SvFF fyller paketet med innehåll

Av torsdagskrönikör - Nils Montan-Lund

Varför slutar eller fortsätter barn och ungdomar att spela fotboll? En fråga som i dag i alltför stor utsträckning saknar svar. Men kanske kommer det att bli ändring på det nu. SvFF:s Peter Brusvik ska forska på just den frågan vid Pedagogiska Institutionen vid Umeå universitet.
 

Ni har hört den förut, jag har själv nämnt den ett antal gånger, svensk fotbolls paroll: ”så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt”. Men vad som driver barn och ungdomar att sluta, eller fortsätta med fotbollen har varit höljt i dunkel. Den forskning som hittills finns på området har inte riktigt funnit svaren.
 
Peter Brusvik själv säger så här, på fogis.se, om sitt forskningsprojekt:
- Det är viktigt att vi som arbetar med fotbollen på olika nivåer får mer fakta kring dessa avgörande framtidsfrågor och inte bara blir fångade av andras synpunkter och åtgärdskrav.
 
Och visst är det så. Debatterna har nämligen avlöst varandra och ofta varit av karaktären där elitförberedande verksamhet ställs mot ren rekreationsverksamhet. Själv har jag ofta påpekat att det är ett snedvridet fokus. Att fler typer av fotbollsverksamhet behövs och att det behöver bli ännu tydligare vad som är vad. I dag tävlar fotbollen med så mycket annat om uppmärksamhet.
 
Förhoppningsvis kan man komma fram till vad som främst stjäl uppmärksamheten från fotbollen. Vilka avhopp beror på krossade drömmar, på andra intressen, på högar av skolarbeten, på att man helt enkelt spelat länge nog, besvikelse över att ha blivit petad eller för att ha förlorat en kvartsfinal och inte fått medalj?

Ser så kallade ”dropouts” ut på samma sätt i en SEF-klubb, som i en breddförening?

Att man nu gör, vad som ser ut att bli ett ordentligt nedslag i ämnet känns mycket bra och välkommet. Äntligen tas frågan på allvar, på riktigt.
 
Avhandlingen kommer att bestå av tre delstudier och dessa kan i slutänden påverka den svenska spelar- och tränarutbildningen. 
 
Det ska bli mycket spännande att se hur det här arbetet landar. Jag hoppas djupt och innerligt att det blir så omfattande och bra, att vi får ett gediget underlag att bygga vidare på, så att paketeringen faktiskt kan fyllas med innehåll också.
 
Forskningsprojektet, som alltså är Peter Brusviks och SvFF:s gemensamma sådana heter ”Avsluts- och fortsättningsprocesser inom svensk fotboll”. Jag önskar dem all lycka och noterar glatt att vårt nationella förbund nu faktiskt på riktigt ser ut att ta ansvar i frågan.
 
Är du som jag dödstrött på klämmiga slogans och allehanda pseudodebatter, så kan vi väl konstatera: Det var banne mig på tiden! Äntligen!

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln