Mer fotbollsstudio åt folket

Av onsdagskrönikör - Joakim Forsell

Vi är väl alla fullt medvetna om den något snedvridna stockholmsfixeringen som finns inom svensk fotboll. I måndags spelade allsvenska nian Hammarby mot tian Djurgården i ett derby som i de svenska medierna byggts upp som någon form av guldmatch. Att det bor flest människor i vår vackra huvudstad och att lagen har många sympatisörer runt om i Sverige är ju den stora anledningen till mediabilden som byggs upp.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Att försöka få media att lägga samma fokus på alla lag är en utopi så varför inte utnyttja det stora intresset som finns för AIK, Djurgården och Hammarby?
 
I Danmark har man samma ”huvudstadsproblem” och nästan allt fokus läggs på FC Köpenhamn och Bröndby IF. FC Midtjylland har efter de senaste årens framgångar fått lite mer uppmärksamhet, precis som Malmö FF fått i Sverige. På den andra sidan bron har man från TV verkligen sett till att maximera intresset genom att köra hela dagar med uppladdning för ”New Firm”-matcherna i Köpenhamn. Derbymatcherna ligger ofta på söndagar med avspark tidig kväll. TV-sändningarna startar strax efter frukost och supportrarna, både med och utan biljett, kan ladda upp ordentligt under hela dagen.
 
Man bjuder in gamla spelare, visar bilder från säsongen som varit och tidigare derbyn och man bygger upp en hype kring matchen. I svensk TV startar sändningen så tätt på att man i princip bara hinner se startelvorna innan matchen startar. Med alla de kanaler som finns idag borde man kunna avvara åtminstone en till uppladdningar vid stora matcher.
 
Detsamma borde gälla stora utländska möten. Många av de europeiska storklubbarna har lika mycket svenska supportrar som stockholmslagen och lockar enorma mängder tv-tittare varje helg. Jag förstår om det är svårt att göra en specialstudio en måndag men ligger det ett ”El Clasico”, ett Juventus-Milan eller ett Liverpool-Manchester United en lördag eller söndag borde det vara i alla TV-hus intresse att bjuda på mer än bara matchen.
 
Visa intervjuer med nya och gamla spelare, gamla matchbilder, gå runt och intervjua supportrar på stadens gator och utnyttja supportrarnas stora intresse för sitt favoritlag.
 
Och för att återgå till förra veckans krönika om det sviktande intresset kring det svenska landslaget så anser jag att man skulle kunna lägga mer tid också på Janne Anderssons gäng. Följ en samling supportrar i Paris inför Frankrike-matchen, försök få fram nervositeten innan matchstart och visa på glädjen, eller sorgen, efter slutsignalen. Låt TV-publiken få se bilder från alla gruppmatcher som spelats i kvalet och diskutera med gamla profiler och personer som har intressanta saker att prata om. Borde andra spelare få starta? Är Janne rätt man för landslaget? Hur ska vi spela efter Zlatan?
 
De stora svenska fotbollshemsidorna som finns jobbar mycket på det här sättet men efter all klickhysteri som blivit de senaste åren är supportrarna luttrade till deras informationsdelning och rubriksättning. För min egen del trivs och tror jag mer på TV-mediets information. Dessutom känns det alltid roligare att se en sändning där det känns som att man är på plats runt arenan och känner pulsen.
 
Kör hårt och visa mer fotboll på TV. Jag vet att jag inte är den enda som skulle glädja mig.
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln