Miraklet på Anfield

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Aldrig har en fotbollsmatch varit så välregisserad likt den under torsdagskvällen på Anfield. Liverpool var slagna, uträknade och totalt utdömda när visselpipan ljöd för halvtid. Men fotboll är en idrott där ingenting är omöjligt och det bevisades när Dejan Lovren nickade in 4-3 målet på stopptid. Sällan har jag skådat en sådan kämpainsats, sällan har jag upplevt en sådan comeback, sällan har jag upplevt en sådan glädje. Detta var fotboll i sin finaste form.
 

När Pierre-Emerick Aubameyang dunkade in 0-2 målet i nionde minuten kändes matchen över och minuterna som återstod att spela skulle bara vara en ren formalitet. Men Liverpool gav aldrig upp och Klopps ord ”Gör något värt att berätta för barn och barnbarn” i halvtid gav spelarna en tändvätska som var redo att explodera. Inte ens Reus fina 3-1 mål spräckte hoppet och Liverpool fortsatte att pumpa på i samma anda Klopps filosofi står som inskrivet i.
 
Efter att Sakho nickade in 3-3 målet vaknade Anfield till liv och hela arenan reste sig. Kan detta vara möjligt, frågade sig många inklusive jag. Som liverpoolsupporter sedan barnsben har man varit bortskämd med europeiska triumfer och magiska vardagskvällar vid tv-soffan. Men efter åren som gått har hoppet till att uppleva något liknande släckts allt mer efter motgångarnas frekvens. Igår tände Dejan Lovren lampan igen och nickade in 4-3 målet i ren och skär vilja. Aldrig har jag skrikit så högt i mitt liv, aldrig har mina stämband känts så ömma som dagen efter och aldrig har jag varit så exalterad som just den där magiska stunden.
 
Klopp har väckt en sovande jätte. Klubbens DNA har äntligen hittat vägen spelarnas blodådror. Historien om Liverpool är en väldigt anrik och stolt sådan, men blott ett minne. Efter år av misskötsel och misstro, har pokalerna dammat sig smutsiga och supportrarnas tvivel förstärkts allt mer. Klopp har fått oss tro igen, med sitt charmiga leende och färgstarka kroppsspråk. Spelare som har kritiserats och blivit utdömda, har hittat en ny vår. För inte så längesen satt jag och många andra supportrar och svor så fort Lovren, Sakho och Origi missat en tackling eller en bra läge att göra mål. Idag är dem hjältar i en stad full av entusiasm och glädje.
 
Fortfarande har ingenting vunnits och semifinaler väntar innan Europa League finalen kan spelas. Men något annat har funnits, något som legat gömt i årtionden. Nyckeln har hittats för tron att vinna igen. Klopp behöver bara hitta nyckelhålet för att vinna en ny pokal som kan få det dammiga troféskåpet att lysa upp likt fornstora dagar.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln