Östersund – succé eller plattfall?

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Östersunds FK grundades för bara 20 år sedan. På söndag gör de entré på Tele2 Arena i deras första allsvenska match någonsin. Trots deras unika framfart genom seriesystemet, väntar nu inte bara deras tuffaste utmaning. Det kan även vara deras viktigaste.
 

Bortsett Östersunds degradering till division två år 2010, finner du knappt några nederlag i klubbens väg till svensk fotbolls finrum. Resan är sensationell och saknar motsvarigheter i vårt land. Tre år i Superettan räckte för avancemang till Allsvenskan och nu är man här. Redo för säsongen med ett gäng slagkraftiga nyförvärv och nya stora ambitioner.

För oerfarna mindre klubbar brukar allsvenskt spel innebära mer att vinna än att förlora. I Östersunds fall gäller dock inte det. Klubben är visserligen en vattendelare bland landets alla tippare, och visst har de en chans att tysta en del som tror det blir ett snabbt uttåg. Det är däremot ingen liten kavaj Östersund med Daniel Kindberg i spetsen valt att ta på sig. Kindberg menade i en intervju med Offside, att förra årets säsong inte var bra. Fotboll handlar om att vinna och det var Jönköping som vann serien, Östersund slutade bara tvåa. Han följde sedan upp med att nämna Champions League-planer och att Östersund går in för att vinna Allsvenskan 2016.

Man får ta Kindberg för han är. Man måste inte ta allt så bokstavligt och visst förstår även jag att en mittenplacering kommer accepteras inom klubben, även från Kindberg. Men attityden är unik, på detta sätt har det knappast låtit från ett styrelserum hos en nykomling i Allsvenskan förut. Du kan se det som att det är denna attityd som tagit föreningen hit. Du kan dock även se det som en usel fallskärm om klubben skulle åka ur med huvudet före.

Det är intressant att reflektera över vad Kindbergs nästa drag skulle vara om klubben återvänder till Superettan i november. Hur skulle han påverkas av ett misslyckande? Alla tycker inte det behöver betraktas som ett misslyckande ifall Östersund får lämna, logiskt enligt flera. Men det finns inte för Kindberg. Tar han lärdom av ett eventuellt nederlag? Jag är tveksam till det. Det Östersund levererat på planen och Kindbergs lovord har fått supportrarna med sig, men hur ställer det sig i en motgång? Många frågor kommer att besvaras under året. Saker som ärligt talat är omöjliga att besvara redan nu.

Östersund är även en vattendelare för mig. Både hur välskött deras väg hit är och mina förhoppningar på dem i år. En hel del har sopats under mattan för att nå framgången, en hel del har finansierats med tveksamma summor. Det är dock svårt att inte älska det som levererats på planen. Ett fartfyllt och tekniskt lag har spelat en ytterst underhållande anfallsfotboll. Fotbollen har byggt på kreativitet och mod. Det är något vi behöver mer av i svensk fotboll. Truppen som klubben innehar är dessutom mycket intressant. Hopcutt och Omoh är två kvalitetsspelare, Atta och Ghoddos är på förhand två mycket spännande nyförvärv. Potentialen är stor.

Chockar Östersund Allsvenskan eller blir det tvärtom? Jag ser i alla fall fram emot att se vad deras nästa drag är – oavsett framgång. En del av mig tror på tränare Graham Potter med sitt manskap. En del av mig önskar att denna serie ska sätta stopp för detta bygge.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln