Bemötandet är pinsamt

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Det finns gott om korrupta fotbollsförbund i dagens fotbollsvärld.
I Sverige har vi haft turen som undkommit de största skandalerna, en av många saker att uppskatta inom svensk fotboll. Det betyder dock inte att allt är i sin ordning.
 

Kritiken mot Svenska Cupen har i år varit massiv. En del befogad, en del mindre befogad. Kritiken har främst riktats mot SvFF och till viss del mot SVT som varit med och sänt turneringen. Vart denna kritik ska riktas kan helt klart diskuteras och att förbundet någon gång fått stå till svars för något de inte kan påverka är absolut möjligt.

Ordförande i tävlingskommittén, rasade i veckan när han skulle ge svar på tal angående Svenska Cupen-kritiken i en intervju med Sydsvenskan. Innan detta hade BK Häcken ifrågasatt att cupderbyt mellan AIK och Hammarby, där vinnaren skulle möta Häcken i semifinal, flyttats till tisdag. Alltså: mindre tid för Häcken att förbereda sig på motståndet, vilket underlag det skulle spelas på och när matchen skulle spelas. Att tisdagen var snabbast möjliga speldag för att AIK skulle kunna få spela på sin riktiga hemmaarena är en sak. Det är dock en annan sak hur SvFF gick till väga för att tala om det.

Tävlingskommitténs ordförande menade att det var Peter Gerhardsson som endast var missnöjd. Att han alltid gnäller över saker och man slog ifrån sig kritiken. Att som ordförande gå ut och vända på en olycklig situation genom att rikta kritik mot lagets tränare är mindre passande.
Att någonting likt detta med Friends Arena skulle inträffa, är på ett eller annat sätt förbundets sak att kolla på. Om de anser att det är viktigt för AIK att få spela på sin hemmaplan så är det en sak som det kunde kollats på redan tidigare. AIK berömde sedan både förbundet och Friends Arena för ett effektivt arbete förra tisdagen när det till slut togs ett beslut om tid, dag och plats. Det betyder dock inte att det var omöjligt att lösa det innan.
 
Malmö FF:s sportchef, Daniel Andersson, och mängder av fans riktade massiv kritik mot hur sändningen av lottningen sändes i SVT. Första budet sade att kvartsfinallottningen skulle sändas under söndagskvällen, men flyttades under söndagseftermiddagen till måndagmorgon. Det skulle innebära att 90 % av tittarna försvann. Något som har otroligt stor betydelse.
SvFF ville ha ett större drag kring cupen när de gjorde om den för ett par år sedan. Misslyckas man med en sådan enkel grej som att de flesta missar lottningen kommer de givetvis att få kritik. Det är svårt att påstå någonting annat.
 
Ordförande i TK menade att kritiken var obefogat då SVT var ansvariga för detta. Förbundet hade tydligen ingenting att göra med detta. SVT styrde över sändningen, om folk hade problem med hur det gått till var det SVT som skulle stå till svars. SVT sände dagen därpå inte ens semifinallottningen på grund av att tiden inte fanns. En uppenbar kommunikationsmiss som slutade med att förbundet själva höll i en sändning, som givetvis inte alls lockade lika stor publik.
 
Att missar kan ske är mänskligt. Den stora problematiken finns dock hur man uttrycker sig. Tävlingskommittén ordförande, alltså den ytterst ansvariga för denna turnering, får bara inte uttrycka sig på detta sätt.
Att säga rätt ut att all kritik är fel, obefogad och inte alls förbundets fel är så märkligt. Du måste som ansvarig för detta spektakel kunna ta åt dig om kritiken är massiv och bred med flera olika frågor.
Ge er version – men inse felen.
 
Istället skylldes allt på SVT, innan man slutligen stöttade deras producent och gav sitt stora förtroende till honom. Extremt luddigt, inga svar gavs och detta är så genomusel att jag saknar ord.

Jag gillar att Svenska Cupens gruppspel och delar av slutspelet genomförs under försäsongen. Det av naturliga anledningar. Vi får en längre tävlingssäsong och det är en alldeles utmärkt uppvärmning inför Allsvenskan. Men cupen är som känt inte felfri. Enkla missar har begåtts och det blir sekundärt vems bord det egentligen ligger på.
 
Förbundet bär ansvaret. Mitt enda krav är att föra dialog och ta lärdom av det som går.
Detta lämnar minst sagt mycket att önska.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln