Svaret finns några hundra meter ner på Skånegatan, Roger

Av tisdagskrönikör - Tobias Dahlberg

För exakt 112 år sedan bildades en fotbollsklubb som skulle visa sig bli en av Sveriges mest framgångsrika. Den 4 oktober 1904 grundades IFK Göteborg på café Olivedal. Framgångarna var många, men har nu stannat av. Med en ungdomsakademi som kostat klubben 100 miljoner kronor har bara tre guldkorn utvunnits. ”Blåvitt” bör vandra några hundra meter ner för Skånegatan och ta en titt i Scandinavium.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Svensk fotboll har sedan 90-talet fastnat i en otillräcklig situation och har blivit en allt större slagpåse.
 
Anledningen till att Sverige var en framgångssaga handlade mycket om IFK Göteborg, tillsammans med nåra andra klubbar som ”gjorde sällskap” i Europa med jämna mellanrum. Malmö, Norrköping, Åtvidaberg, men framför allt göteborgsklubben.
 
Vad hände sen? Europa hade pengarna, tog spelarna och vi satt och bläddrade i arkivet för att få läsa om vår fina historia.
 
Även om Allsvenskan inte står sig speciellt högt mot övriga ligor så har Sverige en bra utbildningsplattform. IFK Göteborg vill vara en stormakt inom området och akademin skall vara en väg för ungdomar att, dels lägga grunden för att så småningom ta en plats i a-laget, men också hjälpa ungdomar att inte hamna på samhällets mörka sida, utan istället låta fotbollen hjälpa dem till den ljusa.
 
Två aspekter som i dagsläget snarare stjälper än hjälper ”Blåvitt”.
 
När GT för ett år sedan släppte nyheten om att IFK Göteborg spenderat 100 miljoner kronor på sin akademi de senast tio åren började funderingarna vandra. Dessutom framgick att endast tre spelare tagit klivet genom akademin till a-laget. Det finns många anledningar till att läget ser ut som det gör, men jag fastnade för en detalj.
 
Samtidigt som Brommapojkarnas ungdomsakademin slår upp dörrarna för cirka tusen nioåringar varje dag, tar Göteborg bara in tolv stycken.
 
I en helt nybyggd Prioritet Serneke Arena finns en fullstor inomhushall med konstgräs, gym, skola, hotell och så vidare. En sådan anläggning bör utnyttjas till det maximala och skapa förutsättningar för Göteborgs alla ungdomar.
 
IFK Göteborg har inte vunnit SM-guld sedan 2007. Dessförinnan var det 1996. Just nu vandrar tankarna till ett 80-tal där Blåvitt var bäst i Europa och scoutingen var något utöver det vanliga. Tänk bara när Blåvitt hittade en pojkspoling i Lerkil vid namn Glenn Strömberg , eller bröderna Holmgren i Gällivare. Fotbollseuropa förstod hur en klubb från Sverige, där spelarna inte ens var proffs, kunde besegra lag som Valencia, Hamburg och lägga beslag på två UEFA-cupen-guld.
 
Även om Gustav Engvall tagit klivet genom akademin och att Billy Nordström verkar bli nästa storspelare skulle akademins ansvarige, Roger Gustafsson må bra av att gå några hundra meter längre ner på Skånegatan och kika på ungdomarna i Frölundas a-lag, som för några månader sedan spelade hem ett SM-guld till staden.  
 
Nu har ett år gått sedan Prioritet Serneke Arena stod klar, Roger Gustafsson har lovat att klubben ska ta in fler ungdomar än bara tolv om året och att IFK Göteborg ska bli en plats för ungdomar i Västsverige. Dessutom har ett nytt projekt vid namn ”Europaakademin” startat. Men den diskussionen får vi ta vid ett senare tillfälle.
 
Det finns andra klubbar som har betydligt större problem än IFK Göteborg och att texten handlar om göteborgsklubben var egentligen en slump, men en situation värd att belysa.

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln