PSG: Qatarprojektet som fått slut på bensin

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

När Zlatan & co åkte ur kvartsfinalen mot Manchester City har första perioden i qatarprojektet börjat komma till sitt slut. Inte ens detta mellanår i Europa, 2016 kunde PSG ta sig längre än en kvartsfinal i Champions League och vi går mot en sommar som kommer avgöra klubbens framtida ambitioner. För just då kommer ett flertal tidigare tongivande spelare att lämna.
 

Zlatan har sedan tidigare talat öppet om sökandet efter en ny utmaning och Edinson Cavani har nästan sedan ankomsten till Frankrikes huvudstad visat sitt missnöje över hans roll i truppen. Det har spekulerats ersättare i både Ronaldo och Neymar, men i ärlighetens tecken känns det långsökt. Cristiano sitter på en hög lön och med en åldrande höst är knappast portugisen ett val för framtiden. Neymar är det å andra sidan, men en otroligt dyrköpt sådan och jag har svårt att se brassen lämna en klubb med garanti för titlar många år framöver.
 
Så vad kommer att hända? Svårt att säga. Laurent Blanc lär få lämna efter misslyckandet i CL, där Jose Mourinho nämnts som en tänkbar ersättare. Men det stora problemet kvarstår, den franska ligan håller alldeles för låg klass. Saknaden av det intensiva matchtempot blir tydligt när man ena veckan går från en promenadseger i Ligue 1 och när man den andra veckan får möta en av Europas giganter i Champions League. Samtidigt är det svårt att göra något åt, men det man kan och måste göra är att bygga om truppen.
 
Målvaktsidan är ett frågetecken. Kevin Trapp blandar och ger, vilket inte är en egenskap som en målvakt i toppklass ska besitta. Backsidan är också tveksam. Lagets kapten Thiago Silva är fortfarande en av världens bästa mittbackar, men för hur länge till? David Luiz är sedan tidigare ett ständigt orosmoment och borde egentligen spela längre fram i banan. Serge Auriers framtid i klubben är över, efter att ha gjort bort sig totalt via sociala medier. Maxwell har varit med hur länge som helst känns det som, men börjar bli nu ordentligt till åren. Brassen Marquinhos är en guldklimp och kommer vara den framtida försvarsgeneralen i detta PSG.
 
Mittfältet känns lite uddlöst. Thiago Mottas baklår håller inte längre och hans önskan om att lämna har dykt upp nu i ett flertal transferfönster. Verratti och Matuidi har kvaliteter helt klart, genom Verrattis fina passningsfot och Matuidis enorma löpkapacitet. Här skulle det behövas en till spelare med mer offensiva kvaliteter och det bör PSG värva i sommar. Pogba har det pratats om och vore det bästa alternativet.
 
Anfallet med Zlatan, Cavani och Di Maria har varit outstanding i år och ifall de två nämnda lämnar finns det ett enormt tomrum att fylla. Vem kommer att leda? Vem kommer att göra målen? Framtiden är oviss och det största frågetecknet är hur ägarnas ambitioner ser ut för det framtida PSG. En nystart behövs, med nya ansikten och nya idéer så ser säsongen 2016/2017 ut som året där vägvalet väljs.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln