Det har bara varit en tidsfråga för Axén

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

I skrivande stund ligger Örebro SK trea i Allsvenskan. Laget har tre raka segrar och har gjort hela 17 mål på de sex senaste matcherna, ett fint facit från tränare Alexander Axén som ledde laget under ett svängigt fjolår. Trots galna matchbilder med höga toppar och djupa dalar – är Örebro i toppen för att stanna.
 

Alexander Axén intervjuades i Offsides podcast inför årets säsong. Där berömde han många av sina kollegor och hade höga förväntningar på årets serie. I samma mening som Axén utvecklade varför han skulle vilja utöka Allsvenskan, talade han varmt om hur många toppmatcher det kommer bli i år. Att det kommer spelas en fin fotboll och att Allsvenskan har gått framåt. Jag är beredd att hålla med honom.

Det är absolut så att flera av de tilltänkta topplagen har synats. AIK har sparkat Andreas Alm, IFK Göteborg har inte fått det att fungera fullt ut och Elfsborg blandar och ger. Lägg därtill att Djurgården och Hammarby, som naturligtvis får mycket uppmärksamhet, haft svaga säsongsinledningar. Jag är trots det ändå med på Axéns spår. Jag tycker vi tagit steg. Flera lag bygger långsiktigt. Jag tycker många lag bygger en mer offensiv fotboll och vågar riskera mer. Det flexibla anfallsspelet är bättre än någonsin.

För mig är Alexander Axén frontfiguren för detta. Han behöver inte nödvändigtvis vara den tränaren i Allsvenskan som kommer lyckas bäst och Örebro är inte Sveriges bästa lag. Men han står för det moderna ledarskapet som han implementerar i sin spelidé. Två delar som Axén använder som en. En otrolig styrka som tränare. Astrit Ajdarevic har en friare roll än han någonsin haft och han är förmodligen bättre än någonsin. Daniel Gustavsson och Martin Broberg gjorde bleka avtryck i varsin Stockholmsklubb. De har blivit riktiga kvalitetsyttrar med mer frihet under Axén – vilket genererat i bra mycket fler poäng.

Axén är inte Sveriges enda tränare som är duktig på att utveckla individuellt skickliga spelare i offensiven. Andreas Alm, som varit i ropet de senaste veckorna, har ett alldeles utmärkt facit bland hans offensiva spelare. Det går alltid att argumentera för att det inte behöver ge fler poäng i tabellen. För hur mycket tappar Örebro i defensiven på att Ajdarevic har en så pass fri roll? För mig kommer det positiva alltid överväga det negativa så länge Axén kan framkalla stjärnor av billiga värvningar och nosa på en toppstrid. En tränarkarriär som inte varit spikrak och en tid i ÖSK som varit upp och ner – men som just nu går väldigt bra.

Det har bara varit en tidsfråga innan Alexander Axén skulle lyckas. Han har inte gått den vanliga vägen och tvivlarna har säkerligen funnits även inom Örebro-leden, men han har en grupp som alla har en önskan att vara en del av. Som Ajdarevic själv sa om Axén i en intervju med Fotbollskanalen: ”En tränare som Alexander Axén låter mig vara mig själv, mycket är hans förtjänst. Han har hjälpt mig och jag försöker hjälpa honom. Det är egentligen enkelt. Du ger mig lite, jag ger dig tusen gånger mer. Kämpar du för mig så kommer jag att dö för dig”.
Som sagt: Alexander Axén är det moderna ledarskapet. Krav där spelarna ändå ska vara sig själva. Jag och många andra är minst sagt nyfikna att se hur långt Örebro kan nå i år.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln