Hur långt har Hammarby kommit?

Av lördagskrönikören - Marcus Lindén

Över två år har gått sedan Nanne Bergstrand inledde sitt uppdrag som huvudtränare i Hammarby. Sedan dess har klubben återvänt till landets högsta serie och haft ett stabiliseringsår. Trots detta faktum är det väldigt svårt att veta var Hammarby är på väg. Kanske får vi veta svaret på söndag?
 

Hammarby vann Superettan 2014 under Nannes debutsäsong. Logiskt i den meningen att det fattades starka konkurrenter och att truppen var den i särklass bästa. Mer imponerande med tanke på det Hammarby gått igenom under de föregående åren. Redan innan avancemanget blivit klart, egentligen redan från att Nanne presenterades, har han pratat om processen. Processen att bli redo, arbeta långsiktigt och att han inte har någon plan på att bara avancera uppåt. Han vill kunna nå dit där Hammarby är ledande inom svensk fotboll.

Nanne Bergstrand har knappast sagt att processen ska vara färdig 2016. Det är däremot väldigt enkelt att konstatera att Hammarby är otroligt långt därifrån efter ett år i Allsvenskan. Visst, Hammarby undvek det huvudsakliga målet att inte dras in i den riktiga bottenstriden och stabiliserades. Men bristen på det egna spelet, det ofta uddlösa anfallsspelet och hittills tveksamma insatser på flera etablerade nyförvärv har ställt rätt många frågetecken. Tre derbyvinster kan med all rätt höja upp en säsong, men det är rimligt att kräva mer av en klubb som Hammarby trots att de var nykomlingar.

På pappret är som sagt inte en elfte-plats så dåligt. Det är dock mer intressant att pricka in var Hammarby står i Nanne Bergstrands så kallade process inför hans tredje år. Snacket den här försäsongen har handlat mycket om att laget måste bli bredare i sitt spel, att de måste utveckla det egna. Det är enligt mig korrekt av Nanne Bergstand, men vägen dit är väldigt lång. Lägger du samman Hammarbys höst, tillsammans med det som laget presterat hittills denna vinter - så har klubben väldigt svårt med den biten. En detalj som får mig att undra är när Nanne startade med den sittande mittfältaren Melker Hallberg som offensiv mittfältare i första matchen, för att kunna ha både Johan Persson och Philip Haglund med samtidigt. Att klara av att föra med så lite tempo mot ett defensivt motstånd är väldigt svårt. En uttagning och en positionering på en spelare avgör inte hur en klubb ska spela, men där har vi ett grundproblem i Hammarbys spel enligt mig. En av flera märkliga uttagningar med tanke på hur han resonerar.

Det är svårt att glömma Nanne Bergstrands humör i slutet av den förra säsongen. Han kändes slutkörd och trött på allt som hade med Hammarby och Stockholm att göra. För mycket fokus på vad publiken ska göra, mindre prat var det om hur hans Hammarby skulle utvecklas. Han hade innan dess försvarat hans eget och klubbens arbete på Hammarbys årsmöte med att man låg på en logisk tabellplacering. Att kraven inte skulle vara för höga, att en placering med ett antal poängs marginal till nedflyttningsstrecket var bra under comebackåret. En del köpte förmodligen Nannes poäng där och då, men det rimmar dåligt med vad han sagt sedan dess. Att Nanne Bergstrand inte var tillfreds med sitt arbete till hundra procent i höstas kan vi i alla fall konstatera.

Om man har det starka varumärket som Hammarby har och är landets största supporterlag, så ska man kunna sluta på övre halvan. Kan man locka isländska landslagsspelare, låna hem Melker Hallberg och buda bort konkurrenter på spelare som Philip Haglund och Imad Khalili så är det inte orimligt att det är där ribban ska läggas. Undanflykterna kommer inte kunna vara lika många i år. Inkörningsperioden är över för flera spelare, processen har kommit ett år längre och etableringsåret är över. Nu ska Hammarby bli bättre än ifjol. Ingen spelare av värde har lämnat klubben i vinter och tre konkurrenskraftiga spelare har hämtats in. Det är upp till bevis.

Jag gillar flera spelare i Hammarbys trupp. Melker Hallberg är den spelartyp som behövts. De har en av seriens bättre målvakter och visst kan en spelare som Khalili få till det i år. Men det gäller för Hammarby att sätta ett spel från starten. Tålamodet har börjat rinna ut för en del. Processen måste gå vidare, fansen lär hoppas att det syns i Stockholmsderbyt.

/Marcus Lindén

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln