En lång väg att vandra för Klopp

Av Fredagskrönikören - Adam Nilsson

Det var den hetaste Europa League-finalen på flera år och för Jürgen Klopp kunde det ha blivit ett perfekt avslut på sin första säsong i Liverpool. Vägen till finalen som gått igenom den före detta klubben Borussia Dortmund efter en osannolik vändning på Anfield. Ett dubbelmöte mot ärkerivalen Manchester United som man slog ut och sedan en fin avslutning mot Villarreal för att ta sig hela vägen till finalen. En stark vårsäsong i Europa League som bara skulle bärgas med titeln. Men på andra sidan stod Sevilla som vunnit de senaste två Europa League-finalerna och suktade efter en tredje titel i följd.
 

Etiketter: fredagskrönikören

Och länge såg det bra ut för Liverpool. De första 45 minuterna var britterna det klart bättre laget. Det var klassisk Kloppfotboll, hög press och stor aggressivitet som hela tiden satte Sevilla i knepiga situationer. 1-0 i halvtid var i underkant. Det målet av Daniel Sturridge var för övrigt ett magnifikt mål. Det är svårt att inte tycka om en sådan väl avvägd yttersida i det bortre hörnet. Liverpool borde ha haft ytterligare ett mål med sig. Det fanns lägen och möjligheter där men inte skärpan. Det fanns straffsituationer som inte gick Liverpools väg, men det var inte där som matchen förlorades.
 
Matchen förlorades i inledningen på den andra halvleken. Det klassiska mantrat att ”hålla nollan första kvarten” (oavsett halvlek) verkade inte riktigt att ha nått ut till Liverpoolspelarna. Det tog knappt 15 sekunder av den andra halvleken innan Sevilla hade kvitterat och någonstans var det väl där matchen förlorades. Den eleganta hållningen utbyttes till en självförtroendelös sådan och Liverpool kunde aldrig riktigt ta sig tillbaka till den energi och fart som man visat upp i den första halvleken. Sevilla visade tvärtom upp en sanslöst tempo, en vilja att till varje pris ta hem titeln och det var därför man gjorde det efter att ha gjort tre mål i den andra halvleken mot Liverpools noll.
 
För Klopp var det ett bistert avslut på säsongen. Det betyder att det inte blir något Europaspel nästa säsong. Samtidigt var det inte nu han skulle vinna. Den tyske tränaren som kom in mitt under brinnande säsong blir lackmustestet nästa säsong. Då har han fått en sommar på sig att värva in sina spelare, sätta sin taktik och införa det Kloppska i Liverpool. Men utan Europaspel i bagaget saknas det en rätt stark ursäkt om Liverpool inte skulle gå särskilt bra i ligan under inledningen av kommande säsong. Turligt nog ser han dock att vara en god bit på vägen, vilket man såg under de första 45 minuterna igår. Men det är fortfarande en bra bit väg att gå innan Klopp har gjort Liverpool till sitt.

/Adam Nilsson

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln