Kommer Evertons ägare ge fansen arenan dom förtjänar?

Av söndagskrönikören - Johan Forsberg

Igår kom beskedet att ett ägarbyte har skett i Liverpools blåa stadsdel. Den brittisk-iranske affärsmannen Farhad Moshiri har nu köpt upp ca 50% av Evertons andelar och tar över ägarposten efter en lång regim med ordförande Bill Kenwright i spetsen. Moshiri har enligt Forbes en förmögenhet på ca 15 miljarder kronor och har tjänat in merparten av pengarna via stålindustrin. Vad kommer det här innebära för Everton? Är Farhad Moshiri äntligen den ägare som Everton har väntat på och som ska skjuta in pengarna som behövs för att ta klubben till Europas finrum?
 

Vi har under senare år blivit vana med att utländska investerare köper in sig i Premier League klubbarna och allt färre inhemska ägare finns kvar i den engelska fotbollen. Men i Evertons fall har man skrikit efter en ny ägare under en lång tid. Den tidigare ägaren Bill Kenwright har inte haft råd att skjuta in nödvändiga pengar in i klubben och där bland annat satsningar på en ny arena har uteblivit. Arenor med stor publikkapacitet blir allt viktigare för att kunna dra in mer pengar och hålla jämna steg på den allt mer kritiska tranfermarknaden. Goodison Park har annars med sin åldrande karisma charmat oss anglofiler under senare år ,med sin nästintill antika atmosfär och genuina stämning. Men nu när pengarna har fått ett allt starkare grepp kring fotbollen är det nästintill nödvändigt för Everton att satsa på ett nytt arenabygge. Ända sedan mitten av 90-talet har klubben haft planer på att bygga en ny arena med en kapacitet kring 60 000 åskådare. Däremot  har man under flera år haft svårt att lokalisera intresserade investerare att finansiera bygget.
 
Förhoppningsvis är Farhad Moshiri mannen för jobbet och det är med stor nyfikenhet jag kommer se kommande åren under affärsmannens styre. För Everton är en klubb med stor potential. En lång och anrik historia har bäddat grunden för en lojal supporterskara och med en större arena kan intäkterna generera större inkomster på lång sikt. Ungdomsakademin är väl skött och har bidragit med egna talanger så som Ross Barkley. Tränare Roberto Martinez har en klar plan på hur laget ska spela sin fotboll och med större resurser skulle han kunna dra nytta av den anfallsfotboll han vill att klubben ska stå för. Det som fattas är de extra resurser som krävs för att göra Everton tillräckligt slagkraftiga i den engelska toppen. Klubben behöver kunna konkurrera med de bästa lagen i England för att locka Europas större talanger. Först då har Everton en möjlighet att hävda sig mot eliten i Premier League.
 
Mycket hänger på ifall planering av arenabygget blir konkret. Everton befinner sig i ett vägval där den nye ägaren kommer att spela en avgörande roll för klubbens framtid. Ifall man inte satsar nu finns risken att The Toffees halkar efter allt mer Premier Leagues kapprustning och att klubben får sikta sig ner mot de djupare delarna av tabellen.

/Johan Forsberg

Senaste inläggen

Arkiv

Etikettmoln