FCK – Nordens bästa lag

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

När jag skriver det här är det strax efter lunch tisdagen den 22 november 2016. I kväll ska FC København möta Porto i den femte omgången av årets Champions League-gruppspel. Inför matchen är FCK på tredje plats i Grupp G, efter Leicester och just nämnda Porto. En hemmaseger i Parken innebär att man passerar portugiserna i tabellen och i sådant fall har ett lysande utgångsläge inför den sista matchen mot redan avsågade Club Brügge. Förlust innebär att man är utslagna ur årets upplaga av Champions League.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

FCK är den överlägset rikaste klubben i Skandinavien och har givetvis stora fördelar när det gäller att locka till sig spelare. Man kan ståta med stora lönekuvert, fina träningsfaciliteter och en hemstad som kanske är den vackraste i norra Europa.
 
Man jobbar också på ett sätt som gör att man lockar till sig de bästa spelarna från Norden. Årligen så slussar man ut sina bästa spelare i Europa och ändå kan man bibehålla en stark trupp till nästkommande säsong. Anledningen till det är den starka konkurrens som finns i truppen. Det senaste exemplet är Thomas Delaney. Lagkaptenen har gjort en fantastisk säsong i Superligan och är redan klar för Bundesliga och lämnar för Werner Bremen i januari. Istället för att impulshandla spelare efter att affären blev klar köpte man in Rasmus Falk från OB redan innan säsongen startade. Falk har spelats in och trots att han fått nöta en del bänk är han den givna tronarvingen till Delaney.
 
På samma sätt jobbar man över hela banan. Det finns åtminstone två alternativ på varje position, där den som bänkas alltid är redo att komma in och ersätta startspelaren. Man har hela tiden möjlighet att vila spelare i det tighta spelschema som säsongen bjudit på och det har också bidragit till att man efter fyra matchers spel i Champions League fortfarande har chans på en slutspelsplats.
 
I laget återfinns fem svenskar varav tre är spikade från start när Ståle Solbakken tar ut sin elva. Årets målvakt i Sverige, Robin Olsen, Tysklandsaktuelle Ludvig Augustinsson och stabile Erik Johansson ser till att defensiven är stark nog både i Champions League och Superligan. Dessutom finns Mikael Antonsson och Pelle Nilsson i truppen. Antonsson har deltagit i sju matcher under säsongen och är en spelare som exemplifierar lagets fina bredd. Pelle Nilsson har tyvärr inte fått någon speltid och framtiden är oklar när det kommer till norrlänningen. I supporterkretsar är han dock oerhört omtyckt.
 
Jag hoppas att det finns lag i Sverige som sneglar mot Köpenhamn och FCK men förstår samtidigt att det är svårt att efterleva när man lever i vitt skilda ekonomiska världar. FCK är ingen plantskola utan arbetar egentligen med att göra väldigt duktiga spelare ännu bättre. Jämfört med exempelvis Elfsborg som lockar till sig talanger från Sveriges alla hörn och säljer dem vidare till större klubbar i Europa. Men dragningskraften till Borås känns av någon anledning mindre än den till Köpenhamn. Om Malmö FF kan lyckas ta sig in i Champions League igen och bygga upp en ännu större budget hoppas jag att man kan närma sig grannarna från andra sidan bron. Än så länge är dock de vitblå lejonen ett par divisioner över våra svenska mästare.
 
Nu håller jag mina tummar för att FC København gör en ny fin match hemma i Parken och överraskar FC Porto. Kom så, FC!
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln