på TV är ett samspel mellan kontrollrum, studio och stadion. Allt styrt av producenten som sitter i kontrollrummet i Stockholm. Händer något oväntat eller det blir tekniska problem måste producenten ta ett snabbt beslut om vad vi skall göra. Oftast rullar det på enligt plan och klockan tickar närmare mot avspark. Adrenalinet stiger hos spelarna och även hos oss på kommentatorplats. Att kommentera en fotbollsmatch är som att ge sig in i något som aldrig följer ett givet manus. Improvisation, att följa spelet och hitta rätt timing i kommentarer är en grund för alla kommentatorer. Jag brukar lägga de inledande minuterna på att tydligt definiera och memorera spelarna i deras positioner. Då sitter de bättre i minnet under resten av matchen.

Fansen pumpar upp stämningen, i Lyon senast med trummor och rejäla tifon, spelarna gör entré genom tunneln och radar upp sig. Musiken kommer igång och känslan för mig är tydlig – nu är det match igen.

/HenrikStrömblad

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln