Upp till oss att förändra jargongen

Av måndagskrönikör - Jimmy Åkesson

Fotbollen är på många sätt en fristad. Som att de kritade linjerna är ett fält där du släpper alla tankar på omvärlden när du kliver över dem. När saker rämnar så är det dit människor söker sig, som en flykt från vardagen. Men det är också en plats som har sina egna regler och lagar – en konservatism som är oerhört svår att bryta upp. När det utanför planen vidgas vyer så är det på planen stängt för öppenheter.
 

Alla killar som någon gång varit aktiv inom sport vet hur den där jargonen i omklädningsrummet är. Det pratas, det stojas och det skämtas om saker som ingen utanför de fyra väggarna skulle förstå och kanske skulle samma ord inte komma från samma munnar om det inte var för just vart de yttrades. Medan människor över hela världen kämpar för jämställdhet och att man ska få vara den man är så verkar kommentarer "du skjuter som en tjej" eller "någonting är bögigt" vara helt legitima i ett testosteronfyllt omklädningsrum.
 
Regnbågsfärgade kaptensbindlar i Damallsvenskan och regnbågsfärgade hörnflaggor i Herrallsvenskan. Det görs arbeten i de högsta serierna i de svenska seriesystemen och ändå stöter de på problem och mothugg. För även om vissa säger att politik och fotboll inte ska beblandas så går det inte att blunda för att fotbollen som gemenskap kan bidra till något större än att bara vara en sport under 90 minuter. Och egentligen borde det kanske inte anses som ett politiskt antagande att stå upp för människors rättigheter. Att storklubbar visar det är en sak, att göra det i praktiken är en annan. Men det är inte bara där som det behövs en annan öppenhet – det är i breddfotbollen i föreningarna runt om i Sverige som kan bidra till en helt ny inställning.
 
Om vi vidgar vyerna för dagens unga fotbollsspelare kommer de att växa upp med en mer öppen syn.
 
Jag är också en del av det där. Jag har också ett ansvar att göra omklädningsrummet till en mer öppen plats, där alla är välkomna oavsett bakgrund, läggning eller kön. För även om skämten i omklädningsrummet är menade som skämt så innebär det inte att någon inte tar illa upp och jag tror att den jargongen är någonting som dessvärre följer med det konservativa tänk som finns inom fotbollen – att det ska vara som det alltid varit. Precis som att det alltid funnits en maskulinitet som norm och att vi också rättar oss och jämför oss därefter. Och om vi som hänger i omklädningsrummen inte gör någonting för att välkomna alla kommer ingenting att förändras. Vi behöver ifrågasätta, säga ifrån och förklara för varandra vad som är okej och vad som inte är okej. Oavsett hur många direktiv det eventuellt skulle komma från fotbollförbund så är det utövarnas ansvar, spelarna och ledarnas ansvar att förändra på en förlegad syn.
 
Att flytta på en sådan tung sten är ingenting som sker över en natt och ingenting som görs av en ensam klubb eller en ensam organisation. Det är också ett arbete som pågår. I somras skedde den första träffen för kvinnor i supporterrörelsen, FC Rosengård spelar med en pride-flagga på sitt matchställ, BK Häckens hörnflaggor är regnbågsfärgade och supporterklubbar har gått i Pride-tåget. Fotbollssupportrar samlar sig och fler och fler ifrågasätter det som är normen.
 
Kanske sprider det sig också från läktarna ner till planen – från idolerna i de allra största klubbarna till spelare i de lägre divisionerna. In i omklädningsrummen för en större acceptans och öppenhet. Kan det ske i världens största sport så tror jag att många följer efter. Vi har sett förut hur fotbollen enar människor, hur det har hållit människor borta från fel vägar i livet. Hur det har gett en gemenskap och hur människor känt sig i ett sammanhang. Det är dessvärre inte alla som tar del av den gemenskapen eller sammanhanget bara för att de inte passar in i det som kallas för normen. Kanske har det till och med gett motsatt effekt och därför är det dags att ändra på jargongen, både för vår nutid och för vår framtid.
 
Fotbollen är på många sätt en fristad – det är upp till oss att den blir ännu bredare och för alla.
 
/ Jimmy Åkesson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln