Den svenska spelar- och tränar-utbildningen

Av torsdagskrönikören - Nils Montan-Lund

Den svenska spelarutbildningsplanen och tränarutbildningen har reviderats. Via mitt yrke som utbildningsansvarig i min förening har jag tillgång till hela det nya materialet. Från C-Diplom till UEFA B. Jag har ägnat ett antal timmar åt att gå igenom allt från pärm till pärm och har slutligen landat i ett utlåtande.
 

Resan började med att sätta sig in i den ungefär 130 sidor långa Spelarutbildningsplanen och jag måste säga att den är bra. Den är tydlig, överskådlig och exemplariskt uppdelad utifrån barn- och ungdomars utvecklingsfaser. Det råder inga som helst tvivel om vad man avser att träna när och varför. I vissa fotbollsfilosofiska frågor är jag av en annan uppfattning. Men bortser jag från det är utformningen alldeles utomordentlig.
 
Sedan borrade jag ned huvudet i C-Diplom, en klart uppdaterad kurs av det som tidigare hette Avspark. Den är längre, den är bättre strukturerad och innehållet är mer relevant än i sin föregångare. Tränarna får med sig en hel del nyttiga verktyg om kursinstruktörerna är tillräckligt bra och inspirerande. Däremot finns det vissa delar där träningsinnehållet inte riktigt matchar det man vill åstadkomma i Spelarutbildningsplanen, tyvärr. Det råder rentav en viss begreppsförvirring på sina håll, där man till exempel presenterar övningar som egentligen handlar om specifika motoriska färdigheter och inte de taktiska moment de kopplas till.
 
Avsnittet om koordinationsträning är rent ut sagt undermåligt, här tycker jag att man kan kräva mycket mer. Det är även lite för andefattigt kring ledarskapet för min smak. Att man dessutom pratar om att ”utgå från spelet” (jättebra!), men rekommenderar att ett träningspass innehåller 50-60% spel går inte ihop för mig. Då utgår man ju nästan lika mycket från det som inte är spel.
 
B-Diplom Ungdom är en ny kurs, som kanske blir lite för grovhuggen och får inte riktigt till den fina strukturen av utbildningsfaserna, som är så bra och tydligt i övrigt i utbildningsmaterialet. Däremot är avsnitten om fotbollsfys och ungdomars utveckling ett klart uppsving. Ungdomsspåret av utbildningsstegen är intressant, om man bara förlänger det med A-Diplom Ungdom också, eller liknande. Här behövs helt enkelt en nivå till.
 
UEFA B är en seniortränarutbildning och är också en mycket positiv uppdatering jämfört med sin föregångare. Här kommer dessutom webbmaterialet, med sina olika moduler, verkligen till sin rätt. Här har man tagit stora steg i rätt riktning. 
 
I en intervju på Tipselit.se säger Svenska Fotboll(s)förbundets utbildningsansvarige, Per Widén att den nya tränarutbildningen är i världsklass. Jag har lite att jämföra med och kan krasst konstatera att han inte har gjort en riktigt bra omvärldsanalys i sådana fall.
 
Men jag är trygg i att man numer har ett betydligt bättre grundmaterial, även om det finns utrymme för ytterligare revideringar. Det är ett material att utveckla, ett material som har alla möjligheter att på sikt växa mot att bli ”världsklass”. Där är man inte riktigt än. Men man har lämnat det man kom ifrån långt bakom sig, tack och lov.
 
Nu hoppas jag bara att man gör precis allt för att få ut det här materialet till föreningarna. Inte minst Spelarutbildningsplanen. Den bör finnas i PDF-form, som webbmaterial, och helt gratis för varenda fotbollstränare och ledare ute i landet. Den måste finnas lättillgänglig och nära till hands.
 
I tränarutbildningen har man fortfarande en del att jobba på. Men man har i alla fall påbörjat något bra, som har utvecklats i rätt riktning – det är ett som är säkert.

/Nils Montan-Lund

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln