Förenkla fotbollens blodomlopp

Av måndagskrönikören - Bernt Ljung

Efter att ha konsumerat europeisk toppfotboll under tiden i ide, så var det nu dags för den svenska tävlingssäsongen. Då matcherna från de större ligorna fortfarande finns på näthinnan så blir detta husmanskost. En husmanskost med goda och gärna lokalt producerade råvaror kan vara lysande. En husmanskost, med ett hopkok av ingredienser från hela världen och som inte fungerar ihop, blir aldrig bra. Med andra ord, ska vi ta steg internationellt så måste vi hitta ett eget spår i stället för att bara kopiera andras sätt att spela annars kommer inte vägen till toppen, till de bästa att vara framkomlig för oss.
 

Det är givetvis omöjligt att inom fotbollen idag plötsligt uppfinna något som ingen annan tänkt på, men det handlar inte om det, det handlar om att göra det bästa av det som finns. Egentligen så räcker det med att säga att blodomloppet, det vill säga passningsspelet, måste bli mer okomplicerat och framförallt rakare. Publiken vill ha mindre av detta mittfältsbökande som mot duktiga motståndare aldrig leder till något konstruktivt utan i bästa fall bara till tristess, eller för det mesta bara i ett förlorat bollinnehav. Åskådarna, eller åtminstone merparten av dem, vill ha situationer i och nära straffområdena där en nick, eller en spark plötsligt kan resultera i mål. Att gamla tiders försäsongstränande i parker och på lutande grusplaner med frusna cykel- och mopedspår är historia och ersatts med hallar och konstgräs hjälper inte, vårt blodomlopp kommer ändå att vara begränsat. Därför ska vi hitta en melodi, en anpassning som ger största möjliga uttag utifrån vår kapacitet. Hur den vägen ska snitslas lämnar jag härmed upp till våra tränare att avgöra…
 
Assyriska vs Dalkurd. Premiär i Superettan. Enligt uppgift så ska Dalkurds supporters, efter att ha blivit provocerade av ett hemmafan, avfyrat raketer och fyrverkerier mot vakter och polis. ”Man kanske får räkna med att saker händer när det är så mycket folk på matchen” var en tränarkommentar efter matchen. Det är inget bra uttalande och ingen bra inställning då vakter och publiks hälsa och säkerhet går före en superetta match alla dagar i veckan. Om någon nu hade blivit allvarligt skadad, vilket aldrig kan uteslutas, hade detta uttalande klingat ännu mer häpnadsväckande. 
 
Perra Johnsson klev i november in genom en dörr märkt kris som ytterligare en i raden av tillfälliga tränarlösningar. Några månader senare kliver han ut genom samma dörr, nu märkt succé, som en hjälte! Om Wikegård blev tillfrågad eller ej vet jag inte, men hans kommentar var, Leksand kan säkert rycka upp sig med Perra, men knappast något mer eftersom han inte är någon bra, eller framförallt modern coach. Tack för kaffet Wikegård! Johnssons framtoning inger ett skönt lugn stadgat av perspektiv på livet. Dvs allt det som kollegan i motståndarbåset verkade ge sken av att sakna. Trygghet och förtroende i kombo med humor och mänsklig värme, är inga dumma ingredienser när grupper ska svetsas samman, och unga spelare ska börja flyga.
 
Ser att ICA nu säljer köttfärs för 39.90 per kilo. Då företaget tidigare sålde samma produkt som inte bara var gammal, utan dessutom hade legat på golvet för 89.90 kr/kg så bör vän av ordning fråga sig, vad är det för fel på denna då?
 
När Häckens Adam Andersson, tack vare en svag målvaktsinsats gör mål på Norrköping blir spelare och ledare i Häcken glada, och det är givetvis och inget fel med det. Men målskytten jublar inte, han ser nästan lite ledsen och skyldig ut vilket även hans kroppsspråk antyder. Det var snyggt att se tycker jag…

/Bernt Ljung

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln