Önskelista inför 2017

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Julen nalkas, ett år går mot sitt slut och ett nytt ska inledas. Innan vi kommer så långt fram som sammanfattningar av året som gått så tänkte jag hinna med att lämna in en önskelista inför 2017.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

1. Kvinnans år 2017
 
Det känns som att det äntligen är nu det ska hända. Ett Europamästerskap väntar, en ny förbundskapten har presenterats och vi har en bra mix av ungt och erfaret som mycket väl kan ta sig långt. Turneringen inleds mot det eviga spöket Tyskland och jag önskar mig en brytning av den mästerskapsförbannelse som plågat det svenska landslaget i många, många år.
 
Förutom en seger mot Tyskland så har jag en ännu viktigare önskan och det är att vi slipper se alla sjuka påhopp, hån och glåpord från trötta män som fortfarande inte kan acceptera att det är alla människors rätt att spela fotboll.
 
Och förresten, kan vi inte applicera det här på hela samhället och se till att kvinnorna i världen får mer att säga till om. Vi män har bossat, domderat och styrt i 2016 år. Det känns som en förändring vore på sin plats.
 
2. Säkrad VM-plats
 
VM-kvalet har börjat bra för de svenska herrarna. Nu väntar året när allt ska avgöras och om fler spelare steppar upp likt Emil Forsberg och Viktor Nilsson Lindelöf tror jag chansen till VM-spel är god. På min önskelista står en pålitlig målskytt och jag vet att det finns en viss 35-åring på de brittiska öarna som, åtminstone för min skull, gärna skulle få ompröva sitt beslut och fortsätta representera det svenska landslaget. En önskan som i nuläget känns totalt otänkbar så istället för det blir önskan att flera svenska anfallare hittar nya, och rätt, klubbar i januari. För hellre mål i Holland, än bänk i Spanien, som det gamla grekerna sa.
 
För svensk fotbolls skull önskar jag en plats i Ryssland 2018 samtidigt som jag på ett personligt plan kan önska att vi skulle missa mästerskapet och man med gott samvete kan bojkotta mästerskapet. En liten extra önskan om att UEFA och FIFA skulle sluta vara korrupta, sluta fiffla och för en gångs skull utgå från fotbollens bästa vore ju egentligen också bra. Men då är ju min eviga önskan om fred på jorden större sannolik, vilket gör att jag stryker ett tjockt  streck över den.
 
3. Fortsatt talangutveckling
 
Allsvenskan har producerat flera jättetalanger under året som gått och om den trenden kan hålla i sig står vi inför ett oerhört intressant 2017. Jag önskar att alla allsvenska tränare låter talangerna ta plats och ger dem möjlighet till att utvecklas i en trygg och säker miljö, innan man skickar ut spelarna i Europa. Vårda talangerna och se till att framgången inte blir för mycket och stiger dem över huvudet. Med tanke på Allsvenskans låga rankning borde klubbarnas mål, åtminstone delvis, vara att agera grogrund för svensk fotbolls framtid.
 
På önskelistan står också att Håkan Eriksons U21-landslag fortsätter överaska och på nytt ger oss en sommar att komma ihåg.
 
4. Personlig önskan
 
För min egen del hoppas jag att sportjournalistiken kan föregå med gott exempel och bli mer grävande och mindre klickjagande. Personligen har jag som löfte att inte försöka lura någon med rubriksättning eller urklipp från och med nu. Så är det någon som saknar en hungrig och outbildad, men ack så taggad, hobbyjournalist på redaktionen så hör av er.
 
Ha en bra vecka vänner,
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln