En tidsfråga innan svenskt dopingavslöjande kommer

Av helgkrönikör - Adam Nilsson

Beskedet kom som en blixt från klar himmel: Therese Johaug hade åkt dit i en dopingkontroll och avslöjandet for som en löpeld genom sociala medier. För idrottsvärlden i allmänhet och skidvärlden i synnerhet var nyheten absolut sprängstoff. Johaug har dominerat i världscupen och när en av de största faller slår det alltid som högst. Men även om avslöjandet är ute är frågorna många och svaren fortfarande få.
 

Etiketter: helgkrönikören

Skidvärlden har aldrig varit fri från doping. Sporten har alltid kantats av rykten kring användandet, men det har aldrig eskalerat till den nivå som vi till exempel återser i en sport som cykel. Medierna har satt press, försökt hitta olika vägar för att komma åt elitidrottarna men sällan eller aldrig har det givit utdelning vilket har gjort att omgivningen kring längdskidåkningen allt som oftast varit förhållandevis lugn.
 
Med det sagt har det funnits några makabra exempel på ren och skär doping inom skidvärlden. I svenskt minne lever kanske Johan Mühlegg främst. Tysk-spanjoren som blev början till slutet på Per Elofssons karriär. Drevet var också starkt när ett gäng finska längdskidåkare ertappades med doping under början av 2000-talet och under de senaste åren har blickarna riktats mot ryska deltagare.
 
Men trots de olika avslöjandena har det aldrig kommit så när svensk idrott som under det senaste året. Någonstans har vi här i Sverige levt i tron om att det aldrig skulle ske här, inte heller i vårt kära och kulturellt nära grannland Norge. Ty vår moral skulle inte kunna tillåta någon form av systematisk doping, ergo vi håller inte på med det för då skulle det redan ha ertappats.
 
En bild som rämnat under de senaste månaderna. Först var det den manlige norske åkaren Martin Johnsrud Sundby som åkte fast, fick lämna tillbaka några segrar och stängdes av i två månader. Två månader, en rätt sval siffra efter att förbundet glömt ansöka om att han använt sig av astamedicin (något som tycks användas flitigt bland skidåkare). Förbundet tog på sig smällen, till åkarens stora fördel.
 
Johaug åkte dit under ännu underligare omständigheter. Hon ska ha använt sig av ett dopingklassat medel mot ett munsår. En anabol steroid som gav utslag när proven skulle göras. Avslöjandet var ett faktum och återigen klev det norska skidförbundet ut och tog på sig smällen. Det var dem, och inte Johaug, som hade gjort fel vilket på något sätt då ska anses som en förmildrande omständighet.
 
Oavsett om det är så eller inte är det två exempel som liknar varandra på många sätt. Två fantastiskt duktiga skidåkare som åkt fast till följd av två missar av det norska skidförbundet. Jag vill inte vara den men en olycka kommer sällan ensam och det är ett praktexempel på just det. Det är inte törn bara för Norge, utan för hela skidvärlden och det måste naturligtvis grävas vidare i vad som intas och inte av åkarna. Det finns fortfarande oerhört mycket som är dolt i mörker och varenda norsk seger hädanefter kommer att ses med kritiska ögon.
 
Det är naturligtvis oerhört bra att den här typen av avslöjande kommer fram. Att det hela tiden görs ett bra arbete för att våra sporter ska vara rena, att folk inte ska kunna dra fördelar genom att fuska utan att det märks. För varje stort fall som uppmärksammas, så är det en stor framgång för idrotten i världen. För i slutändan betyder det att den går mot en ärligare och ljusare framtid. Något vi alla vill ha, oavsett idrott och nivå. Det handlar om att sända signaler till de unga idrottare som nu växer att det inte lönar sig att fuska, utan att man måste gå den långa, betydligt tuffare vägen för att nå så långt som möjligt.
 
Det är viktigt att komma ihåg att det här beskedet är ett stort wake up-call för oss här i Sverige. Vi som ofta sitter på den högsta av hästar när det kommer till den här typen av fusk. Vi dopar oss inte, vi påverkas inte av utländska bettingfirmor eller något annat. Nej nej, sådant sker inte här utan bara på andra ställen runt om i världen. Just den naiva hållningen kommer en dag att bli vårt fall och det är dags att vi redan nu vaknar upp till verkligheten av att vi omöjligt är bättre än några andra. För annars kommer vårt fall att bli extremt tungt, för det är bara en tidsfråga innan det kommer ett liknande besked i Sverige.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln