Förälskelse är inte kärlek

Av helgkrönikör - Bernt Ljung

Att vara landslagsmålvakt för ett respektabelt land som England, betyder ingenting om inte klubbtränaren tycker att spelet, när inte händerna är inblandade, håller tillräckligt hög kvalité. Det är svårt att kritisera beslutet att entlediga Hart från Man C eftersom det är taget av en coach, som i alla fall just nu, jobbar i den yppersta toppen.
 

Etiketter: helgkrönikören

Beslutet väcker dock några intressanta frågor om målvaktsspelet, och dess utveckling. I vad består svagheten då grabbens tillslag är så kraftfullt att han utan problem kan dynga iväg bollen till motståndarmålisen in air, varje dag i veckan? I avgångsbeskedet står det förmodligen: Saknar trygghet i passningsspelet. Detta tillkortakommande i kombination med för stora brister i speluppfattning, gör att jobbet har gått till en annan sökande. Oteknisk, och utan spelförståelse som vi skulle ha uttryckt det på svenska. Eller är sidsteppningen ett resultat av en osynkad positionering grundat i Harts något höga svansföring och behov av uppmärksamhet, som gör att det blir för trångt på den lilla scen som brukar finnas i ett omklädningsrum. Inte vet jag vad som är rätt här, och jag bryr mig egentligen inte heller, men egna konspirationsteorier, framförallt om de får stå oemotsagda, friskar ibland upp tillvaron…
 
För att åskådliggöra det svåra och ibland otacksamma i att vara fotbollens tiokampare, dvs målis, så kan man ju jämföra med hur en utespelare skulle bedömas om han var dålig att ta bollen med händerna. Skulle han då sparkas? Solklart inte, det skulle till och med framstå som en merit eftersom man skulle hävda att all talang nu satt i fötterna.
 
Om man är en blind fotbollsmålvakt så har man usla förutsättningar att få speltid vilket säger sig själv. Räddningen kan då vara att få delta i paralympics eftersom blinda där tävlar i jota. Jag är inte blind, även om vissa insatser genom åren har talat om motsatsen. Av och till har jag också från läktarhåll mycket högljutt fått frågan om min eventuella blindhet, eller i alla fall någon form av synsvaghet. Hursomhelst, i paralympiska spelens fotbollsturnering förekommer också blinda spelare, men tyvärr så är målvakterna till skillnad från utespelarna de enda seende i laget. Som blind med målvaktsambitioner så exkluderas du även i paraolympiska spelen…
 
Läser om kriminella som efter att ha avtjänat sina livstidsdomar i Sverige ska skickas tillbaka till sina respektive länder. Så väl allt korrekt men, ska de resa med Fonus då?
 
Några fotbollsidoler från AIK fick för en tid sedan en stor banderoll av supportrarna (kanske var det blacka armén som Bosse H sa en gång) som de efter matchen håller upp för beskådning. Oavsett budskapet så kan ingen, eller framförallt ska ingen, frånta dem ansvaret här då de knappast blev tvingade att göra detta. Men det finns en person som tycker spelarna inte har ansvar här, han heter Wesström. Hans förklaring till spelarnas agerande, som jag tror ingen människa köper, handlar om att rutiner som har brustit. Självmål!
 
Om jag inte får spela med Henka, Lillis och Sjögga, så vill inte jag vara med! Oavsett vad de bättre killarna hette så fanns det alltid någon som inte, pga bristande självinsikt, förstod att anledningen till att inte få delta var att man inte platsade. Exakt det där scenariot kommer jag att tänka på när jag läser om Man U attityd till Europa Leauge.
 
Dalkurd, för tillfället Dalarnas bästa klubb, förekommer flitigt just nu i lokaltidningen. Det handlar om frekventa utspel där man torgför sin ständiga uppfattning om att de motarbetas, och då i synnerhet av våra lokalpolitiker. Sen en tid tillbaka har klubben också vid flera tillfällen deklarerat (hotat) att flytta verksamheten till Uppsala. Om detta är utspel är grundat i en önskan om sympati och stöd från invånarna så tror jag det är fel taktik. För tyvärr så verkar nog flyttens vara eller icke vara för de flesta fotbollsintresserade i staden vara en ickefråga då klubben än så länge saknar stöd från de breda folklagren här. Det är lätt att förälska sig i det som klubben på kort tid åstadkommit och det fina spel laget presterar, men därifrån till ett kärleksförhållande är steget betydligt längre…

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln