Benitez och Newcastle, en kärleksromans i begynnelse?

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Från att vara sparkad och hånad i Madrid, har Rafa Benitez nu en sista chans att kravla sig upp från leran och borsta av tvivlarnas dödsrunor. Newcastle United skriker på hjälp och efter åren av misskötsel har klubben förvandlats till Englands slagpåse. En ledare behövs och när det inte finns någon på plan, har Benitez ett enormt ansvar att samla sin trupp och visa vägen mot en bättre vår. I hopp om att rädda klubben från nedflyttning och kanske sin egen stolthet som fotbollstränare, ligger vägen öppen för försoning och ett sista försök att bevisa sin storhet i den liga han vann den först.
 

Fotbollstränare lever mycket på sitt rykte och efter att Rafa Benitez tappat det mer och mer under senare år, har kritikerna målat upp spanjoren som en person med narcissistiska inslag. Resultaten har inte varit i paritet med klubbarnas ambitioner och efter hans fantastiska år i Liverpool, har det aldrig klickat rätt. Svårigheterna att vinna över spelarnas omklädningsrum har repeterats och tiden i Real Madrid belyser bara det faktum att han har haft det svårt att sälja in spelsättet han vill att sina lag ska spela.
 
I Newcastle har man å andra sidan inte haft en gedigen tränare på väldigt många år. Ägare Mike Ashley har anställt sin personal i linje med hans eget ego, där fokus har riktat sig mer mot Sports Direct reklamen (marknadsför Mike Ashleys sportbutiker) istället för lagets prestation på fotbollsplanen. Tränarna har fått hålla mun och inte fått ta plats. Men nu när rädslan att åka ur Premier League tog över och paniken övergick till handlingskraft, anställdes Rafael Benitez som ny tränare för klubben. Ett ologisk val för båda parter kan man tycka. Dels är hoppet från att träna exklusiva Real Madrid till det gråa och industriella Newcastle väldigt stort. Dels har Mike Ashley rekryterat en tränare som kommer ta plats, diktera tempot och som inte kommer att tolerera ett oambitiöst ägarstyre.
 
Paniken har möjlighet att sluta i något gott trots allt. I grund och botten står spanjoren för ett defensivt sätt att spela fotboll och det är något Newcastle har saknat den här och många andra säsonger. I jakten på ett nytt kontrakt kommer det allra viktigaste handla om att hålla tätt bakåt. Att lära en inkompetent backlinje att spela försvarsspel är svårt, framförallt med så få matcher kvar. Utmaningen kommer att ligga i Benitez sätt att komma in i klubben och få spelarna i omklädningsrummet att dra åt samma håll.
 
Ifall Newcastle åker ur Premier League kommer Benitez med all säkerhet att få sparken. Hans rykte kommer då att vara så befläckat i sådan stor grad att den blivit förlorad i all framtid. Samtidigt kan en nedflyttning för Newcastle innebära stora ekonomiska förluster, nedmontering av spelartruppen och till slut förvandlas till ett blott minne av klubbens fornstora jag.
 
Därför tror jag att det här kan vara en kärleksromans i begynnelse. I panikens svettiga tidpunkt finns det möjlighet att skapa ett band mellan tränare och supportrar, där Benitez framstår som räddaren i nöden och där den onde skurken Mike Ashley får krypa till korset. Det våras för vår och i maj månad tror jag att vi kan konstatera att Newcastle återigen spelar Premier League i höst.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln