Engagemang som värmer

Av onsdagskrönikören - Karl Sundström

Läktarkultur i Norrland. Inget som nödvändigtvis går hand-i-hand. Visst, det finns mycket supporterliv i diverse ishallar och det finns flera lag som drar fullt hus. Men överlag så har vi inte varit särskilt bortskämda med tifon, stora bortaföljen och högljudd läktarsång i Sveriges nordligaste landsdel. Mot den bakgrunden så har den senaste veckan varit särskilt glädjande ur ett läktarperspektiv.
 

Etiketter: onsdagskrönikören

KOREOGRAFIN
För sjätte året i rad spelar Skellefteå AIK SM-final i ishockey. En alldeles enastående bedrift av en klubb som byggt en dynasti inom svensk ishockey. Under året har dystra siffror präglat Skellefteås hemmasäsong. Det pratas om att gemene Skellefteå AIK-supporter börjat bli mätt på framgångarna och inte sluter upp som förut. Men inför den första SM-finalen mot Frölunda var det, förstås, fullsatt i Skellefteå Kraft Arena. Men det allra mest underhållande i läktarväg var det Super Mario-tifo som hemmasupportrarna hade konstruerat. TV-spelsklassikern Super Mario, iklädd Skellefteås svartgula färger, hoppade fram mot bossen Bowser - iklädd Frölundas färger. En kreativ och underhållande lösning som onekligen satte fart och färg på den här matchserien. 

BORTARESAN
Seriepremiär i Norrettan. Nykomlingarna Team TG mot ett Västerås pumpade av energi under nya tränaren Johan Mjällby. Hemmasupportrarna slöt inte upp i särskilt stor utsträckning. 350 åskådare är en sannerligen blygsam siffra för att vara en historisk premiär. Men det som ändå gjorde läktarmatchen intressant var det faktum att Västerås reste upp med en cirka 100 supportrar stark skara. Supportrar som sjöng, hängde upp banderoller och fick all anledning att fira då Västerås spelade ut sitt hela register och vann med tämligen komfortabla 0-4.

Under helgen hade Hudiksvalls FF hemmapremiär i division II Norrland. Och för spelarna blev det en match att minnas. Supporterklubben "Stå Upp för HuFF" skapade nämligen en fantastisk inramning. När spelarna marscherade in var läktaren på ena långsidan inramad med bokstäverna H-U-F-F i stora versaler. Därutöver en rök som gick i klubbens rödvita färger. Matchen då? Efter ett tidigt Sandviken-mål vände Hudiksvall på steken och avgjorde med två mål sista 20 minuterna. En tung seger i början på säsongen. Men också ett kvitto på att det går att hitta högklassig läktarkultur utanför de stora städerna, serierna och klubbarna.

/Karl Sundström 

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln