Förpassa dem från samhället

Av tisdagskrönikör - Tobias ahlberg

Jag tror aldrig jag varit med om ett liknande scenario i ett idrottsevenemang. En 19-årig grabb, son till klubbens största ikon, blir överfallen av maskerade män som säger sig tillhöra HIF-familjen. Självklart är deras primära sysselsättning inte att stå att heja fram sitt lag. Självklart är dessa personer inga supportrar.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Skandalscenerna på nyrenoverade Olympiastadion utspelades av personer som inte älskar idrotten, de ser idrotten som en potentiell plats för sina aggressionsutbrott. Det skulle inte förvåna mig om 80 procent av de som tog sig in på planen inte vet vem som 1992 gjorde 34 mål på 31 matcher och tog Helsingborg tillbaka till Allsvenskan.
 
När samme man, som också är klubbens största ikon, tillsammans med sin son, är de enda två som tar sig mod att, dels tacka, men också lyssna till fansens åsikter. Att de ska tvingas försvara sig mot fysiskt våld är för hela fotbollssverige en motgång, men för Helsingborg en kris att hantera. Att funktionärer tvingas låsa dörrar till omklädningsrum för att hålla dem ute, att Henrik Larsson tvingas sitta på presskonferensen och säga att han inte längre kommer gå ensam i sin hemstad och dessutom skickar sin son, och kanske Helsingborgs bästa spelare på semester för att han är rädd för hans hälsa om han är kvar i stan.
 
En del människor är redan förlorade innan de kommer in i fotbolls- och idrottsfamiljen. Dessa människor ska fördömas och bör aldrig få sätta sin fot på en evenemangsarena igen. Men det stannar inte där.
 
Det går som en ilande känsla genom min kropp, samtidigt som jag blir illamående när jag hör Helsingborgs arrangemangsansvarige ta försvarsposition kring händelse.
 
Han säger i en intervju med Aftonbladet att det kunde blivit mycket värre utan ett så bra arbete och att det inte går att försvara sig till 100 procent.
 
Inte försvara sig till 100 procent!? Det må vara den bittra sanningen i detta fall, men att nonchalant erkänna sig besegrade av fotbollens huliganer är allt annat än okej i hans position. Det är som att bjuda in huliganerna och säga ”är ni tillräckligt många och upprörda så kommer vi inte kunna stoppa er”.
 
Vad hade hänt om Henrik eller Jordan blivit skadade? Riktigt skadade? De människor som inte går att försvara sig till 100 procent mot var delaktiga i den händelse där en 43-årig Djurgårdenssupporter, 2014 tvingades lämna oss för tidigt.
 
I England lät man inte huliganerna segra, utan man såg till att försvara sig till 100 procent. Nu är det dags för Sverige att göra samma sak. Det pratas om att identifiera de personer som var nere på planen och stänga av dem från arenorna i Sverige.
 
Inte en chans säger jag. Stäng av dem från samhället, domen ska vara fängelse och dryga böter. Något måste göras och det är nu, innan nästa incident uppstår. Och rätt som det är står vi där med ytterligare ett människoliv på samvetet, för att vi agerat för sent.
 
Huliganer är ingen del av vår fotbollsfamilj. De är inte välkomna och vi ta vårt ansvar.
 
De är inte större än fotbollen, fotbollen är större än dem! 

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln