Premier League är tillbaka!

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Den här säsongen har Premier League fått utstå stor kritik för sin bristande kvalité. Valuta för pengarna brukar det heta. När biljettpriserna höjs allt mer och tv-avtalen skapar inflation på transfermarknaden, har det funnits fog för att ifrågasätta ligans dignitet. Efter att majoriteten av de engelska lagen misslyckats i de europeiska cuperna har ligan nästan blivit ikapp sprungen av italienska Serie A i slaget om den fjärde Champions League platsen. Men efter att jag har sett klart kvällsmatchen Liverpool - Tottenham är min puls uppe i varv och tron på den engelska ligafotbollen tillbaka.
 

Den kvalitén som utspelades har inte funnits på en enda fotbollsplan på de brittiska öarna denna säsong. Det höga tempot, de individuella prestationerna och framförallt det makalösa presspelet gav matchen ett liv jag inte skådat på länge. Två filosofer står som regissörer i denna actionrulle, där deras personligheter har format lagens olika spelstil.
 
Pochettinos lugna men distinkta ledarstil har fått Tottenham att spela med ett självförtroende de aldrig har gjort innan. Den sydamerikanske hungern har smittat av sig från tränarbänken till spelarna. För idag spelar det ingen roll hur många matcher Spurs ligger under med, de kommer alltid tillbaka. Idag spelar Tottenham som vinnare och oavsett om de vinner årets upplaga av Premier League eller inte, kan supportrarna vara trygga i att veta att laget går mot rätt riktning.
 
Klopps galna kroppsspråk har fått Liverpool att börja spela den rock’n roll fotbollen han en gång gjorde med Dortmund. Vansinnigt många hög intensiva löpningar och ett aggressivt återerövningspel har gjort försvarsspelet deras främsta anfallsvapen. Fortfarande är prestationerna alldeles för ojämna för att Liverpool ska kunna hota om topp fyra, men när det väl klaffar har vi sett höjder i spelet som vi inte har upplevt sedan succésäsongen 13/14. Men med mer tid och en stundande transfermarknad att kunna bygga sitt lag, har Jürgen Klopp en bra möjlighet att åstadkomma något stort.
 
Två gemensamma saker båda tränarna står för är dels presspelet, men framförallt tilltron till de engelska spelarna. När kapitalstarka klubbar så som Manchester City, Chelsea, Manchester United och Arsenal väljer att importera har både Liverpool och Tottenham valt att våga satsa inhemskt. Ett framgångsrecept jag tror på och ett kvitto på det har vi i dagens unga och fräcka engelska landslag som nyligen slog världsmästarna Tyskland med 3-2. Både Pochettino och Klopp väljer att utbilda sina spelare istället för att köpa dem. I en fotbollsvärld där mycket kretsar kring pengar har två missionärer visat oss en annan väg till framgång. En väg jag tror alla supportar uppskattar betydligt mer att vandra än att stå i rulltrappan tillsammans med de köpta legoknektar fotbollen kryllar av numera.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln