Förstör inte Allsvenskan,
förgör huliganismen!

Av tisdagskrönikören - Tobias Dahlberg

Det pratas om hur Tobias Sana agerade på ett oprofessionellt sätt. Det pratades om att en professionell hockeyspelare gjorde bort sig och skulle sparkas. Det pratades mer om agerandet från gräset, istället för agerandet mot gräset.
 

Etiketter: tisdagskrönikören

Det har inte undgått någon att Malmö FF:s Tobias Sana, tidigare i Blåvitt, blev utsatt för ett personangrepp i fysisk form, när Malmö gästade just Göteborg och Blåvitt. Efter drygt 76 minuter av matchen väljer en person ur hemmaklacken att kasta in ett knallskott på planen, i riktning mot Tobias Sana. Sana, som för fyra år sedan representerade Göteborg, valde sedan att testa lyckan i Holland. Det gick inte som han tänkt sig, så Tobias Sana valde att söka sig hem till Sverige igen. Han sökte sig till Blåvitt.
 
Göteborgsklubben valde att tacka nej. Det fanns ingen plats för Sana. Givetvis sökte han sig då till en annan klubb, vilket blev Malmö. Där han nu är inne på sin andra säsong.
 
Precis som när han lämnade Sverige står han nu återigen i centrum, men inte för sina fotbollsprestationer. Knallskottet som kastades in landade precis bredvid den 26 årige Tobias Sana när det utlöstes. Några av er har säkert varit med om ett för hårt pumpat cykelhjul som exploderat, när ni suttit på cykeln. Det smäller något fruktansvärt. Tänk er det gånger, typ, 100, eller kanske 1000. Det skriker i öronen och rädslan som uppstår är garanterat fruktansvärd. Sana blev rädd. Väldigt rädd. Han handlade i frustration, när han kastade upp en hörnflagga mot blåvitt-klacken, varifrån knallskottet kom.
 
Strax därefter sprang den nyblivne svenska mästaren från hockeylaget Frölunda in på planen. Helt otroligt korkat. Givetvis.
 
Efterdyningarna utav detta handlade om vilka dåliga förebilder dessa spelare är för våra svenska ungdomar. ”Tänk alla unga flickor och pojkar som kollar på detta och ser hur dessa professionella idrottare agerar”. HALLÅ!? Där står en man på läktaren, tillsammans med sina polare, maskerade för att inte fångas på bild. Denna man väljer att kasta in ett knallskott mot en spelare. Han som säkerligen, men obegripligt, är en förebild för ungdomar i sin organisation.
 
Den här personen har enligt uppgifter gripits och fått sitt straff. Kanon! Men mer måste göras. De flesta av oss blir aldrig några proffs. De flesta av oss kommer att stå på läktarna istället för på planen. De flesta ungdomar ser upp till vuxna. De flesta vuxna beter sig efter normerna. Men det är den här personen på läktaren, som kastar knallskottet, som stjäl showen, förstör fotbollen och förstör ungdomars bild av hur läktarkulturen ska vara.
 
2011 skrevs det om hur Sverige måste ta tag i sina läktarproblem, för att inte riskera att stängas av från spel i Europa. Har det förbättrats? Knappast?
 
Under 1970-talet stängdes England i fem år från spel i Europa. Detta på grund av den utpräglade huliganismen som präglades i engelsk fotboll. Åtgärd? Tydlig och enkel. Relativt enkel i alla fall.
Hårdare straff, bättre utbildning – så var problemet löst.  
Döms du till fotbollsrelaterat våld i England är den vanligaste avstängningen fem(!) år från fotbollsarenor, plus att du på matchdag måste anmäla dig till polisstation på hemmaort. Du kan inte ens åka på semester! BRA!
Dessutom har fängelsestraff blivit allt vanligare. Den engelska journalisten som följt Premier League i många år, Andy Mitten, säger att det kostar för mycket för att bråka.
 
Utöver det har England även valt att utbilda poliser på särskilda sätt som gör att de har stor insikt i de olika supporterorganisationer.
 
Sverige måste ta efter, gör något! svensk fotboll bjuder inte på den bästa underhållning på planen, men svensk inramning har blivit en snackis i Europa. Och då är det inte tack vare några skandaler, utan för vårt engagemang.
 
 Förstör inte Allsvenskan, förgör huliganismen!

/Tobias Dahlberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln