en naken man på jylland

Av onsdagskrönikör - Joakim Forssell

En vanlig match i den danska Superligan mellan Randers och Silkeborg. En vanlig eftermiddag på Jylland med ett vanligt antal åskådare. En vanlig publik och ett vanligt resultat. En helt vanlig match i en helt vanlig serielunk med det gamla vanliga att skriva hem om. Om det inte vore för den ovanlige nakna man som valde att löpa in på plan.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

Under de senaste åren har jag bevakat den danska högstaligan på nära håll. Jag har följt det danska landslaget och jag lär mig hela tiden namnen på nya danska talanger. Genom att följa de danska medierna har jag koll på vad Nicklas Bendtner gör för tillfället, han tränar med FC København och ryktas till QPR i England, och jag skriver namnen på de danska klubbarna och spelarna med Æ och Ø istället för Ä och Ö för jag tycker det är rätt. Jag har helt enkelt lärt mig att älska dansk fotboll.
 
Precis som i Sverige finns det ett före och ett efter i dansk fotboll. I Sverige, åtminstone i min generation, pratar man om VM 94 som år 0. I Danmark är det året 1992, kanske 1986 om man frågar lite äldre danskar, och Europamästerskapet i Sverige. Som ni säkert har koll på fick Danmark en gratisplats i mästerskapet efter att Jugoslavien i sista stund fått veta att man inte får delta. Trots att man i princip kom direkt från stranden lyckades man med spelare som Peter Schmeichel, Brian Laudrup och Henrik Larsen både ta sig vidare från en tuff grupp och till slut vinna hela mästerskapet.
 
Men vad har en naken man på Jylland med ett vinnande danskt EM-lag att göra? Jo, den nakna mannen heter Lars Elstrup och avgjorde Danmarks sista gruppspelsmatch, mot Frankrike, och såg till att landet tog sig vidare till semifinal i EM 1992. När Brian Laudrup och Peter Schmeichel efter sina karriärer tog sig in i TV-världen tog Lars Elstrups liv en annan vändning.
 
Som 30-åring lade Elstrup 1993 skorna på hyllan. En fin karriär med bland annat spel i Brøndby, Feyernoord och Luton Town. Han gjorde 34 landskamper och 13 mål innan han avslutade karriären i Odense. Det var just där, i H.C Andersens födelsestad, som han hittade hem. Han gick med i en sekt, eller spirituell förening vid namn Sangha, och bytte namn till Darando, som betyder Floden som strömmar mot havet. Han var sedan med och startade ”Solens Hjerte”. Solens hjärta är ett terapeutiskt kollektiv där alla medlemmar bor tillsammans. Än idag har man 50 medlemmar som bor ihop, sysslar med musik, biodling och framhäver att det inre arbetet är det viktigaste, på en gård utanför Odense. Darando tog här tillbaka sitt gamla namn och efter sju år, strax efter millenieskiftet, bröt han med kollektivet.
Lars Elstrup beskrivs ofta som en sorglig figur som inte kunnat hantera sitt kändisskap och aldrig hittat sig själv. Han drabbades, efter fotbollskarriären, av en kraftig depression och att var flera gånger nära att ta livet av sig. Han har berättat att han en gång suttit med ett vasst föremål, redo att skära sönder sina blodådror men inte klarat av att göra det. Han gick också under en tid konstant runt med en snara i handen, redo att hänga sig, men till slut tillfrisknade han.
 
Hans medlemskap i olika sekter hade inte gått tidningarna förbi och det hade fortsatt skrivas om honom efter fotbollskarriären. Men när han nu brutit med ”Solens Hjerte” trodde de flesta att han skulle återgå till ett, vad de flesta kallar, normalt liv. Han skaffade sig ett boende utanför Odense och påbörjade det som kan kallas för själsliga upptåg. I Odenses centrum ställde han sig innanför ett blått rep med en diameter på en meter. Det skulle påvisa att han var begränsad i sitt mentala tillstånd  och om han skulle komma utanför dessa ramar var det bara han själv som kunde påverka det.
 
En annan gång satt han i skräddarställning, till synes naken, på Trafalgar Square för att, som han uttryckte det, visa att människan är just naken och att det inte är någonting att vara rädd för. Elstrup är helt enkelt en person som står upp för sina åsikter och inte är rädd att demonstrera för dem.
 
2007 köpte han en husbåt i Nyhavn i Köpenhamn som användes som sommarbostad. Resten av året bodde han i en av huvudstadens finare stadsdelar, Hellerup och medierna hade inte längre så mycket mer att skriva om honom. Det skrevs bara  några småartiklar om att han spelade fotboll på amatörnivå. Fram till matchen mellan Randers och Silkeborg den 26 augusti när han återigen hamnade i de danska mediernas rampljus. Efter att ha blivit eskorterad av planen av säkerhetsvakter och fått en avstängning från Randers Park i fem år uttalade sig Elstrup om händelsen på sitt eget, finurliga och fantastiska vis:
– Plantera inte träd om du vill få nötter att växa för att rädda miljön. God dag till allt och alla.
 
Jag vill att du ska ta med dig en sak från Lars Elstrups livshistoria. Även om du inte behöver springa omkring naken på fotbollsplaner eller på Trafalgar Square så se till att du gör det du kan för det du tycker är rätt. Vill du lyfta upp ett problem som du tycker finns, så gör det och gör det ordentligt.
 
/Joakim Forsell

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln