Ett nationellt utbildningscentra
– låt fler utbildas mer

Av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Hallands fotboll(s)förbund lägger ned sina distriktslag.
- Vi vill inte ställa upp på exkluderingen av barn, säger Hallands FF:s ordförande Johan Johqvist till Hallands Nyheter.

 

Men sedan drar jag öronen åt mig illa kvickt.
- Jag tror på att vi måste ha en topp för att få en bredd. Men vägen att nå dit, att exkludera ungdomar som väljer något annat i stället för att bli duktiga fotbollsspelare. Jag är övertygad om att vi tappar ungdomar som kan bli elitfotbollsspelare på det sättet vi gör, fortsätter Johqvist.
 
Den något begränsade forskningen och de undersökningar som finns på området distriktslagsverksamhet visar nämligen på en annan bild än den Johqvist försöker/vill förmedla. Ingen har nämligen kunnat påvisa att avhoppen i tonåren beror på huruvida man kom med i sitt distriktslag eller ej. Så Hallands FF river alltså upp hela verksamheten på grund av en övertygelse, utan faktiskt underlag.
 
Det finns naturligtvis en massa skäl att montera ned en distriktslagsverksamhet: För lite resurser, för dåliga utbildare, för dyrt för föreningarna och/eller de enskilda spelarna, med mera. Vi vill inte att disktriktslagsverksamheten ska vara en ekonomisk utslagning, till exempel. Det hade varit klart legitima anledningar till beslutet.
 
Svensk fotboll balanserar på en knivsegg just nu.
Det tas en rad stora beslut utan ett tillräckligt underlag, vilket i sig kan hävdas vara ett experimenterande på barn. Vi har inte en aning om vad utfallet kan tänkas bli.


Hallands FF verkar tro att distriktslagsverksamheten spelar en avgörande roll för en stor mängd unga fotbollsspelares val att vara eller icke vara inom idrotten.
Det finns idag inget som helst stöd för detta antagande. Utifrån de rapporter jag har läst är min tolkning att man blåser upp sin egen verksamhets betydelse på ett sätt som inte ens i närheten motsvarar verkligheten.
 
Det blir lite samma effekt, som när man hävdar tvärsäkert att det är farligt för barn att bli ledsna om de skulle ha oturen att förlora en semifinal.
 
Att fatta populistiska beslut utan egentlig saklig grund för inte utvecklingen framåt. Självklart ska vi inte göra som vi har gjort i alla år, vi måste utvecklas. Men vi måste göra det på riktigt och inte bara följa en magkänsla. Vi måste vara betydligt mer empiriska.
 
Svensk fotboll är inne i en pågående och bred utvecklingsfas. Det är av yppersta vikt att den inte blir så spretig, som den nu är på väg att bli. Håll i hästarna och styr dem med tålamod i rätt riktning, i stället för att skena iväg åt olika håll.
 
Min egen magkänsla är att fler distrikt kommer att fasa ut sin distriktslagsverksamhet, alternativt göra om den helt och hållet. Jag tror att det sistnämnda är en absolut nödvändighet. Varför till exempel inte satsa på ett nationellt utbildningscentra, där varje distriktsförbund kan utbilda fler spelare på särskilt utvalda anläggningar med hjälp av de skickligaste tränarna i sina respektive kommuner?
Jag är helt övertygad om att det skulle vara ett enormt lyft och dessutom skapa ännu bättre relationer och fler kontaktytor mellan distrikten och vårt nationella förbund.
Det skulle även ge förbunden en bättre inventering av tränare och ledare i vårt avlånga land.


Distriktslagsverksamheten behöver ses över, formas om och bli mer tillgänglig för fler.
Men att lägga ned den rakt upp och ned med spridande av rena antaganden gör varken den eller svensk fotboll bättre.

/Nils Montan-Lund
 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln